Ekonomistler, 'Merkez'in kararlarını değerlendirdi

"Politik riskler azalmadan para politikasının fiyatlama etkisini anlayabilmemiz mümkün görünmüyor"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ağustos 2015 16:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Ekonomistler, 'Merkez'in kararlarını değerlendirdi

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan karar metninde "daha sıkı likidite politikası" ifadesinin öne çıktığını belirterek, "Politik riskler azalmadan para politikasının fiyatlama etkisini anlayabilmemiz mümkün görünmüyor" dedi.

TCMB, Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faiz oranlarına ilişkin kararlarının açıklanmasının ardından, küresel para politikalarının normalleşmeye başlamasından önce ve sonra uygulanabilecek politikalara ilişkin yol haritasını yayımladı.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem'in kur konusundaki açıklamaları sonrasında faiz artırımı beklememek gerektiğini söylediklerini anımsatarak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den gelen açıklamaların da benzer yönde olduğunun altını çizdi.

Yılmaz, bundan sonra da mevcut koridor genişliğinde yüzde 7,50-10,75 fonlama maliyetinin yukarı yönde ayarlanacağını düşünmek gerektiğini belirterek, karar metninde "daha sıkı likidite politikası" ifadesinin öne çıktığına işaret etti.

Fonlama maliyetindeki hareketin, politika faizinin şekillenmesini belirleyeceğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bununla birlikte, açıklanan yol haritasında kademeli olarak faiz koridorunun politika faizi etrafında simetrik hale getirileceği anlaşılıyor. Bu, zaten biliniyordu. Süreç dahilinde bankaların fonlama maliyeti gözetilirken döviz likiditesi de desteklenmeye çalışılacağa benziyor. Piyasa düzenleyicilere tanınan 50 baz puanlık indirimin fonlama maliyetini etkilemeden kaldırılması amaçlanıyor. Bu durumda koridorun üst bandı yüzde 10,75 seviyesinde, politika faizi yüzde 10 ve alt bant (işlevsiz) yüzde 9,25 oranlarında ayarlanabilir. Politik riskler azalmadan para politikasının fiyatlama etkisini anlayabilmemiz mümkün görünmüyor."

- "TL, faiz artışı ile istikrar kazanır"

Rabobank Gelişmekte Olan Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys de dolar/TL'nin 3 seviyesine doğru ilerlediğini belirterek, TL'nin, faiz artışı ile istikrar kazanabileceğini ya da kamuoyunun tekrar AK Parti'nin çoğunluğu elde etmesinden yana görüş bildirmesi durumunda biraz rahat nefes alabileceğini aktardı.

TCMB'nin "yol haritası"nın doğru yönde atılmış bir adım olduğunu dile getiren Matys, bu adımın TCMB için umut verici olduğunu ve Fed'in faiz artırma sürecinde doğru atılmış bir adım olduğunu vurguladı. TCMB'nin TL üzerindeki spekülasyonları engellemekte başarısız olduğunu anlatan Matys, TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın TL'yi desteklemek için biraz daha çalışması gerektiğinin altını çizdi.

Berenberg Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland ise TCMB'nin faiz oranlarını, yeni hükümet kurulana kadar sabit tutacağı öngörüsünde bulundu. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylülde faizleri artırması durumunda Türkiye'nin sermaye çıkışı riskiyle karşı karşıya kalabileceğini belirten Hungerland, bu durumda TCMB'nin faiz artırmak zorunda kalabileceğini ifade etti.

Türkiye'de şu anda siyasi iklimin kırılgan olduğunu kaydeden Hungerland, faizleri sabit tutmanın akıllı bir adım olduğunu söyledi.

Hungerland, TCMB'nin yayımladığı "Küresel Para Politikalarının Normalleşme Sürecinde Yol Haritası"yla daha şeffaf olmaya çalıştığını aktardı. "Yol Haritası" nın yardım edici olmaktan çok muğlak bir yapıya sahip olduğunu dile getiren Hungerland, "Alınacak önlemler sönük kalmış. Piyasaların en çok merak ettiği konulara açıklık getirilmemiş. Banka, gerçek bir aksiyondan uzak" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber