Heykeldeki kişiler başkan ve eşi mi?

Haber Giriş : 02 Eylül 2006 10:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İZMİR'in Torbalı İlçesi'nde, Atatürk Meydanı olarak düzenlenen alanda 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda açılan Atatürk heykelinin yanına kadın ve erkeği sembolize etmek için Belediye Başkanı İsmail Uygur ile eşi Afet Uygur'un heykelinin yapılması şaşkınlık yarattı. Orjinali Alanya'da bulunan heykelde Atatürk'ün yanında duranların küçük bir kız ve erkek çoçuğu olduğu belirtildi. CHP'li Belediye Başkanı İsmail uygur, heykeldeki kişilerin kendisi ve eşi olmadığını ileri sürdü.

Torbalı'da daha önce belediyenin işlettiği petrol istasyonun yıkılmasıyla açılan alana Atatürk'ün tek başına olduğu heykel dikildi. İlçede yapılan tüm resmi törenler uzun süre burada düzenlendi. İki ay önce anıt buradan kaldırıldı. İlçede, iki ay boyunca Atatürk heykeli yer almadı. 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda ise yeniden düzenlenip Atatürk Meydanı adı verilen alana yerleştirilen yeni Atatürk anıtı törenle açıldı. Anıtın kurdelesinin kesilmesinden sonra, üzerindeki bayrağın alınmasıyla ortaya çıkan Atatürk ve iki yanında yer alan kadın ile erkek heykelini görenler şaşkınlıklarını gizleyemedi. Atatürk'ün elinde ?Nutuk' yazılı eserini tuttuğu bronzdan yapılmış heykelin yanında elinde Türk bayrağı bulunan bir erkek ile diğer tarafında elinde meşale tutan bir kadının, Torbalı Belediye Başkanı İsmali Uygur ile eşi Afet Uygur'a olan ilginç benzerliği dikkat çekerek şaşkınlık yarattı.

BAŞKAN İDDİAYI REDDETTİ

Heykellerinin boyu 3,75 metre olan, kaidesiyle birlikte yüksekliği 6 metreyi bulan anıtın genişliğinin ise 10 metre olduğu görüldü. Heykelin altındaki kaideye Türk askeri ile köylü kadınları ve erkeklerin Kurtuluş Şavaşı'nda verdiği mücadelenin kabartma olarak resmedildi.

Torbalı'nın kurtuluş günü olan 1 Eylül nedeniyle ilçede düzenlenen fuar alanında dolaşırken DHA muhabirlerinin, eşi ve kendisinin heykelini yaptırdığı gerekçesiyle vatandaşların tepki gösterdiğini belirterek görüşlerini sorduğu Belediye Başkanı İsmail Uygur, bunun doğru olmadığını ileri sürdü. Başkan Uygur,?Burada olan heykel eski olduğu için yenisini yaptırdık. Arkadaşlar bana bir süpriz yapmak istemiş, ama bana benzetememişler. Kesinlikle ben ve eşim değiliz'' dedi.

İlçede yaşayan vatandaşlardan Hasan Yıldırım ise, ?Başkan ile birlikte büyüdük. Gençliğini biliyorum. Heykellerini yapılanlar kesinlikle kendisi ve eşidir. Hayırlı olsun. Heykelini diktirmesi çok erken olmuş, ondan önce görev yapan belediye başkanlarımız vardı. Onlar yaptırmadı. Büyük cesaret gösterip heykelini diktirmiş, İlçede bu heykel konuşuluyor, büyük tepki var'' dedi.

AKP İlçe Başkanı Mahmut Atilla Kaya'nın, heykelin kaldırılması için, bugün kaymakam Nihat Kaynar'a dilekçe ile başvurduğu öğrenildi. AKP gençlik kolları başkanı Ömer Günaydın, ?Takdiri Belediye Başkanı'na bırakıyoruz, meydana kendi heykelini diktirmesi yanlış. Kendisine çok benzemesi için heykeltraşa fotoğraf verilerek yaptırıldığını düşünüyoruz'' diye konuştu.

Orjinali Alanya'da bulunan heykelde ise, Atatürk'ün yanında duranların küçük bir kız ve bir erkek çoçuğu olduğu belirtildi.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber