Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı Ankara'da 100 bin kişinin katılımı ile protesto edildi

Haber Giriş : 06 Mart 2004 16:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı Ankara'da 100 bin kişinin katılımı ile protesto edildi

KESK Genel Başkanı Sami Evren, Kamu Yönetimi Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesi için hükümeti uyardıklarını belirterek, ''Yasayı geri çek, aksi takdirde grev geliyor'' dedi.

Siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri tarafından Ankara Sıhhiye Meydanı'nda yapılan ''Kamu Yönetimi Yasa Tasarısı'' protestosu ve ''Yasalarını ve Eklerini Geri Çek'' mitingi devam ediyor. Mitinge KESK Genel Başkanı Sami Evren, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Fikret Barın, Türk-İş Teşkilatlandırma Genel Sekereti Çetin Altun, SHP Genel Başkanı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Karayalçın, DEHAP Genel Başkan Yardımcısı Veli Büyükşahin, EMEP Genel Başkanı Levet Tüzel, ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Eker, ÖTP Genel Başkanı Ahmet Turan Demir ve CHP grup başkan vekilleri Ali Topuz, Kemal Anadol, Haluk Koç ile 29 CHP milletvekili katıldı. Yaklaşık 100 bin kişinin buluştuğu eylemde, 'Kölelik yasasına hayır', 'Zafer direnen emekçinin olacak', 'AKP halka hesap verecek' şeklinde sloganlar atıldı.

Yoğun kar yağışı altında devam eden mitingde konuşan KESK Genel Başkanı Sami Evren, bu buluşmanın ekmeğine, aşına sahip çıkan, Türkiye'nin gerçek sahiplerinin buluşması olduğunu belirterek, eşitlik, adalet ve demokrasi için biraraya geldiklerini söyledi.

''YASA GERİ ÇEKİLMEZSE GREV GELİYOR''

Eylemde, iş güvencesini kaybeden kamu emekçilerinin, 303 milyon lira asgari ücretle açlığa mahkum edilen işçilerin, hakkı yenilen öğrencilerin ve binlerce işsiz vatandaşın biraya geldiğini ifade eden Evren, ''Buradan 500 metre ilerde Başbakanlık binasında 6 milyar lirayla geçinemediği için ticaret yapmak zorunda olduğunu söyleyen bir Başbakan var. Ona sesleniyoruz'' dedi. Bunun üzerine eylemciler, 'Sermayenin imamı, kaça sattın vatanı' şeklinde slogan attılar. Konuşmasına devam eden Evren, hükümetin, IMF ve Dünya Bankası'nın güdümüne girdiğini ileri sürerek, bütçeyi denetlemek ve dış borçları ödetmek için her gün Hazine'de olduklarını söyledi. Evren, konuşmasına şöyle devam etti:

''Hükümet, bütçe açık verince IMF heyetinin isteği üzerine ek zam paketi getirdi ve vergileri artırdı. Hani ekonomi iyiye gidiyordu? Bizim alım gücümüz artmadı. Bu yüzden Maliye Bakanı tüccar gibi davranıyor. Şimdi Meclis'te görüşülen yasa talan yasasıdır. Bu yüzden biz buna reform değil, tuzak yasası diyoruz. Daha önce bu ülkede darbeler yaparak siyasi partileri kapatanların arkasında ABD vardı. Bugün Meclis'te görüşülmekte olan Kamu Yönetimi Yasa Tasarısı'nın ardında da ABD'nin finans kuruluşları var. Hükümet bunlara teslim olmuş, biz olmayacağız.''

Evren, Haziran ayında İstanbul'da yapılacak NATO Zirvesi'ne ABD Başkanı Bush ile İngiltere Başbakanı Blair'in da katılacağını belirterek, ''Türkiye'ye, Ortadoğu'nun jandarmalığı görevini verecekler. Aynı güçler Meclis'teki yasa ile Türkiye'deki emekçilerin birikimine de el koymak istiyorlar. Hükümeti bir kez daha uyarıyoruz. Yasayı geri çekmezseniz grev geliyor'' diye konuştu.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise 'işgal' partisinin çok iyi bir taktik izlediğini savunarak, hükümetin, herkesin şikayet ettiği konuları kendi çıkarlarına göre değiştirdiğini iddia etti. Yerel yönetimleri, merkezi yönetimden ayırarak özelleştirdiklerini kaydeden Çelebi, ''Bu, sosyal devletin yok edilmesidir. Kamu reformu adı altında özelleştirme değil, bir bütünün dağıtılmasıdır. Bu yasa tasarısı makyaj değişikliğiyle çözülmez, geri çekilmelidir'' dedi. Tasarının yasalaşması halinde, binlerce işçi ve memurun işsiz kalacağını belirten Çelebi, ''Devleti sattıranlar biz değiliz, ama faturasını bizden çıkartıyorlar. Hükümet azınlığın oyu ile Meclis'te çoğunluk elde etti'' diye konuştu.

''70 MİLYON BUNLAR''

Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Fikret Barın da yaptığı konuşmada, Başbakan Erdoğan'ı ve hükümetin icraatlarını eleştirdi. Erdoğan'ın miting alanlarında vatandaşların serzenişlerine 'Siz 70 milyon değilsiniz' şeklinde karşılık verdiğini belirten Barın, işçi ve memur başta olmak üzere ülkenin her kesiminin sıkıntı içinde bulunduğunu söyledi. Barın, ''Ben 70 milyonu düşüneceğim' diyorsun ama işçi, memur, çiftçi, esnaf dertli. Siz hala 70 milyonu arıyorsunuz. 70 milyon bunlar'' dedi.

Kamu Yönetimi Reformu ile yerel yönetimdeki yetkilerin belli odaklara devredilmek istendiğini öne süren Barın, hükümetin yasa tasarısını hazırlarken hiçbir sivil toplum kuruluşuna danışmadığını öne sürdü. Yasanın milli çıkarlara hizmet etmekten uzak olduğunu belirten Barın, dış mihraklara hizmet edecek olan tasarının işçi ve memura zarar vereceğini ve buna karşı çıkmanın herkesin görevi olduğunu savundu. Barın, yasanın Türkiye'nin eyaletlere bölünmesine yol açacağını, mafyayı ve sermayeyi güçlendireceğini, yolsuzluk, rüşvet ve iflası daha da artıracağını ileri sürdü. Barın, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sözkonusu yasa sosyal devleti de öldürecek. Sosyal devlet ortadan kaldırılırsa devletin görevi ne olacaktır? Özelleştirme adı altında yerli ve yabancı sermayelere kar eden kamu kuruluşları peşkeş çekilmektedir. Biz bugüne kadar hiç teslim olmadık. Bundan sonda da mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Ekmeğimize ve vatanımıza göz dikenleri rahat bırakmayacağız.''

Miting, konuşmaların ardından sanatçı Suavi'nin konseriyle devam ediyor. Mitingde bir grubun Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekmesi dikkat çekti.

Habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber