İş dünyasının gönlünde tek parti hükümeti yatıyor

Koalisyon hükümetlerinin kısa ömürlü ve verimsiz olduğunu dile getiren iş dünyası temsilcileri, bugün yapılacak seçimler sonucunda oluşacak tek partili bir hükümetin Türkiye ekonomisi için daha faydalı olacağını belirtiyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Haziran 2015 10:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İş dünyasının gönlünde tek parti hükümeti yatıyor

TÜRKİYE bugün tarihinin en önemli seçimlerinden birini yaşıyor. Ortaya çıkacak sonuç sadece siyasi değil aynı zamanda ekonomik açıdan da yeni döneme damgasını vuracak. Türkiye ve Avrupa'daki örneklerden yola çıkarak koalisyon hükümetlerinin uzun ömürlü olamayacağını ifade eden iş adamları, gönüllerinde tek parti hükümetinin yattığını belirtiyor. Sandıktan çıkan sonuç ne olursa olsun millet iradesine saygı duyulması gerektiğine vurgu yapan iş adamları ayrıca huzur ve istikrar ortamının bozulmaması için sağduyu çağrısında bulundu.

Koalisyondan randıman alamadık

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar:

Bizim jenerasyon koalisyon hükümetleriyle çok çalıştı ama randıman alamadı. Koalisyon dönemlerinde ülkede herhangi bir kararın alınması çok zorlaşıyor. Aylarca hükümetin kurulamadığı, bakanlar kurulunun bile kurulamadığı dönemleri hatırlıyorum. Farklı siyasi fikirlere sahip partilerin koalisyon kurmasıyla işler hızlı yürümüyor. Ne zamanki tek parti iktidar oldu, ekonomik büyüme rakamlarımız katlandı. Bu nedenle bizim beklentimiz tek parti yönetimiyle mevcut istikrarın devam etmesi.

Huzur-güven devam etsin

TESK Başkanı Bendevi Palandöken: Esnaf ve zanaatkarlar olarak bizler seçimlerden sonra huzur ve güven ortamının devam etmesini bekliyoruz. Bu bir demokratik yarış. İnsanlar demokratik haklarını kullanıp sandığa gitsinler. Kaos yaşanmasın. Seçim döneminde edilen sözlerden kaynaklı kırgınlıklar unutulsun ve herkes yoluna devam etsin. Yakalanan huzur ve güven ortamı devam etsin.

Ekonomi ön planda tutulsun

Kadoğlu Holding YKB Tarkan Kadoğlu: Kurulacak olan hükümetin ekonominin sorunlarını ön planda tutmasını, yatırımları cesaretlendirecek, sanayileşme ve yerli üretimi destekleyecek, bürokrasiyi azaltacak, dış pazar şartlarımızı geliştirecek, komşularla ticaretimizi güçlendirecek ve enerji üretim ve maliyetlerimizi iyileştirecek atılımlar bekliyoruz. Burada önemli olan ülke ekonomisine doğru bir şekilde yön verilmesi ve yönetilmesidir.

Çift başlı sistem hiç sağlıklı değil

Torunlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun: İş dünyası olarak seçimlerden istikrar bekliyoruz. Bugüne kadar yaşadığımız süreçler koalisyonun verimsiz olduğunu gösterdi. Çift başlılık hiçbir zaman sağlıklı değildir. Son 12 yılda düşen enflasyon oranı ve yaşanılan yüksek büyüme oranları bize son 12 yılda tek parti hükümeti tarafından sağlanan güven ortamının önemini gösterdi.

İstikrar fayda sağlar

İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı İsmail Gülle: Ben orta yaşlı bir insanım. Aklımın yettiği dönemde bir Turgut Özal bir de AK Parti'nin tek parti yönetimine şahit oldum. Karar alma süreci ve icraatların hızlandırılması için tek parti iktidarının daha faydalı olduğunu gördük. İş dünyasının gönlünden tek parti iktidarı geçiyor. İstikrar açısından hangi parti olursa olsun tek parti olması faydalıdır.

İnşaatçılar: Koalisyon projeleri yavaşlatır

Gayrimenkul şirketleri, genel seçimlerden istikrar çıkması halinde yeni yatırımların devreye gireceği, konut fiyatlarının da gerileyeceği görüşünde.

İNŞAAT sektörü, seçimlerden istikrar çıkması halinde enflasyonun gerileyeceği, konut fiyatlarının da ucuzlayacağı görüşünde birleşti. Koalisyon seçeneğinin konut piyasasındaki ivmeyi bitireceğini ifade eden sektör temsilcileri, seçim sonuçlarının konut sahipliğiyle doğrudan ilgili olduğu görüşünde. Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, 7 Haziran seçimlerinde Türkiye'de istikrarın devam etmesi sonucunu beklediklerini dile getirerek, "Koalisyon, kentsel dönüşüm ve Türkiye'yi geleceğe taşıyacak tüm vizyon projeleri olumsuz etkiler" dedi.

YATIRIMLAR HIZLANIR

Uyan, "İstikrarın devamıyla ertelenen gayrimenkul yatırımları tekrar gündeme gelecektir. Dolayısıyla gayrimenkul piyasası da güçlenerek büyümesini sürdürecektir. Aksi bir senaryonun gelişmesini beklemiyor ve arzu etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Koalisyonu unuttuk bile

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir de seçim öncesinde konut piyasasında herhangi bir sıkıntı olmadığını belirterek, "Koalisyon hükümetlerini 13 senedir artık unuttuk. Uzun zamandır tek partili hükümetin yarattığı istikrar ortamında işlerimizi yapıyoruz" diye konuştu.

Satış ivmesi devam eder

İSTANBUL İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ise piyasaların seçim sonuçlarını beklediğini belirterek, şunları kaydetti: "Eğer istikrar sürerse konut satışları eski ivmesiyle devam eder. Olası bir koalisyon durumunda ise durgunluğunu sürdürür."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber