Acil sağlık hizmeti veren hekimler için sertifika zorunluluğu getiriliyor

Haber Giriş : 10 Mart 2004 06:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Acil sağlık hizmeti veren hekimler için sertifika zorunluluğu getiriliyor.

Bu kapsamda, ?Acil Hekimliği Sertifika Programı Yönergesi? hazırlandı. Hekimler, 112 saatlik zorunlu eğitimden geçecek. Sertifika almayan hekim, acil hizmet veremeyecek.

Sağlık Bakanlığı, acil sağlık hizmeti veren hekimler için sertifika programı başlatıyor. Sertifika almayan hekim, acil hizmet veremeyecek. Sağlık Bakanlığı, ?Acil Hekimliği Sertifika Programı Yönergesi? hazırladı. Yönerge, acil sağlık hizmetleriyle ilgili sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan veya çalışacak pratisyen hekimlerin eğitilerek, acil sağlık hizmetlerinin ülke genelinde eşit, kaliteli ve etkin olarak sunulmasını sağlamayı amaçlıyor. Yönerge, 112 acil sağlık hizmetleri, hastane acil servisleri, birinci basamak acil sağlık hizmeti veren tüm kurum ve kuruluşlarda çalışan veya çalışacak pratisyen hekimleri kapsayacak.

Yönergeye göre, ?Acil Hekimlik Sertifika Programı?, 40 saatlik ?Temel Eğitim?, 20 saatlik ?Erişkin İleri Yaşam Desteği?, 32 saatlik ?Travma İleri Yaşam Desteği? ve 20 saatlik ?Çocuklarda İleri Yaşam Desteği? eğitimini kapsıyor. Tüm zorunlu eğitim, sürekli hizmet içi eğitimlerle ve rotasyonlarla desteklenecek.

Eğitimlerde başarılı olanlara verilecek sertifika, 4 yıl geçerli olacak. Bu zaman zarfında verilen bilgilerde ve uygulamalarda olacak değişiklikler, eğitim alanlara hizmet içi eğitimle iletilecek. Hekimler, Acil Sağlık Hizmetleri Danışma Kurulu tarafından belirlenen hizmet içi eğitim programının, en az 20 saatlik bölümüne ve 120 saatlik program kapsamında bulunan acil hizmet birimleri arasında bilgi ve uygulama becerisini artıracak rotasyona her yıl katılarak, sertifikalarının geçerliliğini sağlayacak. Acil hizmet birimlerinde yönetici olarak çalışanlar, yönetici olarak çalıştıkları süre içerisinde rotasyon eğitimine katılmayacak. Eğitimler, Danışma Kurulu'nca denkliği onaylanmış eğitimciler ile kurum ve kuruluşlar tarafından verilecek.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, eğitimlerde, dünya standardındaki ?temel acil hekimliği? programının uygulanacağını, eğitimi tamamlamayan personelin, 112 istasyonlarında ve hastanelerin acil servislerinde çalışamayacağını bildirdi.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber