Ayaktan başvurularda vaka başı ödemeye ilişkin uygulamalar hakkında genelge

Haber Giriş : 21 Ağustos 2006 15:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayı : B.10.0.THG.0.16.00.02-010.06
Konu :Ayaktan başvurularda vaka başı ödemeye ilişkin uygulamalar

..............................VALİLİĞİNE

Bilindiği üzere, 01.07.2006 tarihinden itibaren ayaktan hastalara verilen sağlık hizmetlerine ait faturaların, Maliye Bakanlığınca yayımlanan 8 sıra no'lu Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği ile belirlenen esas ve usullere göre düzenlenmesi gerekmektedir.
Anılan Tebliğ kapsamında yürürlüğe giren söz konusu uygulama ikinci ayına girmiş bulunmaktadır. Bu süre zarfında Bakanlığımızca yapılan il değerlendirme gezilerinde tespit edilen ve Bakanlığımıza iletilen uygulama ile ilgili sorunlar nedeniyle bazı hususların tekrar hatırlatılması gereği ortaya çıkmıştır.

Bu yeni uygulama ile ilgili tespit edilen sorunların, daha çok Bakanlığımıza bağlı sağlık kurumları dışında sağlık hizmeti sunan diğer resmi ve özel sağlık kurumları ile ilgili olduğu görülmüş ise de bu sorunların Bakanlığımızın bazı kurumlarında da uygulamanın başlangıç aşamasında yaşandığı görülmüştür.

Her zaman olduğu gibi sağlık kurum ve kuruluşlarımızın temel görevlerinden birisi de sağlık hizmeti sunumunda vatandaşlarımıza her türlü kolaylığın gösterilmesi ve bu kurumlarda gerekli düzenlemelerin buna göre yapılması ve yürütülmesidir. Yeni getirilen ayaktan vaka başı ödeme uygulaması ile bu temel görevde bir değişikliğin söz konusu olamayacağı da açıktır.

Bu çerçevede; sağlık kurum ve kuruluşlarına ayaktan başvuran hastalara yapılan muayene, tetkik, tahlil ve tedavi işlemlerinin, 6 sıra no'lu Tebliğdeki fiyatlar esas alınarak hesaplanan toplam tutarın vaka başı ödeme tutarını geçtiği veya geçebileceği gibi gerekçelerle hastalardan hiçbir şekilde fark ücreti talep edilmemesi esastır. Bu nedenle, tüm idarecilerin ve hizmet sunan personelin uygulama konusunda gerekli hassasiyeti göstermesi ve bir üst kuruma sevklerde de hiçbir resmi kurumun fark ücreti talep edemeyeceği konusunda hastalara gerekli bilgilendirmeyi yapmaları zorunludur.Bunun yanında, hastanın başvurusuna esas asıl şikâyeti veya şikâyetleri çerçevesinde, birden çok sevk kâğıdı getirmesini gerektirebilecek uygulamalara da sebebiyet verilmeyecektir. Hastanın ilk başvurduğu branş hekiminin, hastanın başvuru şikayetleri çerçevesinde isteyeceği konsültasyonlar başka bir sevk kağıdı istenmeksizin sonuçlandırılacaktır. Hastaların işlemlerinin kurumun imkânları dâhilinde kurum içinde sonuçlandırılması esastır.

Bilgilerinizi, ayaktan başvurulara ilişkin iş ve işlemlerin bu esaslar çerçevesinde yürütülmesi ve sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan tüm yönetici ve ilgili personelin gerekli hassasiyeti göstermelerinin sağlanması için konunun ilgililere tebliği ve titizlikle takibi hususunda gereğini önemle arz ve rica ederim.

Uzm. Dr. Cihanser EREL Bakan a.
Müsteşar Yardımcısı

Dağıtım Gereği:
81 İl Valiliğine
Maliye Bakanlığına
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına
(Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı) (Devredilen)
(Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü) (Devredilen)
(Bağ-Kur Genel Müdürlüğü) (Devredilen)
YÖK Başkanlığına

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber