AK Parti 'mesajı' değerlendirmek için toplandı

AK Parti yönetimi 7 Haziran seçimlerinin sonucunu geniş katılımlı bir toplantıda değerlendirecek. Genel Başkan Ahmet Davutoğlu Bakanlar Kurulu üyeleri ve partinin MYK üyeleriyle toplantı yapıyor.

Haber Giriş : 08 Haziran 2015 11:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AK Parti 'mesajı' değerlendirmek için toplandı

Toplantı saat 11.00'de Ak Parti Genel Merkezi'nde başlıyor. Bakanlar kurulu üyeleri ile genel başkan yardımcıları ile kadın ve gençlik kolları başkanlarının oluşturduğu Merkez Yürütme Kurulu ( MYK) üyeleri ile yapılıyor.

Toplantıda yüzde 40,8'e düşen AK Parti oyları ve bunun sonucu olarak alınan 258 milletvekilliğinin ortaya çıkardığı tablo değerlendirilecek. AKP, tek başına hükümet kurmak için gerekli olan 276 oyun altında kaldı. Ortaya çıkan sonuç koalisyon ya da bir azınlık hükümeti ile gidilecek erken seçim.

Davutoğlu başkanlığındaki toplantıda koalisyon olasılıklarının değerlendirilmesi bekleniyor.

Akdoğan: HDP Kandil'e çağrı yapsın

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Olanda hayır vardır. Açık ara AK Parti'yi birinci yaptıkları için halkımıza şükranlarımızı sunuyoruz ama önceliğimiz Türkiye'dir. Dileriz ki diğer partiler de Türkiye'yi önceler" dedi.

Çözüm sürecine ilişkin Başbakan Yardımcısı Akdoğan, "HDP bundan sonra Çözüm Sürecinin ancak filmini yapar. Yani 'bal bal' demekle ağız tatlanmıyor, 'barış barış' demekle de olmuyor. Madem yüzde 13 oy aldılar, Kandil'e çağrı yapsınlar ve PKK'ya silah bıraktırsınlar" diye konuştu.

Işık: Seçim atmosferiyle yapılan yorumlar

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, seçim sonrası yol haritasına ve koalisyona dair yorumların "hissiyat açıklamaları" olduğunu söyledi, "Önümüzdeki günlerde sağlıklı açıklamalar gelir" diye konuştu.

"İhtiyatlı olmak gerektiğini" söyleyen Işık, muhalefetten koalisyona karşı yapılan açıklamalara dair de "Seçim sonrası atmosferiyle yapılan konuşmalar. Daha sonra duyarlı açıklamalar gelebilir" diye konuştu.

Yıldız: AKP reaksiyonel davranmaz

Seçim sonuçlarını değerlendiren Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Demokrasinin gereği sözde değil uygulamalarla yerine getirilmeli" dedi.

"Enteresan bir seçim oldu" diyen Yıldız, "Mesajı her parti alacak. Kuşkusuz AK Parti de alacak. AK Parti reaksiyonel davranmaz ama dengeleri gözetir" diye konuştu.

Bakan Yıldız, yerel seçimlerde yaşanan elektrik kesintileri tartışmalarının bu seçimde geçerli olmadığını belirterek, "Sandık üzerine oturan bir şeye rastlanılmadı" yorumunu yaptı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da, "İnşallah millete bedel ödetilmez" diye konuştu.

Çelik: Partiler arası diyalog

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, AK Parti'nin önceki seçimlerde aldığı oyları hatırlatarak sözlerine başladı:

"Daha önce yüzde 38, yüzde 41, yüzde 42, yüzde 46 gibi oy oranlarını gördük. Yüzde 38-50 bandı arasında birçok seçimde oy aldığımızı hepiniz biliyorsunuz. AK Parti her seçim sonrası bütün sonuçları değerlendiren ve atılması gereken adımları atma konusunda ders çıkaran bir partidir.

Bakan Çelik, halkın mesaj verdiğini söyledi, "Yetkili kurullarımız toplanıp seçim sonuçlarını en sağlıklı biçimde değerlendirecek" dedi.

"Yeni dönemin en önemli mesajı siyasi partiler arası diyalog" diyen Çelik, "Umuyorum ki bütün partiler hassasiyetini korur" dedi.

Bakan Çelik muhalefetin koalisyona kapıların kapandığı yönündeki açıklamaları hakkında ise, "Tablonun ne söylediğini göremiyorsak işin başında yanlış yerdeyiz demektir. Millet bir şey söylüyor. Muhalefete yorum yapmayı doğru bulmuyorum. Böyle bir şey söyleniyorsa, mesaj daha birinci dakikasından alınmamıştır demektir" diye konuştu.

Çavuşoğlu: Karar milletin

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AKP'nin millet hangi görevi verirse onu yerine getirmeye devam edeceğini söyledi.

Muhalefet partilerinin açıklamalarına yorum yapmak istemediğini belirten Çavuşoğlu, "Dışişleri Bakanı olarak, yurtdışında seçim sonuçlarından kim memnun? Türkiye'nin durumundan kimin çok sevindiğini çıkan haberlerden görebilirsiniz" diye konuştu.

Kurtulmuş: Erken seçim ihtimali görmüyorum

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, yeni parlamentonun görevinin demokratik reformları acilen tamamlamak olduğunu söyledi.

Sivil anayasa, seçim sistemi, siyasi partiler yasası ve meclis içtüzüğü konularında reformlara ihtiyaç olduğunu belirten Kurtulmuş, "Kenan Paşa eliyle getirilen sistem olduğu gibi duruyor. Son derece anti- demokratik, vesayetçi bir anayasa" diye konuştu.

Dar bölge ya da daraltılmış bölge sistemiyle seçime girilmiş olsaydı farklı sonuçlar çıkacağını belirten Kurtulmuş, "Milletin iradesine saygı göstererek yeni bir yapıya geçilmesi gerekiyor. Yeni parlamentonun bunu yapabileceği kanaatindeyim" dedi.

Milletin AK Parti'ye "düzenlemelerle yola devam edin" mesajı verdiğini söyleyen Kurtulmuş, "Erken seçim ihtimali görmüyorum, Türkiye koalisyon hükümeti deneyecektir" diye konuştu.

Türkiye'nin olgun bir demokrasiye sahip olduğunu belirten Numan Kurtulmuş, "Buradan olgun bir koalisyon çıkacaktır. En uzak ihtimal erken seçimdir" dedi.

Kurtulmuş, muhalefet partilerinin aralarında koalisyon yapması söz konusu olursa AK Parti'nin olmadığı bir hükümetin mümkün olamayacağını söyledi ve "AKP olmazsa erken seçim olur" dedi.

Ajanslar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber