MEB, akademisyen adaylarını mülkatla yurtdışına gönderecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Eylül 2006 22:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB 'den mülakatla seçim

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yurtdışında lisansüstü eğitim alacak öğrencilerin seçimi konusunda bu yıl farklı bir yöntem uyguladı. Daha önce yazılı sınavla seçim yapan, son yıllarda da Lisansüstü Eğitim Sınavı (LES) puanını esas alarak öğrenci seçen MEB, bu yıl göndereceği bin kişiyi "sözlü görüşme yaparak" seçmeyi uygun buldu. Bakanlık, başvuru yapan 1808 kişinin 808'ini bu yolla eleyecek. CHP Milletvekili Mustafa Gazalcı, "Bu yöntem niteliği düşürür, yandaşları kayırma sonucunu doğurur" dedi.

MEB, lisansüstü eğitim alması amacıyla kademeli olarak her yıl bin öğrenciyi yurtdışına göndermek için yasal düzenleme yapmıştı. Ancak önceki yıllarda yazılı sınav ve LES puanının esas alınmasına karşın, bakanlık bu yıl öğrencileri mülakatla seçmeyi uygun gördü. Yükseköğretim Genel Müdürlüğü yetkilileri, "Bu yıl sözlü sınav yöntemine başvuruldu. Ama yazılı sınav zaten uzun zamandır yapılmıyordu" dedi.

Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü aracılığıyla elektronik ortamdan sınava toplam 1808 başvuru yapıldı. Adaylar, "başvuruların iyi duyurulmadığı, bunun da binlerce öğrencinin yararlanmak isteyeceği bir fırsat için az sayıda kişinin talepte bulunmasına yol açtığı" görüşünü dile getirdi. Önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin akademik kadrosuna eklenecek kişilerin, "nesnel değil öznel nitelikler doğrultusunda seçildiği" savunuldu. Geçen haftadan bu yana
devam eden mülakatlar bugün sona erecek. Şubat 2007'de bir seçim daha yapılacağı ve yine bin öğrencinin yurtdışına lisansüstü eğitim için gönderileceği belirtiliyor.

Cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber