Bakan Çelik : Artık ihtisas üniversitelerine yönelinmeli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, üniversitelerin başarı ve etkinliklerinin büyüklükleriyle ilgili olmadığını belirterek, artık ihtisas üniversitelerine yönelinmesi gerektiğini söyledi.

Çelik, AB ile Milli Eğitim Bakanlığının birlikte yürüttüğü Mesleki ve Teknik Eğitimin Modernizasyonu Projesi kapsamında meslek dersi öğretmen eğitimiyle ilgili çalıştayın kapanış kokteyline katıldı. Çelik, burada yaptığı konuşmada, mesleki ve teknik eğitimde başta ilgi olmak üzere bazı sorunlar yaşandığını ifade etti.

Bu okulların, diğer orta öğretim kurumları sınavlarını kazanamayan, sadece el becerisine sahip insanların gideceği okullar olarak algılanmasının büyük bir hata olduğunu dile getiren Çelik, geçmişten bu yana devam eden sorunlarla meslek okullarına devam eden öğrenci kalitesinin düştüğünü söyledi.

Teknik eğitim fakültelerinin meslek okullarından beslendiğini ve bu okullara öğretmen gönderdiğini belirten Çelik, ''Bunların hepsi, birbirine bağlı olumsuz kısır döngü olarak karşımıza çıkıyor'' dedi. Çelik, AB ile yürütülen ortak çalışmalarla meslek okulları ve teknik eğitim fakültelerinin yeniden yapılandırılmasına yönelik adımların, bu okulların geleceği açısından önemli olduğunu kaydetti.

Bu tür konuları YÖK'ün de benimsemesi gerektiğini anlatan Çelik, ''Diyeceksiniz ki 'Milli Eğitim Bakanlığı olarak YÖK ile pek iyi anlaşamıyorsunuz'. Anlaşıyoruz. Bu projeyi YÖK ile yapıyoruz. Anlaşamadığımız noktalar olabilir. Fikirler çatışır, gerçek ortaya çıkar'' diye konuştu. Çelik, fen edebiyat fakültelerinin de benzer sorunlar yaşadığını dile getirerek, şöyle devam etti: ''Bu fakültelerde seri bir üretim yapılıyor. Bin ümitlerle gençler bu fakültelere kaydoluyorlar. Pedagojik formasyon almadıkları için öğretmen olamıyorlar. 'Ne olacaklar' diye sorduğumuzda, 'bilim adamı olacak' diyorlar. Türkiye'nin kaç tane fizikçiye, biyolog, kimyacı bilim adamına ihtiyacı var?

Kendi kendimizi aldatmanın manası yok. Fen edebiyat fakültesinin, bir üniversitenin kuruluşu için olmazsa olmaz koşul olmaktan çıkarılması için hazırladığımız tasarıyı uygun bir zamanda TBMM Genel Kuruluna getirip kanunlaştıracağız.''

Artık Türkiye'de ihtisas üniversitelerine yönelinmesi gerektiğini vurgulayan Hüseyin Çelik, ekonomi, veterinerlik, sağlık ağırlıklı üniversitelere doğru gidilmesi gerektiğini söyledi. Üniversitelerin başarı ve etkinliklerinin büyüklükleriyle alakalı olmadığını dile getiren Çelik, ciddi bir reforma ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber