Eğitimde 30 Yenilik

2005-2006 eğitim öğretim yılına 15 ayrı yenilikle giren Milli Eğitim Bakanlığı, 2006-2007'ye de birçok ilkle 'merhaba' demeye hazırlanıyor. İhlas Haber Ajansı, ilköğretim kayıtlarının internet ortamında yapılmasından, 406 bin bilgisayarın eğitimin hizmetine sunulmasına, karnelerin yenilenmesinden ortaöğretim öğrencilerine ücretsiz kitap dağıtılmasına kadar birçok yenilikle start alacak olan bu yeni döneme ilişkin gelişmeleri 30 başlıkta topladı. İşte eğitimde 30 yenilik...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Eylül 2006 10:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2005-2006 eğitim öğretim yılına 15 ayrı yenilikle giren Milli Eğitim Bakanlığı, 2006-2007'ye de birçok ilkle 'merhaba' demeye hazırlanıyor.

İlköğretim kayıtlarının internet ortamında yapılmasından, 406 bin bilgisayarın eğitimin hizmetine sunulmasına, 40 bin yeni öğretmen atamasından ortaöğretim öğrencilerine ücretsiz kitap dağıtılmasına, karnelerin yenilenmesinden ilköğretim öğrencilerinin bir hafta önce okula başlamasına, öğretmenlere ödenen ek ders ücretlerinin yüzde 43 artırılmasından her yıl bin lisansüstü öğrencisinin yurt dışına gönderilmesine kadar birçok yenilikle start alacak olan yeni dönem 18 Eylül'de başlayacak.

Yeni uygulamalardan başlıklar şunlar:

- Milli Eğitim Bakanlığı, bilişim ve iletişim teknolojilerindeki (ICT) gelişmelere paralel olarak okulların bilişim teknolojilerini uygulamaları için çalışmaları çerçevesinde 406 bin bilgisayarı eğitimin hizmetine kazandıracak.

- MEB 2003, 2004, 2005 ve 2006 yılları içinde 2 bin 710 okulu hizmete soktu. Yeni bir mimariyle inşa edilen okullar pedagojik bir anlayışla hazırlandı.

- MEB, son dört yıl içinde 85 bin derslik inşa ederek eğitimin hizmetine soktu. Yeni dersliklerle birlikte derslik başına düşen öğrenci sayısı azalırken, daha kaliteli eğitime adım atılması hedefleniyor.

- MEB, ilköğretimden sonra ortaöğretim öğrencilerine de kitapları ücretsiz olarak dağıtacak. Bu yıl ilk defa uygulaması yapılacak olan çalışmayla birlikte ortaöğretimde eğitimlerini sürdüren öğrenciler 2006-2007 eğitim öğretim yılından itibaren kitaplarını ücretsiz olarak temin edecekler. MEB, ortaöğretimde şu anda eğitimlerini sürdüren yaklaşık 3,5 milyon öğrencinin kitaplarını ücretsiz olarak dağıtacak. Bu amaçla hazırlanan 35 milyon adet kitap öğrencilere gönderilecek.

- MEB, okul çağında olup da ekonomik sebeplerden dolayı eğitimden uzak kalan başarılı öğrencilere burs imkanı sağlamayı sürdürecek. İlköğretimin 6.sınıfından başlayıp orta öğrenimlerini tamamlayıncaya kadar çalışkan ve başarılı öğrencilere yapılan sınavlar sonrasında karşılıksız burs desteği sağlanıyor. 2002'ten bu yana toplam 523 bin 804 öğrenciye burs veren Bakanlık, her yıl sayıyı artırmayı planlıyor. Bakanlık, bu yıl için 115 bin öğrenciye ayda 43 YTL burs desteği sağlıyor.

- MEB, yükseköğretimin önündeki yığılmayı azaltmak amacıyla 15 yeni üniversiteyi faaliyete geçirdi. Söz konusu kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte aralarında Adıyaman ve Düzce'nin de bulunduğu 15 ilde yeni üniversite kuruldu. Böylece Türkiye'de üniversitenin kurulduğu il sayısı 41'e çıktı.

- MEB, üniversitelerin yetişmiş bilim adamı ihtiyacını karşılamak amacıyla her yıl bin öğrenciyi yurt dışına gönderme kararı aldı. Verilen burslar karsılıklı olup bursu alan aday, yurt dışında öğrenim göreceği sürenin iki katı kadar zorunlu hizmetle yükümlü olacak. Adaylar, bu yükümlülüklerini adına burs kazandıkları kurumlarda veya bu kurumların uygun göreceği diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yerine getirebilecekler. 2004-Aralık, 2005-Mayıs, 2005-Aralık, ve 2006-Mayıs dönemlerinde yapılan LES' ten tercih edebileceği programın aday kabul ettiği puan türünden en az 60 puan almış olmak gerekiyor. Bunun yanında Yüksek öğrenimi sırasında kınama cezasından daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak şartı aranıyor.

- MEB, ilköğretime yeni başlayacak öğrencilerin kayıt işlemlerini internet üzerinden yapmaya başladı. Buna göre, ilk planda ilköğretim okullarına 1 Haziran 2006'da başlayan kayıtlar, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Adana illerinde internet üzerinden alındı. Projeyle, ilköğretim okuluna kayıt yaptıracak çocukların isimleri, ikametlerinin okula yakınlığına göre belirlenerek, internetten ilan edildi.

- Öğretmen ihtiyacını karşılamak amacıyla her yıl düzenli olarak alım yapan MEB, 17 bin yeni öğretmeni göreve başlattı. Bakanlık, ilk atamayla 9 bin 800, açıktan 150, kurumlar arası ilk ve yeniden atamayla 15 olmak üzere 10 bini kadrolu 7 bin sözleşmeli toplam 17 bin öğretmeni göreve başlattı. Atanan öğretmenler 1 Eylül'de görevlerine başlayacaklar.

- MEB'in öğretmenlerin ekonomik durumlarını düzeltmek amacıyla başlattığı çalışmalardan birisi de ek ders ücretlerine yapılan zam oldu. Bakanlık, öğretmenlerin aldığı ek ders ücretlerinin artırılması için başlattığı çalışmaları tamamladı. MEB, Devlet Memurları Kanunu'nda yapılan değişiklikle daha önce 3,510 YTL olan ücretin 5 YTL'ye çıkarılmasını sağladı. Yaklaşık yüzde 43 oranında artırılan ek ders ücretlerine en son 1999 yılında zam yapılmıştı. Ek derslerin zamla ödenmesine Nisan 2006 tarihinden itibaren başlandı.

- MEB, değişik sebeplerden dolayı eğitim dışında kalma ihtimali olan öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını gidermek amacıyla 116 pansiyonlu yurdu hizmete soktu. Yeni dönemle birlikte faaliyette başlayacak olan yurtlarda yaklaşık 16 bin öğrenci herhangi bir ücret ödemeden barınabilecek.

- MEB'in özürlü öğrencilere yönelik uygulamaya koyduğu çalışmaların başında 'özür durumuna bağlı olarak yeni okul açılması'. Bunun yanında özür durumuyla orantılı olarak öğrenciler kamu kaynaklarıyla okula taşınıyor. Özründen dolayı okula gidemeyenlere evde eğitim imkanı başlatıldı. Engelli öğrenciye sınav kolaylığının getirilmesinin yanında özürlü çocukların aileleri de eğitilmeye başlandı.

- MEB, Cumhuriyet tarihinde bir ilke imza atarak, son dört yılda genel bütçeden en büyük payın eğitime ayrılması sağlandı. Bu düzenlemeyle birlikte Milli Eğitim Bakanlığı'na Genel Bütçe'den ayrılan pay Türkiye tarihindeki en yüksek düzeyine ulaştı. 2003, 2004, 2005 yıllarının ardından 2006 bütçef'f0u 15 ilde yeni üsinde de 16.568.145.500 YTL ile en büyük pay eğitime ayrıldı.

"EĞİTİME YÜZDE 100 DESTEK" SÜRECEK

- MEB, eğitimin fiziki altyapısına ait sıkıntıları gidermek için başlattığı çalışmaların başında gelen "Eğitime Yüzde 100 Destek" kampanyasını yeni dönemde de sürdürecek. Kampanya, 11 Eylül 2003 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen törenle başlatıldı. Kısa sürede hayırsever vatandaşların büyük ilgi gösterdiği kampanya çerçevesinde bugüne kadar 15 bin 830 derslik için protokol imzalandı.

- Yeni okulları depreme dayanıklı bir şekilde inşa eden Milli Eğitim Bakanlığı, mevcut eğitim kurumlarını da güçlendirmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bu amaçla mevcut okulların depreme karşı güçlendirilmesi çalışmalarına önem veriliyor. Şu anda faaliyette olan ve depreme karşı güçlendirilmesi yapılmayan okullara ödenek verilmek suretiyle desteklenmesi sağlanıyor. Bu amaçla 2006 yılında da 45 milyon YTL ile okullar depreme karşı güçlendiriliyor.

- MEB, farklı bölgelerde yaşayan çocukların eğitim ihtiyaçlarına yönelik, özellikle dil gelişimine ilişkin destekleyici eğitim programlarını yapmak amacıyla, yerel yönetimler ve üniversitelerle işbirliği içinde Mobil Anaokulu Projesi uygulamasına geçti. Anne-baba eğitimi, çocuk sağlığı, beslenmesi ve eğitimi vb. konularda toplumu bilinçlendirme çalışmalarının da yapıldığı Mobil Anaokulu Projesi ilk uygulaması, İstanbul Sultanbeyli, Gaziosmanpaşa ve Kadıköy İlçelerinde başlatıldı. Yıl içinde genele yaygınlaştırılacak.

- MEB'in öğrencilerin bilişim teknolojilerinden yararlanması için hizmete soktuğu çalışmalardan birisi de okulların ADSL sistemi ile internete bağlanması çalışması. 2003 yılında bin 742 okulu internete bağlayan Bakanlık, 2004'te bu rakamı 12 bin 14'e çıkardı. 2005 yılında ise 7 bin 835 eğitim kurumu ADSL sistemi ile internete bağlandı. Bakanlık, bu çalışmalarla birlikte bugüne kadar toplam 21 bin 921 okulu ADSL sistemi ile internete bağlamayı başardı. MEB, 2006 yılı sonuna kadar ise 17 bin 502 okulu internete bağlamayı planlıyor. Şubat 2006 sonu itibariyle kurum bazında yapılan 21 bin 921 bağlantı ile ilköğretim okullarının yüzde 45'ine, lise ve dengi okullarının yüzde 86'sına ulaşıldı. Öğrenci bazında ise ilköğretim öğrencilerinin yüzde 82'sine lise ve dengi okul öğrencilerinin yüzde 95'ine ADSL internet erişimi sağlandı.

- MEB ile Microsoft arasında imzalanan "MEB'e bağlı Okullarda Bilgi ve İletişim Teknolojilerini Geliştirme Protokolü" kapsamında hazırlanan Bilgiye Erişim Portalı Projesi, ilk planda 9 ildeki 120 okulda pilot olarak uygulanıyor. Portal, öğrenciler, öğretmenler, okul yöneticileri ve velilerin yanı sıra eğitim ile ilgili içeriklere ulaşmak isteyenlere de açık olacak. Ancak veliler, öğrenciler, öğretmenler ve okul müdürleri kendileriyle ilgili yetki alanlarına T.C. kimlik numarası ve kendi şifreleriyle girebilecekler.

- MEB, yatırım hizmetlerini tamamen elektronik ortama taşıdı. Kendi alanında bir ilk olma özelliğini taşıyan "Yatırım İhtiyaçlarının Elektronik Ortamda Belirlenmesi ve İzlenmesi Projesi (e-DTR)" Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından uygulamaya geçirildi.

f'f0u 15 ilde yeni ü - MEB'in, mesleki ve teknik eğitimi geliştirmek amacıyla uygulamaya koyduğu çalışmalardan birisi de teknolojik gelişmeler ve talepler doğrultusunda yeni okul ve bölüm açma şeklinde gerçekleştiriliyor. Bakanlık, 434 yeni okulu hizmete soktu. Aynı şekilde bin 812 bölümde açıldı. Mesleki ve teknik eğitimi Avrupa Birliği standartlarına çıkarmayı hedefleyen MEB, müfredat uygulamaları çerçevesinde 110 olan bölüm sayısını 42 alanda topladı. Öğrenciler yeni düzenlemeye göre birinci sınıfta ortak dersleri, ikinci sınıfta meslek derslerini, üç ve dördüncü sınıfta ise alan derslerini görecekler.

- MEB, öğrencilerin tarih bilinçlerini geliştirmek amacıyla tarihsel özellik taşıyan bölgelere gezi tertipliyor. Daha önce Çanakkale ilini kapsayan "Çanakkale Gezileri", tarihsel özelliklere sahip diğer bölgelere yaygınlaştırıyor. Bu amaçla Bakanlık tarafından öğrenci ve öğretmenlerin katılımıyla Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından önemli bir yere sahip olan Samsun, Amasya, Sivas, Erzurum, Afyonkarahisar, Kütahya ve İzmir illerine yeni yılda geziler düzenlenecek.

- MEB'in öğretmenlere yönelik hayata geçirdiği çalışmalardan birisi de zorunlu hizmet durumlarıyla ilgili. Bununla ilgili olarak yeni bir yönetmelik hazırlayan Bakanlık, daha önce il düzeyinde olan zorunlu hizmeti ilçe düzeyine indirdi. Bu sayede öğretmenler bulundukları ilçelerde de zorunlu hizmetlerini yapabilecekler. Düzenleme 575 bin öğretmeni kapsıyor. Yönetmelikle zorunlu hizmet yapılacak il sayısı 51'den 38'e indi. Zorunlu hizmet dışında olan il sayısı ise 30'dan 43'e çıktı. Zorunlu hizmet kapsamından çıkarılan yerlerdeki öğretmenlerin kazanılmış hakları ise saklı tutuldu.

- Rehberlik sisteminde yeni bir anlayışa geçilmesiyle birlikte öğrencilerin internet ortamından takip edilmeleri sağlanıyor. Bu amaçla her öğrenciye internet ortamında bir dosya açılacak ve öğrenciler kendilerine verilen şifrelerle bu dosyayı sürekli olarak izleyebilecek. Bazı ilgi, yetenek, kişilik, problem tarama, meslek tanıtımı, üniversite tanıtımı ve benzeri test, ölçek ve araçları bilişim ortamında kendi kendilerine uygulayıp sonuçlarını sayısal olarak ve gerekirse grafikler halinde alabilecekler. Bu veriler rehber öğretmenler tarafından öğrencinin dosyasına yerleştirilecek. Ailelerle de uygun görülen içerikler paylaşılacak.

- Okullar, bu dönemden itibaren öğrenci ve velilerle sözleşme imzalayacak. "Sözleşme" uygulaması, bütün ilköğretim okulları ve liselerde başlatıldı. Tarafların hak ve sorumluluklarını güvence altına alan sözleşme, "okul ve ev arasında sıkı bağlar kurarak, velilerin eğitim sistemine daha fazla katılımının sağlanmasını" ve "okullarda demokrasi kültürünün oluşmasını" amaçlıyor.

- YURT-KUR, kredi ve burslardan yararlanan öğrenci sayılarını artırdı. Bu amaçla evraklarını eksiksiz olarak tamamlayıp başvuran herkese burs veya krediden birisi veriliyor. Ekonomik durumu yerinde olmayanlara burs verilirken, kalanlara kredi sağlanıyor. Krediler aylık olarak öğrencilerin hesaplarına yatırılıyor.

- Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı yurtlar artık otel standardında; içinde banyo, tuvalet, TV, buzdolabı, telefon bulunan, karyola sisteminde, ahşap mobilyalarla döşenmiş odaların yanı sıra, özürlü öğrencilerin ihtiyaan çlarf'f0u 15 ilde yeni üını rahatlıkla karşılayabilecekleri ortamlar da hazırlanıyor. Kurum yurtlarında kullanılmakta olan nevresimler öğrencilerin yaş gruplarına uygun renk ve desenlerde yenilenmiş, pamuk yastıkların yerine, daha hijyenik olan elyaf yastıkların kullanımına başlandı.

- Beş pilot ilde seçilen ilköğretim okullarında, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren seçmeli olarak medya okur yazarlığı dersi okutulacak. Medya okur yazarlığı dersine ilişkin protokol, Milli Eğitim Bakanlığı ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) arasında imzalandı. Medyada okur yazarlık dersi, ilk olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bildirilen Adana-Seyhan Dumlupınar İlköğretim Okulu, Ankara-Çankaya Ahmet Vefik Paşa İlköğretim Okulu, Erzurum-Merkez Barbaros Hayrettin Paşa İlköğretim Okulu, İstanbul-Bakırköy Şehit Pilot Muzaffer Ersönmez İlköğretim Okulu ile İzmir-Karşıyaka 80. Yıl Metaş İlköğretim Okulu'nda başlatılacak. Ders, hizmet için eğitim alacak olan sosyal bilgiler dersi öğretmenleri tarafından okutulacak. Medya okur yazarlığı dersi, iletişime giriş, kitle iletişimi, medya, televizyon, aile, çocuk ve televizyon, radyo, gazete ve dergi, internet konu başlıklarından oluşacak.

- Teknolojiyi en iyi kullanan kurumların başında gelen Milli Eğitim Bakanlığı, bu alanda bir ilke daha imza attı. Bakanlık, bilgisayar ortamında hizmet verecek olan "internet televizyonculuğuna" başlıyor. Bu amaçla yeni bir web sitesi kuruldu. Öğrenci ve öğretmenlere büyük katkı yapacak olan söz konusu çalışma kendi alanında bir ilk olma özelliği taşıyor.

MEB ŞURASI 13-17 KASIM'DA TOPLANACAK

- Milli Eğitim Şurası, 7 yıl aradan sonra toplanıyor. En son 1999 yılında toplanan Milli Eğitim Şurası, 13-17 Kasım 2006 tarihleri arasında Ankara'da yapılacak. Şuranın gündemini tespit etmek için çalışmalar sürerken, 5 günlük program çerçevesinde bilişim teknolojileri, mesleki eğitim, yükseköğretime giriş, öğrenci ve öğretmen sorunları gibi geniş kapsamlı konuların gündeme gelmesi bekleniyor.

- Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı yeni dönemle birlikte karnelerin şeklini değiştiriyor. Tasarlanan yeni karne, öğrencinin dışında öğretmenler, okul ve veli için de son derece anlamlı ve işlevsel olacak. Yıllar geçtikçe öğrencilerin kendi gelişimlerini gözleyebilmelerini sağlaması açısından karnelerine bakmak daha çekici hale gelecek. Yeni karne, öğrenciyle adeta konuşacak ve onu düşündürecek nitelikte olacak. Öğrenci, karnesine bakarak kendisiyle muhasebe yapma imkanı bulabilecek.

- Bu yıl ilk defa ilköğretime yeni başlayacak öğrenciler için bir yenilik uygulamaya konuldu. Öğrenciler okula bir hafta önceden başlayacaklar. İsteyen ailelerin de katılabileceği bir haftalık deneme süresinde öğrencilerin okula alıştırılması hedefleniyor. Okula yeni başlayan öğrenciler herhangi bir sorunla karşılaşmadan eğitim öğretimlerini sürdürecekler".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber