İlaç listesi yenilendi Roche'un kanser ilacına ödeme yok

Haber Giriş : 13 Eylül 2006 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, temmuzda sosyal güvenlik kurumlarının ödeme kapsamından çıkardığı ilaç listesini sessiz sedasız yeniledi. Roche'un Sağlık Bakanlığı ile mahkemelik olduğu 'Neupogen' adlı kanser ilacı ödeme listesinden çıkarılırken obezite ilaçları yeniden listeye eklendi.

Hacer Boyacıoğlu/Neşe Karanfil-referans

İlaçta tasarruf listesi yeniden oluşturuldu. Obezite ilaçları koşullu olarak ödeme kapsamına alınırken Roche'un Sağlık Bakanlığı'yla mahkemelik olmasına neden olan "Neupogen" adlı kanser ilacı listeden çıkarıldı.

Maliye Bakanlığı'nın temmuzda çıkardığı ve 122 ilacın sosyal güvenlik kurumları tarafından karşılanmamasını öngören sağlıkta tasarruf genelgesi, sessiz sedasız değiştirildi. Oluşturulan yeni genelgeyle 35 ilaç daha tasarruf gerekçesiyle ödeme listesinden çıkarılırken obezite ilaçları koşullu olarak tekrar listeye alındı. Buna göre obezite ilaçları en fazla 3 aylık süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak yazılabilecek, raporun fotokopisi reçeteye eklenecek. İlaçların sosyal güvenlik kurumları tarafından ödenmesi için 4 hafta art arda yapılan diyetle en az 2.5 kiloluk kilo kaybı olması koşulu da aranacak. İlk 3 ay hastaların kontrolü her ay yapılacak, ilaçlar birer aylık verilecek.

İlaçta yenilenen tasarruf genelgesi, kanser hastalarının kullandığı Neupogen adlı ilacın da artık sosyal güvenlik kurumları tarafından ödenmemesini öngörüyor. Yeni oluşturulan ek tasarruf listesiyle "Neupogen 30 MIO FLK, Neupogen 30 MIO 5 kullanıma hazır enj., Neupogen 48 MIO FLK, Neupogen 48 MIU 5 kull. hazır enj." isimli ilaçlar sosyal güvenlik kurumlarının ödeme listesinden çıkarıldı. Neupogen adlı ilaç, Sağlık Bakanlığı'yla Roche firmasının davalık olmasına da neden olmuştu. Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu, Roche firması için Neupogen adlı ilaca ait beyanlarda referans ülke fiyatlarını tam bildirmeyerek toplam 1 milyon 471 bin 673 euro haksız kazanç elde ettiği iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuş ve davalık olmuştu.

Bu karar sonrasında, sosyal güvenlik kurumlarının Roche'tan ilaç almama yaptırımını uygulaması gündeme gelmişti. Yetkililer, Neupogen adlı kanser ilacının ödeme listesinden çıkarılmasının da bu yaptırım kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.

TEPAV'dan sağlık harcaması uyarısı

Yeni genelgeyle halen sosyal güvenlik kurumları tarafından ödenen vitaminler ve gargaralar da ödeme listesinin dışına alındı. Buna göre artık Bemiks-c, Benexol 250, Bevitin-C, C-plan 500, Ephynal 100 Mg, Univit, Ester-Vit 645 Mg, Kombevit-C, Natabec 600 Mg, Polivit C, Polivitamin 30 isimli vitaminler de artık sosyal güvenlik kurumları tarafından ödenmeyecek. Sosyal güvenlik kurumları tarafından ödenmeyecek olan ilaçlar arasında, Betadine Gargara, Biokadin Gargara, Heksoral Gargara, Hekzoton Gargara, Dapta-12 adlı damla, Mefoxin IM 1 gram, Mefoxin IV 1 gram, Pariet 10 Mg, Polybion, Redoxon Junior, Reminly 8 Mg, Seralin 50 Mg, Sermion 30 Mg, Tonodex 100 Ml, Ultravist adlı ilaçlar da bulunuyor.

Bu arada TEPAV İstikrar Enstitüsü tarafından dün yayımlanan temmuza ilişkin Mali İzleme Raporu'nda, sağlık harcamalarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 92.3 arttığı belirtildi. Raporda bu artışın, sağlıkta geçmiş dönem borçlarının ödenmesinden kaynaklandığının tahmin edildiği ifade edilerek bunun mali saydamlığı bozduğu vurgulandı.

Listeden çıkarılan ilaçlar

Neupogen 30 MIO FLK, Neupogen 30 MIO 5 Kullanıma Hazır Enj., Neupogen 48 MIO FLK, Neupogen 48 MIU 5 Kull. Hazır Enj., Bemiks-c, Benexol 250, Bevitin-C, C-plan 500, Ephynal 100 Mg, Univit, Ester-Vit 645 Mg, Kombevit-C, Natabec 600 Mg, Polivit C, Polivitamin 30, Betadine Gargara, Biokadin Gargara, Heksoral Gargara, Hekzoton Gargara, Dapta-12 isimli damla, Mefoxin IM 1 gram, Mefoxin IV 1 gram, Pariet 10 Mg, Polybion, Redoxon Junior, Reminly 8 Mg, Seralin 50 Mg, Sermion 30 Mg, Tonodex 100 Ml, Ultravist.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber