Kamu Sen mitingine 30 bin kişi katıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Ağustos 2006 14:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar Ankara'yı salladı, mitingde hükümete sert eleştiriler

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, en düşük memur maaşının 1023 YTL'ye çıkarılmasını istediklerini vurgulayarak, "Bunu hak ediyoruz ve geri adım atmayacağız. Ya 1023 YTL, ya 1023 YTL" dedi.

Akyıldız, Sıhhiye Meydanında gerçekleştirilen Büyük Ankara Mitingi'nde yaptığı konuşmada, ABD ve AB'yi, "zamanın firavunları" olarak nitelendirdi.

Türkiye'nin, Büyük Ortadoğu Projesi'nin bir parçası haline getirilmesine izin vermeyeceklerini ifade eden Akyıldız, "Türkiye Kamu-Sen, Amerikan ve AB uşağı olmanıza izin vermeyecek" diye konuştu.

Hükümetin Ortadoğu politikasını eleştiren Akyıldız, Lübnan'a asker gönderilmesi konusunda, Türkiye'nin kendi güvenlik sorunları varken, başka ülkelerin güvenlik sorunlarının Türkiye'yi ilgilendirmeyeceğini söyledi.

Akyıldız, terör örgütü PKK'ya karşı verilen mücadelede üyelerinin gönüllü olduğuna işaret ederek, "Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum, bu hükümetin yapacağı bir şey yok. Biz senin emrine girmeye hazırız" dedi.

Memurun yaşamak için paraya, sosyal haklara ihtiyacı olduğunu vurgulayan Akyıldız, taleplerini, sendikal ve demokratik haklarının verilmesi, mali ve sosyal haklarının iyileştirilmesi, çalışma şartlarının düzeltilmesi olarak sıraladı.

ILO sözleşmelerinin memurlara grev ve toplusözleşme hakkı verdiğini savunan Akyıldız, bu konularda bu yıl ciddi bir adım atılmasında kararlı olduklarını, bunu hak ettiklerini kaydetti.

Akyıldız, kamu çalışanlarını açlık sınırından kurtarmayı amaçladıklarını işaret ederek, en düşük memur maaşının en düşük kamu işçisi maaşına yükseltilmesini istediklerini söyledi. Akyıldız, "Talebimiz 1023 YTL'dir. Bunu hak ediyoruz ve geri adım atmayacağız. Şimdi bize hükümet nasıl 1023 YTL altında değerlendirme yaptığını söyleyecek. Ya 1023 YTL, ya 1023 YTL" şeklinde konuştu.

2002-2006 yılları arasında günlük gıda harcamasının yüzde 41.6, ısınma

harcamasının yüzde 81.9, kiranın yüzde 91.8 arttığını dikkati çeken Akyıldız, Hükümetin, "memurları enflasyonun altında ezdirmedik" açıklamasının doğru almadığını kaydetti.

Memurların yüzde 20'sinin açlık, yüzde 75'inin yoksulluk, emeklilerin ise yüzde 85'inin açlık, yüzde 93'nün yoksulluk sınırında olduğunu belirten Akyıldız, 4 yıldır işçinin, memurun, çiftçinin, esnafın memnun olmadığını savunarak, "Peki

siz kimi memnun ettiniz?" dedi.

'PAZARTESİ YANIT BEKLİYORUZ'

Bircan Akyıldız, ne zaman toplu görüşmeler başlasa ilgili ilgisiz herkesin işsizlikten, ekonomik darboğazdan bahsettiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Hükümet bizden 2 yıl istedi. Sayın Başbakan kaç yıl oldu. O zaman hakkımızı ver, hakkımızı istiyoruz.

Pazartesi günü hükümet toplanacak. Sadece kira ve gıda giderleri 748 YTL.

Ortalama memur maaşı ise 746 YTL. Hükümet bize 2 YTL ile nasıl geçineceğimizin, geçinmemiz için ne kadar paraya ihtiyacımız olduğunun cevabını versin. Pazartesi günü bunun cevabını bekliyoruz." Meydandakilere yönelttiği, "Bu uyarımız dikkate alınmazsa, hesap soracak başka kararlar almaya var mısınız" sorusuna, "evet" yanıtını alan Akyıldız, "Duy ey hükümet, duy ve dur" ifadelerini kullandı.

Mücadelenin burada bitmediğini dile getiren Akyıldız, meydandakilere, "Meclis bomboş. Onu sandık geldiğinde siz dolduracaksınız" dedi.

YANKESİCİLERE DAVET

Bircan Akyıldız, 26 Ağustos tarihinin kamu çalışanları için yeni bir başlangıç olduğuna dikkati çekerek, meydandakilere "Yarın Ankara'ya gelin dediğimde gelmeye hazır mısınız?" diye seslendi. Meydandakilerde, "Hazırız" karşılığını verdi.

Konuşmasında, miting alanında yankesiciler dolaştığı uyarısı yapan Akyıldız, "Davet edin, cebimizde zaten bir şey yok" diye konuştu.

MİTİNGDEN NOTLAR

Türkiye Kamu-Sen üyeleri, Gar önünde başlayan yürüyüş sırasında ve miting boyunca, "Bircan bizi Meclise götür", "Memur aç sefil, bu nasıl başvekil", "Rantiyeye var da bize yok mu?", "Hükümet şaşırma, sabrımızı taşırma", "Memur sandıkta hesap soracak", "Memuru satanı, biz de satarız", "Ankara, Ankara duy sesimizi, bu gelen memurun ayak sesleri", "Memuruz, haklıyız, kazanacağız", "Ellere var da bize yok mu?", "Memur burada, Hükümet nerede?", "Tayyip başvekil, memur başsefil", "Hükümet istifa", "Sadaka değil, toplusözleşme" sloganları attılar.

Konfederasyon üyeleri ayrıca, "Sizden masada yüzde 4, bizden sandıkta yüzde 0", "Güz gülleri gibiyiz, hiç bahar yaşamadık, "Yüzde 4, molada tuvalete bile

yetmedi", "Yeter artık, yüzümüz gülsün", "Biz hancı, siz yolcu", "Sandık gelsin", "Memur öldü. Taksitleri hükümet ödesin", "Memurun İsrail'i AKP", "Viskiye buz değil, çorbamıza tuz istiyoruz", "Söz verdiniz, tutmadınız", "Ürettiğimiz emeğin karşılığını istiyoruz" yazılı pankart ve dövizler taşıdılar.

ABD, İsrail ve terör örgütü PKK aleyhine sloganlar atan Türkiye Kamu-Sen üyeleri, zaman zaman tekbir getirdiler.

Sivaslı memurlar, mitinge üzerinde "Sivaslı memur. Rahat yüzü görmedi. Son sözü: Vatan sağolsun. Oğluna vasiyeti: Sakın memur olma" yazılı tabutla katıldı.

Memurlar giydikleri tişörtlerin üzerlerindeki harflerle, "açız" ve "kene" kelimelerini oluşturdular.

Bu arada, daha önce Başbakanlık önünde de eylem yapan Recep Çakmak isimli vatandaş 2 keçisiyle mitinge katılmak istedi. Polis, Çakmak'ın meydana girmesine izin vermedi.

Sıcak hava nedeniyle katılımcılardan bir kişi fenalık geçirince ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Mitinge katılanlar, kemençe eşliğinde horon tepip, davul zurna eşliğinde halay çektiler.

Yürüyüş ve miting boyunca 3 bin polis görev yaptı. Mitinge katılanlar üzerleri aranarak meydana alındı. Polis, yürüyüş ve mitingi havadan helikopterle de izledi.

Miting tamamlanmasının ardından, Kazım Karabekir caddesi, İstanbul caddesi çıkışı, Kazım Karabekir caddesi-Hipodrom caddesi kavşağı, Tren Garı önü ve çevresi, Opera Köprüsü üstü, Talatpaşa Bulvarı, Atatürk Bulvarı, Mithatpaşa caddesi ve bu caddeye açılan yollar, Cihan, İlkiz, Ambar yolu sokakları ile Sıhhiye Meydanın trafik akışı normale döndü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber