Ak Parti insan haklarına ağırlık verecek

AK Parti'de kongreyle oluşturulan iki yeni Genel Başkan Yardımcılığı ve bir yeni kurula kritik görevler verildi. Kara propagandaya karşı aktif bir şekilde çalışma yürütülmesi ve insan haklarına da ağırlık verilmesi hedefleniyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 18 Eylül 2015 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ak Parti insan haklarına ağırlık verecek

Hakkı KURBAN

AK Parti'nin, 5'inci Olağan Büyük Kongre'de oluşturduğu "Siyasi Erdem ve Etik Kurulu" ile "İnsan Hakları" ve "Çevre-Şehircilik-Kültür" alanlarındaki iki Genel Başkan Yardımcılığı stratejik görevler üstlendi. AK Parti'nin hassas olduğu konularda detaylı çalışma yapacak kurul ve başkanlıklar, toplumun beklentilerine de yanıt verecek. İşte alınan kararın şifreleri:

'AK SAÇLILAR KURULU'

Siyasi Erdem ve Etik Kurulu, AK Parti'nin "3Y" hassasiyetindeki "yolsuzluklar" konusuna eğilecek. AK Parti'nin kural ve geleneklerine aykırı hareket eden bakan, milletvekili, il başkanı ve belediye başkanlarıyla ilgili şikayet ve iddialar öncelikle bu kurul tarafından değerlendirilecek. 17-25 Aralık darbe girişimlerinde olduğu gibi partinin önde gelen isimlerine karşı itham ve iddialara yürütülen propagandaya karşı da kurul çalışacak. Partinin "etik ve gelenekleri"ne aykırı tavır sergilediği belirtilen yöneticiler uyarılacak.

OBJEKTİF İSİMLER

Disiplin suçu belirlenirse, Genel Başkan'a bilgi verilerek "Disiplin Kurulu" devreye girecek. "Suç" unsuru tespit edilirse, konu yargıya da havale edilecek. İftira varsa, ilgili kişiler hakkında da gereği yapılacak. İlk kurul üyelerini Genel Başkan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu atayacak. Daha sonraki süreçlerde kongre kararıyla üyeler seçilecek. Kurul, 1 başkan ve 4 üye olmak üzere 5 asıl ve 2 yedek üyeden oluşacak. Partiyi bilen, önemli makamlarda bulunmuş, hayat ve siyaset tecrübesi olan, objektif davranabilecek isimler görevlendirilecek. Bir anlamda "partinin akilleri" rol üstlenecek.

İLK GÖREV 'MİLLİ BİRLİK SÜRECİ'

Kongrede, İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı oluşturulmuş ve bu göreve yıllardır Mecliste İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı da yapmış Ayhan Sefer Üstün getirilmişti. Bu birim de, partinin hassas olduğu "insan hakları" konusunda kapsamlı çalışma yürütecek. Geçmişte, faili meçhullerden işkenceye, cezaevlerindeki kötü muameleden dil sorununa kadar önemli adımlar atan AK Parti, hem alınan mesafeyi anlatacak hem de yeni politika üretecek. Birimin ilk konusu ise "Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi" olacak. Bu sürecin gerekliliği, ne tür düzenlemeler yapıldığı, önümüzdeki süreçte neler yapılacağı halka anlatılacak. Bu kapsamda, Alevilerden Romanlara, göçmenlerden mağdurlara kadar farklı kesimlerin beklentileri ve yürütülecek projeler masada olacak. Birimin başındaki Ayhan Sefer Üstün, "Çözüm süreci kapsamında insan hakları çerçevesinde yapacağımız işler varsa onları belirleyerek partimize önereceğiz ve halka anlatacağız. Sorunun taraflarıyla görüşeceğiz" dedi.

Çılgın projelere sıkı takip

Kongrede "Çevre Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı" birimi de oluşturulmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski danışmanı Çiğdem Karaaslan bu birimin başına getirilmişti. Oluşturulan Başkanlık, AK Parti'nin "medeniyet şehirleri" ve "şehircilik anlayışı" kapsamında atılacak adımlara yön verecek. Özellikle Gezi olayları sırasında AK Parti'ye yöneltilen "çevre"yle ilgili olumsuz propagandaya karşı yapılanlar anlatılacak. En önemli görevlerden biri de "çılgın projeler" olacak. Kanal İstanbul'dan 3'üncü Köprü'ye, 3'üncü Havalimanı'ndan hızlı tren projelerine kadar süreçler, sadece hükümetin değil, partinin de ana başlıklarından biri olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber