Sağlık Bakanlığı: Fast-food mide kanseri yapıyor...

Haber Giriş : 26 Ağustos 2006 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı fast-food ürünlerin mide ve bağırsak kanseri riskini artırdığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı, simit, tost, döner, lahmacun, pide, hamburger çeşitleri, soğuk sandviçler, pizza, kızarmış patates ve parça tavuk, balık-ekmek gibi fast-food ürünleri ile beraber tüketilen kola, çay ve kahve gibi içeceklerin, özellikle çocuk ve gençler tarafından sık tercih edilmesinin, çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığı bildirildi.

Fast-food sistemi ile tüketilen besinlerin enerji ve bazı besin öğeleri yönünden dengeli olmadığına dikkat çeken Bakanlık, fast-food ürünlerindeki en önemli sorunun yüksek enerji içermeleri olduğuna işaret etti.

?Günümüzde fast-food başka bir deyişle ?ayak üstü beslenme' alışkanlığı giderek artıyor. Fast-food'larda orta düzeyde yenen bir öğünün enerji içeriği, 400 kaloriden başlayıp 1500 kaloriye kadar yükselebilmekte ve enerjinin çoğu yağ ve şeker kaynaklı olmaktadırö diyen Bakanlık, fast-food ürünlerindeki sodyum, kolesterol ve özellikle doymuş yağ miktarının, diğer besin öğeleri yoğunluğuna göre daha fazla olduğunu belirtti.

?FAST-FOOD'LAR A-C VİTAMİNLERİ VE KALSİYUM YÖNÜNDEN YETERSİZ"

Bakanlık, fast-food olarak tüketilen besinlerin, A ve C vitamini ile kalsiyum yönünden yetersiz, posa içeriğinin de düşük olduğunu bildirdi. Bu vitaminlerin düşük düzeyde alınmasının, bağışıklık sisteminin yetersizliğine, kalp-damar hastalıkları ve katarakt riskinin artmasına yol açtığına dikkat çeken Bakanlık, büyüme çağında kalsiyumun yetersiz alımının büyümeyi olumsuz etkilediği ve kadınlarda menopoz sonrası osteoporoz riskini de artırdığını kaydetti.

Beslenmede posa içeriğinin yetersizliğinin bağırsak kanseri riskini artıran faktörler arasında bulunduğu uyarısında bulunan Bakanlık, Fast-food mönülerinin yüksek miktarda sodyum içermesinin de mide kanseri riskini artırdığını belirtti.

Bakanlık, ayak üstü beslenmede, kolalı içeceklerin, çay ve kahvenin sıklıkla tüketildiğini ifade ederken, bu tür içeceklerin fazla miktarda tüketiminin vücutta demir emiliminin azalmasına ve demir eksikliğine yol açtığını bildirdi.

Fast-food ürünlere renklendirici, tatlandırıcı ve aroma artırıcı katkı maddeleri eklenebildiğini dile getiren Bakanlık, ?Bu ürünlerin uygun kullanılmamaları ve sık tüketimleri uzun dönemde kanser riskini artırıyorö dedi.

Sağlık Bakanlığı fast-food ürünlerine karşı şu uyarılarda bulundu:

?Fast-food beslenmede, daha çok fırında pişmiş ve ızgara besinler, et, tavuk ve balık içeren sandviçler ve düşük yağlı besinler tercih edilmeli. Asitli ve gazlı içecekler yerine vitaminlerden zengin ve taze sıkılmış meyve suları, az yağlı salatalar ve kalsiyum içeren süt, ayran ve sütlü tatlılar tüketilmeli. Uygun koşullarda hazırlanan ve geleneksel hızlı yemek sistemimizde yer alan, gözleme, etli ve peynirli pide çeşitleri, köfte ekmek, su böreği, aşure gibi yiyeceklerin, hamburger ve patates kızartmasından sağlık açısından daha iyi seçenekler olacağı unutulmamalı.

Fast-food işletmeleri, müşterilerine yönelik sağlık açısından yararlı düşük yağlı besinler hazırlamalı, hayvansal yağ yerine bitkisel yağ kullanımını artırmalı, yağı azaltılmış salata soslarını kullanmalı, taze ve uygun koşullarda hazırlanmış meyve ve meyve salataları ile tam buğday unundan yapılmış çörek ve pizza hamurları hazırlayıp tüketicilere sunmalıdır."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber