Devlet kuruluşlarında özürlü çalıştırma oranı yüzde 3'ten yüzde 4'e çıkartılıyor

Haber Giriş : 10 Mart 2004 15:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet kuruluşlarında özürlü çalıştırma oranı yüzde 3'ten yüzde 4'e çıkartılıyor

Kamu işyerlerinde özürlü çalıştırma oranı yüzde 3'ten yüzde 4'e çıkartılıyor. Özel sektör işyerlerinin ise daha önce yüzde 2 olan eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu yüzde 1`e indirilirken artan yüzde 1`lik kontenjan için eski hükümlü ya da özürlü çalıştırma tercihi işverene bırakıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kamu ve özel sektörde özürlü istihdamını artırmak amacıyla hazırladığı Bakanlar Kurulu Kararı taslağını Başbakanlığa gönderdi. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan kararnameyle, kamu işyerlerinde yüzde 3 olan özürlü çalıştırma oranı yüzde 4'e yükseltiliyor. Eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu ise yüzde 3`ten yüzde 2`ye indiriliyor.

İş Yasası'na göre 50 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde yüzde 6 oranında özürlü ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu bulunuyor. Hazırlanan kararnameyle, söz konusu yüzde 6`lık eski hükümlü ve özürlü çalıştırma zorunluluğunun dağılımı yeniden düzenleniyor. Kamu işyerlerine 2004 yılında yüzde 4 özürlü, yüzde 2 oranında eski hükümlü istihdam etme zorunluluğu getiriliyor.

Özel sektör işyerleri ise yüzde 3 özürlü, yüzde 1 eski hükümlü, yüzde 1 terör mağduru ve yüzde 1 de işverenlerin tercihine göre özürlü veya eski hükümlü çalıştıracaklar. Özel sektör halen yüzde 3 özürlü, yüzde 2 eski hükümlü ve yüzde 1 oranında terör mağduru çalıştırmak zorunda bulunuyor.

Söz konusu düzenlemeyle özürlü istihdamında artış sağlanması amaçlanırken, işverenlere de yüzde 1'lik kontenjanı kendi tercihleri dahilinde kullanabilme olanağı getiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber