Uzlaştırma Kurulu "memurları" dinledi

Uzlaştırma Kurulu, memur sendikaları ve konfederasyonları ile hükümet arasındaki toplu görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından başvuruda bulunan Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen yetkililerini dinledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Eylül 2006 16:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda bulunan Uzlaştırma Kuruluna, ilk olarak Memur-Sen heyeti geldi.
Memur-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, görüşmenin ardından Bakanlıktan ayrılırken yaptığı açıklamada, toplu görüşmelerde uzlaşmaya varılan, ancak uzlaşmazlık zaptında yer verilmeyen sendikal ve sosyal hakların sağlanması yönünde talepte bulunduklarını söyledi.
Turbay, Kurul üyelerine, ''kamu çalışanlarının toplu sözleşme ve grev hakkı bulunduğunu'' anlattıklarını, bu hakkın kullanımında ortaya çıkan sıkıntıların giderilmesi gerektiğini ifade ettiklerini kaydetti.
ASGARİ GEÇİM HADDİ SEVİYESİ

En düşük memur maaşının 1000 YTL olması gerektiğini ifade eden Turbay, ayrıca kamu çalışanları arasındaki ücret adaletsizliğinin giderilmesi gerektiğini vurguladı.
Toplu görüşmelerde mutabakata varıldığı ifade edilen konularla ilgili kendilerine sorulan soruları yanıtladıklarını anlatan Turbay, ''Umarız hükümet, buradan çıkacak rapora göre hareket eder. Böylece, memurlar sosyal ve ekonomik olarak daha iyi bir düzeye gelirler. Hükümetin yaşanan sıkıntıları dikkate alarak memur maaşlarını asgari geçim haddi seviyesine getirmesini istiyoruz'' diye konuştu.
Turbay, bundan sonra izleyecekleri tavrı, Uzlaştırma Kurulu ve ardından hükümetin ortaya koyacağı tutuma göre belirleyeceklerini kaydetti.
Mürsel Turbay, diğer konfederasyonların ortak hareket etme çağrılarının anımsatılması üzerine, ''Onlar böyle bir çağrı yapma hakkını kaybetti. Biri masadan kalktı, diğeri başlangıçta bu yönde yaptığımız çağrıları reddedip, tek başına hareket etti'' dedi.
TÜRKİYE KAMU-SEN HEYETİ

Uzlaştırma Kurulu, daha sonra Türkiye Kamu-Sen yetkililerini dinledi.Türkiye Kamu-Sen Toplu Görüşme Sekreteri ve Türkiye Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel de görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Kurula taleplerini ve bunların gerekçelerini anlattıklarını söyledi.
Kamu görevlilerinin toplum içerisinde giderek bozulan sosyal ve ekonomik durumuna dikkati çektiklerini belirten Güzel, bu konuda yaptıkları araştırmaları kurul üyeleriyle paylaştıklarını anlattı.
2002 yılından bu yana Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GSMH) yüzde 100, toplanan vergilerin yüzde 78.8 arttığını ifade eden Güzel, buna karşın memur maaşlarına yapılan zammın yüzde 40 oranında kaldığını savundu. Güzel, şöyle konuştu:
''Hükümetin memuru açlık sınırından kurtarmasını istiyoruz. Memurları hem açlık sınırında yaşatacaksınız, hem de başka bir iş yapmalarına engel olacaksınız. Bunu anlamak mümkün değil. Kamuyu gözden çıkaran hükümet, kamu çalışanlarını da gözden çıkarmıştır. İtibarımızın iadesini istiyoruz. Biz kimsenin hakkını istemiyoruz. İşçi, esnaf, köylü de hakkını istesin. Biz onlara da yardım edelim.''
''HALA UZLAŞMA ZEMİNİ VAR''

Geçen yıl, yüzde 5 olarak belirlenen enflasyon hedefi doğrultusunda en düşük memur maaşına 135 milyon liraya karşılık gelen yüzde 19.9 oranında zam yapıldığına dikkati çeken Güzel, gelecek yıl yüzde 7'nin üzerinde gerçekleşeceği tahmin edilen enflasyon karşısında 83 YTL'lik zam önerilmesini anlayamadıklarını dile getirdi.
Önlerinde hala uzlaşma zemini bulunduğunu vurgulayan Güzel, sağduyulu bir şekilde diyalogla toplu görüşmeleri kamu çalışanlarını memnun edecek bir noktada sonlandırmak istediklerini söyledi.
Uzlaştırma Kurulunun daha önceki 3 çalışmasını, kendilerini tam olarak tatmin etmese de benimsediklerini ifade eden Güzel, Kurulun daha önceki çalışmalarına paralel bir çalışma yapmasını beklediklerini kaydetti.
Güzel, en düşük devlet memuru maaşının 1023 YTL olması yönündeki taleplerini Kurul üyelerine yinelediklerini belirterek, Kurula ayrıca, toplu görüşmelerde üzerinde anlaşmaya vardıkları, ancak uyuşmazlık zaptında yer almayan 32 maddeyle ilgili bir rapor sunduklarını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber