ÖSYM, iki kez mağdur etti

Haber Giriş : 02 Eylül 2006 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) bu yıl ÖSS sonuçlarını adaylara tek tek göndermeyi başaramadı. Özellikle başkent Ankara''daki bir çok öğrenci üniversite kayıtlarının başlamasına rağmen, ÖSS sonuç belgesini alamadı. Posta ile gönderilmesi gereken sonuçlar için ÖSYM yetkilileri "teknik bir sorun" açıklaması yaparken adaylar kayıt günü üniversite kapısında olmaları gerekirken, ÖSYM kapısına yığıldılar. Bu nedenle ÖSYM''nin Bilkent''deki merkezi önünde uzun kuyruklar oluştu.

ÖSYM topu üniversitelere attı

Sınav sonuç belgesini alamayan öğrencilerin sayısı binlere ulaşınca, ÖSYM Başkanlığı yazılı bir açıklama yaparak, belgelerin yetişmediğini söyledi. Üniversite kayıtlarının başlaması üzerine öğrencilere, Bilkent''deki ÖSYM merkezine başvuruda bulunularak ücret karşılığı sınav sonuç belgesi''nin temin edilebileceği iletildi. ÖSYM''nin duyurusunda şöyle denildi: "2006 ÖSYS sonuçları 23 Ağustos 2006 tarihinde açıklanmıştır. Adaylara Sınav Sonuç Belgelerinin postalama işlemleri ise elimizde olmayan bazı nedenlerle gecikmeli olarak başlamış, bu nedenle de adayların büyük çoğunluğuna belgeleri henüz ulaşmamıştır.

2006-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunun 4.1. maddesinde, ''Kayıt için gerekli belgeler'' arasında adayın ''ÖSYS Sonuç Belgesi'' yer almakla birlikte, üniversiteler 4-11 Eylül 2006 tarihlerinde yapılacak kayıt işlemlerinde, ÖSYS Sonuç Belgesini sunamayan adayların kayıt işlemlerini yapacaklardır."

Yaptığı açıklama ile belgeleri zamanında gönderemeyeceğini kabul eden ÖSYM, topu üniversitelere attı. Üniversitelerin sonuç belgesi olmadan nasıl kayıt yapacağı ise merak ediliyor.

ÖSYM''nin bu duyurusu üzerine öğrenciler Üniversite ile ÖSYM arasında kalırken, Ankara''dakiler ÖSYM merkezine başvurarak 8.5 YTL karşılığında sınav sonuç belgesi çıkardılar. diğer illerde olup, sınav sonuç belgesi alamayanların durumu ise önemini koruyor.

Hem beceremedİler, hem de para İstedİler

ÖSYM adaylardan daha önce işlemler için 40 YTL ücret almıştı. Ancak adaylar için taahhüt edilen posta ile sonuç bildirme işlemi gerçekleşmedi. Adaylar ÖSYM kapısında sonuç belgesi için 3,5 YTL, yerleştirme belgesi için de 5 YTL ödemek zorunda kaldı.

ODTÜ belgeyi istiyor

2006 ÖSS''de Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler Bölümü''nü kazanan Necip Salih Yarış adlı öğrenci de dün ÖSYM kapısında elden sonuç belgesi almak için çalışan öğrencilerden biriydi. Yarış, ÖSYM''den belgelerini almak için sabah erken saatlerinde sıraya girdiğini söylerken, "Bizden ÖSS''ye başvururken 40 YTL almışlardı. Bunun içinde posta ücretleri de vardı. Ama bizim hakkımızı yediler ve bu işlemi yerine getirmediler" dedi.ÖSYM''nin açıklamasında üniversitelerin sonuç belgesi olmadan kayıt yapacağını duyurduğunu belirten Yarış, "Ben ODTÜ''den sordum. Bana kayıt için gerekli belgelerimi verdiler ve ÖSYM''den sonuç ve yerleştirme belgelerimi istediler. Üniversiteler bu belgeleri almadan yerleştirme yapmıyor" diye konuştu.

Mağdur öğrenciler şikayetçi

Cemil Çam: "İzdiham var. Buna rağmen belgemi aldığım için çok mutluyum. Bu gece İstanbul''a gideceğim, Pazartesi günü de kayıt işlemini yaptıracağım." Çam, Çorum Sungurlu İlçesi''nde oturuyor. Marmara Üniversitesi İşletme Bölümünü kazandı.

Ercan Gürpınar: "Kırşehir''i hiç bilmiyordum. Daha önce gidip kayıt yaptırmak istedim. Benim için daha avantajlı olabilirdi. Ama belgem gelmeyince ÖSYM''ye başvuruda bulundum." Gürpınar, Ankara''da oturuyor. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi''ni kazandı.

Sinem Demirci: "Trabzon''da belgenin gelmesini bekledim, bugüne kadar. ÖSYM''yi aradım, buradan almam gerektiğini söylediler. Trabzon''dan geldim. Ama belgem olmadan kayıt yapmadılar." Demirci Trabzon''da oturuyor. TOBB Üniversiteni kazandı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber