Suriyeliler, Türkiye sınırına gelmeyi sürdürüyor

Suriye'nin Tel Abyad kentinde YPG ile IŞİD militanlarının çatışması ve koalisyon ülkelerinin hava bombardımanından kaçan binlerce Suriyeli, Türkiye sınırına gelmeye devam etti. 12:50 itibairyle sınırın yeniden açıldığı bildiriliyor.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 15 Haziran 2015 13:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Suriyeliler, Türkiye sınırına gelmeyi sürdürüyor

Dün yaşanan gerginliğin ardından 4 bini aşkın Suriyeli Akçakale'den Türkiye'ye alınırken, gece yarısı geçişler durduruldu. Sabah erken saatlerde yine yüzlerce Suriyeli sınırda toplanmaya başladı. Sınır tellerinin ardında toplanan ve bu bölgede zırhlı araçlarla önlem alan güvenlik güçlerince geçişlerine izin verilmeyen Suriyelilere, ilerleyen saatlerde Türkiye'ye alınacağı iletildi. Sınırda bekleyen Suriyelilerin sayısı gideren artarken, bölgede geçişlerin daha düzenli olması için polisler de önlem aldı ve barikatlar ile geçiş noktası oluşturmaya başladı.

SURİYE'YE GİTMEK İSTEYENLER DE TOPLANDI

Bu sabah Akçakale Sınır Kapısı önünde toplanan 500 kişi sınırı geçerek Suriye'ye geçiş yaptı. Sınırda toplandıktan sonra verilen izinle IŞİD denetimindeki Tel Abyad Sınır Kapısı'ndan geçerek Suriye'ye girdi. Sınırı geçen ve çoğunluğu genç yaşta olanların sınıra yakın noktadaki köylerde oturan yakınlarını yanlarına alarak yeniden Türkiye'ye gelecekleri öne sürüldü.

UÇAK SESLERİ DUYULUYOR, KÖYLERDEN DUMANLAR YÜKSELİYOR

Çatışma ve patlama seslerinin azaldığı Tel Abyad semalarında sık sık koalisyon ülkelerinin savaş uçaklarının keşif uçuşu yaptığı görülüyor. IŞİD'in Tel Abyad'a yakın noktada, denetimindeki köylerde bulunan bazı noktaları ve tarlalardaki anızları ateşe verdiği öne sürüldü. IŞİD militanlarının ateşe verdiği yerlerden yükselen dumanlar ile savaş uçaklarına hedef şaşırtmayı amaçladığı bildirildi.

PYD KENTİ ALIRSA YÖNETİM ÖSO'YA BIRAKILACAK

PYD güçlerinin kaçışların sürdüğü ve neredeyse hiç sivilin kalmadığı Tel Abyad'dan silahlı gücü 100-150 civarında olduğu tahmin edilen IŞİD'den arındırması halinde buradaki güvenliği Özgür Suriye Ordusu'na bağlı 'Burkan El Fırat'a (Fırat Volkanı) bırakacağı öne sürüldü. PYD'nin Tel Abyad'ın IŞİD'den kurtarılmasının ardından insanlara 'dönün' çağrısı yapacağı ve Tel Abyad'ı buradaki tüm etnik unsurların katılımıyla oluşturulacak halk meclisi ile yöneteceği, ilçenin güvenliğini ise Burkan El Fırat'ın üstleneceği bildirildi.

AKÇAKALE'DE BİR EVE MERMİ İSABET ETTİ

Ayrıca Tel Abyad'dan ateşlendiği öne sürülen bir uçaksavar mermisi, Akçakale'deki bir evin camına isabet etti. Dün gece meydana gelen olayda, sınıra 200 metre uzaklıktaki Yeni Mahalle'de bulunan Reşat Avşin'e ait evin camına uçaksavar mermisi isabet etti. Çocuklarının yattığı odanın camına isabet eden mermi kimseyi yaralamazken, evde bulunanlara tedirginlik yaşattı.

ÇATIŞMALARDAN KAÇIP SINIRA SIĞINIYORLAR

Geçen yılın ocak ayında IŞİD'in hakimiyeti ele geçirdiği Telabyad, Cezire ile Kobani kantonu arasındaki bölgede PYD dışındaki tek ilçe olunca YPG'nin hedefi haline geldi. YPG güçleri geçen ay burayı ele geçirmek için Resulayn ile Kobani'den buraya doğru hareket başlattı.

Özgür Suriye Ordusu'nun birliklerinden Burkan El Fırat ile bazı aşiretlerin de destek verdiği YPG güçleri, birkaç gün önce Telabyad'ın birkaç kilometre dışına kadar ulaştı.

Havadan da savaş uçaklarının IŞİD'e yönelik olası ikmal yollarını bombalayarak imha ederek YPG'yi destekledi. Çatışmalar ve koalisyon ülkelerinin savaş uçaklarının havadan IŞİD hedeflerini bombalaması Tel Abyad ve çevresindeki köylerde yaşayan sivilleri tedirgin etti ve binlerce kişi Türkiye'ye geçmek için sınıra yığıldı.

RESMİ OLARAK 4 BİN 630 SURİYELİ GELDİ

Suriye sınırında bekleyen ve izin alamayan binlerce Suriyelinin dün öğle saatlerinde tank, havan ve savaş uçaklarıyla yapılan bombardıman ardından alınan kararla Türkiye'ye geçmesi kararlaştırıldı. Bu kararın ardından sınır tellerinin olduğu bölgede bekleyen kalabalık, Akçakale Gümrük Kapısı'na yönlendirildi. Suriyelilerin geçiş yapması planlanan Gümrük Kapısı içinde kayıt ve kontrol alanları oluşturuldu. Hazırlıkların tamamlanması ardından Suriyelilerin gelişi beklendi.

Ancak, IŞİD militanları buna izin vermeyeceklerini söyledi. Bu gelişmenin ardından Türk yetkililer sivillerin Akçakale Gümrük Kapısı'na 1 kilometre uzaklıkta eski sınır kapısı olarak bilinen bölgeden geçişlerinin yapılmasını istedi. Fakat IŞİD buna da izin vermedi. Sivillerin geçişlerinin nasıl yapılacağı konusunda arayış sürdüğü sırada, binlerce Suriye bir anda Akçakale Sınır Kapısı'nın yanındaki bölgede toplanmaya başladı. Kısa süreli gerginliğin ardından binlerce Suriyeli, sınır kapısının hemen yanında oluşturulan geçiş noktasından Türkiye'ye girmeye başladı.

Gece yarısına kadar devam eden geçişlerde resmi rakamlara göre 4 bin 630 kişi Türkiye'ye geçerken, bu rakamın kayıt yapılmadan geçiş yapanlar düşünüldüğünde çok daha fazla olduğu bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber