Ortaöğretimde seçmeli mezhep dersi tartışması

Haber Giriş : 01 Eylül 2006 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zorunlu din dersini Bakanlar Kurulu'na getiren Milli Eğitim Bakanı Çelik'in mezhepler için seçmeli din dersi önerdiği iddia edildi. Çelik ise "Bu kesinlikle doğru değil" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın orta öğretimde zorunlu din dersinin yanı sıra, "farklı dini yorumlar" için seçmeli ders konulmasına dönük Bakanlar Kurulu'na öneri sunduğu iddiaları tartışma yarattı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, sunum yapıldığını doğruladı ancak, "Mezheplere göre seçmeli ders önerisinde bulunduğumuz kesinlikle doğru değil" dedi. NTV'nin haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan 13 sayfalık araştırma raporu 7 Ağustos'ta yapılan Bakanlar Kurulu'nda gündeme geldi. Bir saat süren sunumda 142 ülkenin 73'ünde din dersinin okulun ilk 9 yılında öğrencilerin karşısına en az bir kere zorunlu ders olarak geldiğine dikkat çekildi. Sunumda, çok sayıda ülkede, din derslerinde "mezhepler üstü" anlayış uygulanırsa ders zorunlu; mezhebe dayalı bir eğitim verilirse o zamanda dersin seçmeli olarak okutulduğu belirtildi. Bakanlara sunulan araştırma raporunda Türkiye'de okutulan zorunlu din dersinin mezhepler üstü olduğuna dikkat çekilerek, mevcut durumun devamı istendi. Zorunlu din dersinin belli bir mezhebi öğrettiği iddiasıyla kaldırılmasını isteyen bazı Alevi örgütlerine de eleştiri yöneltilen raporda, şöyle denildi: "Türkiye'de din kültürü ve ahlak bilgisi dersi herhangi bir dini eğitimin alternatifi değildir. Çünkü bu ders herhangi bir cemaati veya felsefi grubu esas almayıp mezhepler üstü bir yaklaşımla okutulmaktadır."

ÇELİK: TOPLUMUN GERÇEĞİ VAR -

Zorunlu din dersinin ilköğretim ve ortaöğretimde mevcut haliyle devam etmesi istenen raporda Avrupa Birliği'nin dayatması durumunda ortaöğretimde seçmeli bir ders alternatifi üzerinde duruldu. Ancak bunun da tarikatların gelişmesine neden olarak sıkıntı yaratabileceğine dikkat çekildi. Seçmeli ders önerisiyle ilgili raporda şöyle denildi: "Ortaöğretim kurumlarında haftada bir saat ve notla değerlendirilmeyecek seçmeli bir ders konulabilir. Ancak böyle bir uygulamada farklı dini yorumları benimsemiş vatandaşlar kendilerine özgü din eğitimi taleplerinde bulunabilirler, bu da gözardı edilmemeli." Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise SABAH'ın soruları üzerine, "Brifingimizde anlattıklarımız, daha önce Alevilik, Bektaşilik, Şafiliğin de din kültürü dersinde öğretileceğidir" açıklamasında bulundu. Çelik, şunları söyledi: "Alevilik, Bektaşilik, Şafilik, Sünnilik bunlar toplumun bir gerçeği. Biz bu gerçeğin kendi çocuklarımıza da doğru şekilde öğretmek zorundayız. Ben bunu sadece bakanlar kurulundaki brifing sırasında değil, her zaman dile getirdim. Ve açıkça da söyledim bugüne kadar konuşmamış olmasının da yanlışlığını vurguladım. Şimdi yaptığımız da bu."

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber