Yılda 6.5 milyar dolar harcanana sigarayı en fazla içen meslek grupları öğretmen ve doktorlar.

Haber Giriş : 03 Mart 2004 11:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yılda 6.5 milyar dolar harcanana sigarayı en fazla içen meslek grupları öğretmen ve doktorlar.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Süleyman Savaş Hacıevliyagil, Türkiye'deki 17 milyon tiryakinin, sigaraya yılda 6.5 milyar dolar harcadığını söyledi.

En fazla sigara içen meslek gruplarının öğretmen ve doktorlar olduğunu vurgulayan Dr. Savaş Hacıevliyagil, light sigaraların, kansere yakalanma ve ölüm riski açısından diğer sigara çeşitleriyle arasında fark olmadığını, hatta daha zararlı olduğunu bildirdi. Dr. Hacıevliyagil, sigarada 4 bin zararlı kimyasal maddenin yanı sıra kanserojen özellikte 55 madde bulunduğunu kaydetti.

Dr. Süleyman Savaş Hacıevliyagil, yaptığı açıklamada, Türkiye'deki erişkin nüfusun yaklaşık yarısının sigara içtiğini belirterek, "Dünya Bankası raporlarına göre, dünyada sigara içiminin en hızlı arttığı ikinci ülke, Endonezya'yı takiben Türkiye'dir. Ülkemizde sigaraya başlama yaşı da ilköğretim öğrencileri arasında 12.2'ye, lise öğrencileri arasında ise 14.2 yaşına kadar düşmektedir" dedi.

Dr. Hacıevliyagil, en fazla sigara içen meslek grupları incelendiğinde, öğretmenlerin yüzde 43 oranla ilk sırada geldiğini, bu meslek grubunu yüzde 41.7 oranla hekimlerin izlediğini ifade etti.

Türkiye'de sigaraya ortalama günde 17 milyon dolar harcandığını, yıllık sigara harcamasının ise 6.5 milyar doları bulduğunu söyleyen Dr. Süleyman Savaş Hacıevliyagil, "Sigara içen kişi, her ay maaşının 50-100 milyon kadarını sigaraya aktarmaktadır. Aynı zamanda sigaranın neden olduğu kanser ve kronik hastalıkların tanısında kullanılan tetkikler, aylık kanser ilaçlarının tedavisi ve bronşit hastalarının iş görmezlik ve yatış masraflarını da dikkate alırsak, ülkemizin eğitim ve sağlık kurumlarının gelişmesine gidecek olan gelirleri ne yazık ki tedavi masraflarına gitmektedir" diye yakındı.

Dr. Süleyman Savaş Hacıevliyagil, 'daha az zarar verdiği ve daha az bağımlı yaptığı' gerekçesiyle içilen light sigaralarla ilgili olarak da uyarılarda bulundu. Light sigara içenlerin, kansere yol açan katrana ve bağımlılık yapan nikotine aynı oranda maruz kaldıklarını vurgulayan Dr. Hacıevliyagil, "Daha az zarar verdiği kanısıyla tüketici bu sigaraları daha çok miktarda içtiği için, light sigaralar daha zararlıdır. Sigara light da olsa ultra light da olsa kısaca ölüme neden oluyor" diye konuştu.

Sigarada, egzoz gazı olarak bilinen karbonmonoksitten tüp gazı olan bütana, güve ilacı olarak bilinen naftalinden zehir imalatında kullanılan arseniğe kadar 4 bin kadar zararlı kimyasal madde bulunduğunu kaydeden Dr. Hacıevliyagil, "Ve en önemlisi 55 adet kanserojen madde var. Sigara, müzmin bronşit, akciğer, ağız, gırtlak, baş-boyun, idrar kesesi kanserleri, kalp ve damar hastalıkları, felç, inme, bacak damar tıkanıklığı başta olmak üzere 20 kadarı öldürücü olmak üzere 50 ayrı hastalık yapmaktadır" dedi.

internethaber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber