İnternet kullanıcıları online araştırıp satın alıyorlar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2006 16:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de İnternet kullanıcılarının yüzde 84'ünün, alışveriş yapmadan önce ürün ve hizmetleri internetten araştırarak satın alma kararı verdiği bildirildi.

AC Nielsen'in Türkiye'de Google için yaptığı araştırma sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamada, arama motorlarının tüketicilerin satın alma davranışları üzerinde çok etkili olduğu ve interneti günlük yaşamlarında sıkça kullanan tüketicilere ulaşmak için şirketlerin pazarlama anlayışlarını hızla değiştirdiği kaydedildi.

Araştırmaya göre, internette yapılan aramaların internet dışı satın alma davranışı üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu, Türkiye'deki internet kullanıcılarının yüzde 84'ünün, alışveriş yapmadan önce ürün ve hizmetleri internetten araştırarak satın alma kararı verdiği belirtildi.

''Google'ın yüzde 87,8'lik pay ile arama motorları arasında ilk sırada yer aldığı'' kaydedilirken, arama motorlarının, ürün veya hizmetleri araştırmak amacıyla kullanıldığı, internet ve arama motorlarının etkisinin yalnızca online ile sınırlı kalmadığı ve geleneksel perakende kanallarına da yayıldığı vurgulandı.

İnternet dışı kanallardan alım yapmak için online araştırma yapan tüketicilerin yüzde 97,9'unun, arama motorunun satın alma süreçlerinde büyük ölçüde yararlı olduğunu düşündüğü belirtilirken, tüketicilerin yüzde 97'sinin arama motoru ile yaptıkları araştırma sonucunda karar vererek ürün ve hizmetleri internet dışı kanallardan satın aldığı bildirildi.

ONLINE ARAŞTIRMADA ELEKTRONİK ÜRÜNLER İLK SIRADA

Online olarak araştırıldıktan sonra internet dışı kanallardan satın alınan ürünler sıralamasında yüzde 63,3 ile elektronik ürünler ilk sırada yer alırken, bunu yüzde 40,1 ile perakende ürünlerin, yüzde 34,4 ile seyahat ve yüzde 21,3 ile finans hizmetlerinin izlediği kaydedildi.

Araştırmada, havayolu şirketleri, bankalar, CD/DVD perakendecileri ve cep telefonu üreticilerinin de, internet siteleri online arama yapılıp internet dışı alımın gerçekleştirildiği siteler arasında ilk sıralarda olduğu belirtildi.

ARAMA MOTORU REKLAMCILIĞI

Google Türkiye Ülke Müdürü Erem Karabey, dünya genelinde online pazarlama ve arama motoru reklamcılığının hızla büyüdüğüne işaret ederek, Türkiye'de de bu alanlarda hızlı gelişme yaşanmaya başlandığını vurguladı.

Tüketicilerin televizyonun yanı sıra internet başında da zaman geçirdiğine değinen Karabey, günümüzde tüketicilerin medyaya ayırdıkları zamanın yüzde 37'sini televizyona, yüzde 22'sini internete, yüzde 12'sini radyoya, yüzde 10'nunu ise gazete, dergi ve kitaplara ayırdığına dikkat çekti.

Erem Karabey, tüketici davranışlarının değişmesine neden olan internet sayesinde artık tüketiciye verilecek mesajdan çok, bu mesajın nerede daha etkili bir şekilde verileceği konusunun önem kazandığını, dolayısıyla AC Nielsen'in yaptığı araştırmanın, reklam verenlerin pazarlama bütçelerinden internete ve özellikle arama motoru reklamcılığına pay ayırmaları gerektiğini gösterdiğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber