'Tüm siyasi partilerin namus ve şeref meselesi'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "1 Kasım'da millet iradesinin en sağlıklı şekilde sandığa yansıması, parlamento içindeki ve dışındaki tüm siyasi partiler için bir namus ve şeref meselesidir" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2015 15:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Tüm siyasi partilerin namus ve şeref meselesi'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni yasama yılı açılışı dolayısıyla Meclis'e geldi.

Erdoğan, Meclis'te TBMM Başkanvekili Naci Bostancı tarafından askeri törenle karşılandı. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı kıtasını selamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şeref Kapısı önünde kendisini karşılayan TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile birlikte Genel Kurul'a girdi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'nin 25. Dönem 2. Yasama Yılı'nın açılış konuşmasında milletvekillerine hitap etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına, TBMM'nin açılışını gerçekleştiren ilk Meclis'ten 25. Dönem'e kadar aziz çatı altında görev alan tüm milletvekillerine şükranlarını sunarak başladı. Erdoğan, "TBMM üyelerinden, başta ilk Başkan Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, ahirete irtihal etmiş olan herkesi de rahmetle yad ediyorum" dedi.

Tüm şehitleri rahmet ve minnetle anan Erdoğan, gazilerden vefat edenlere rahmet, hayatta olanlara uzun ömür diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Haziran seçimlerinin, hiçbir siyasi partinin tek başına iktidarı sağlayamadığı bir tabloyla sonuçlandığına işaret ederek, TBMM'nin 25. Dönemi'nin kısa sürdüğünü anımsattı.

Erdoğan, "7 Haziran'dan bugüne kadar olan süreci Türkiye'nin, demokrasinin, hukukun, siyasetin, milli iradenin gereklerine uygun şekilde yaşamış olması, hepimiz adına büyük bir kazançtır. Ülkemizde siyasetin de devletin de kurumsallaşma sürecinde kat ettiği mesafeyi, bu dönem vesilesiyle test ettik, ulaştığımız ileri düzeyi gördük."

"Kendi varlıklarını inkar ediyor demektir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi partilerin varoluş gayesinin, siyasal alanı savunmak ve temsil görevlerini en iyi şekilde yerine getirmek olduğunu dile getirdi. Erdoğan, "Siyaset dışı saiklerle bu alanı boşaltan, görev üstlenmekten kaçınan siyasi partiler, kendi varlıklarını inkar ediyor demektir" dedi.

Erdoğan, kimsenin siyasal alanda ortaya çıkartılan boşluğun faturasını Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere, başka yerlere kesmeye çalışarak sorumluluktan kaçamayacağını kaydetti.

Türkiye'nin sorunlarının çözümünü siyasetin dışında, siyaset dışı odaklarda aramanın, bu ülkeye ve bu millete yapılacak en büyük kötülük olduğunu vurgulayan Erdoğan, milletin basiretinin, her türlü kilidi açacak marifete sahip olduğunu belirtti. Erdoğan, milli iradenin, tek ve yegane çıkış yolu olduğunu bildirdi.

Erdoğan, "Allah'ın izniyle Türkiye, 1 Kasım'da bir kez daha demokratik kurallar çerçevesinde seçimini yapacak, milli iradeyi tecelli ettirecektir" diye konuştu.

"Namus ve şeref meselesi"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Kasım'da millet iradesinin en sağlıklı şekilde sandığa yansımasının, parlamento içindeki ve dışındaki tüm siyasi partiler için bir namus ve şeref meselesi olduğunu vurguladı.

Terörün çirkin yüzünün sandıkları tehdit etmesini engellemek için tüm siyasi partilerin insani ve vicdani bir tavır sergileyeceklerini, kolaylaştırıcı bir yaklaşım içinde olacaklarını umduğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Siyasetteki farklılıklarımız ile ülkenin ve milletin menfaatleri arasındaki ayrımı çok iyi yaparak, hep birlikte üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz. Milletimizin birliğinin, ülkemizin bütünlüğünün, bayrağımızın, İstiklal Marşımızın, resmi dilimizin, hepimizin asgari müştereği olduğunu burada özellikle vurgulamak isterim. Bu aziz kürsüde edilen yeminlere, yapılan ahitleşmeye uymak, herkes için demokratik bir görevden öte ahlaki bir vazifedir. Türkiye'nin istiklalinin ve istikbalinin söz konusu olduğu yerde yekvücut olarak hareket edemezsek, milletimize karşı sorumluluğumuzu yerine getirmemiş oluruz.

Siyasi partiler ve siyasi kadrolar, ülkeye ve millete hizmet konusunda rekabet içindedir, yarış içindedir. Buna hiç kimsenin itirazı olamayacağı düşüncesindeyim. Ama bu rekabetin ülkenin ve milletin aleyhine sonuçlar doğuracak bir zemine kayması kabul edilemez. Milletin dışında güç odaklarına, özellikle de terör örgütlerine, paralel yapılara sırtlarını dayayanlar, bunlar üzerinden algı operasyonlarına girişenler, millete ve hukuka hesap vermekten kurtulamayacaklardır. Milletimizin feraset ve basireti, milli ve yerli olanla, gayri milli ve yabancılaşmış olanı en iyi şekilde ayıracak hassasiyete sahiptir. 1 Kasım seçimleri bu manada son derece önemli bir sınavdır. Türkiye'nin bu önemli sınavı da başarıyla atlatacağına yürekten inanıyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz 1 yıllık süreçte, maalesef pek çok acı hadiseye de şahit olduk. Yanı başımızda Suriye ve Irak'ta yaşanan hadiseler giderek tırmanırken, bunların ülkemize de farklı yansımaları oldu. Bir siyasi parti başkanının, büyük sorumsuzluk olarak değerlendirdiğim çağrısıyla başlayan 6-8 Ekim olaylarında 50 vatandaşımız hayatını kaybetti. O günlerde, Ayn el-Arab veya Kobani olarak adlandırılan bölgeye yönelik DAİŞ saldırıları konusunda, ABD Başkanı Sayın Obama'nın aktardığı bir bilgiyi kamuoyuyla paylaşarak, bölgenin her an düşebileceğini ifade etmiştim. Bu sözümü çarpıtan bölücü terör örgütü mensupları ve onlarla aynı çizgide hareket eden diğer siyasi parti veya partiler, onların mensupları, ülkeyi ateşe ve kana boğan olayların fitilini ateşlediler. Halbuki, söz konusu bölgedeki çatışmalardan kaçan 220 bin kişiyi biz sınırlarımızı açarak kabul ettik. Bunların önemli bir bölümünü hala misafir ediyoruz.

Yine, bölgenin savunulması için Peşmerge ve Özgür Suriye Ordusu güçlerinin topraklarımızdan geçişine izin veren de biziz. Bölgeye yüzlerce kamyon insani yardım malzemesini gönderen, bu yardımların yerlerine ulaştırılmasına aracılık eden de yine biziz. Yalan ve fitne çarkını durmaksızın işleten bu kesimler, gerçek tüm açıklığıyla ortada olmasına rağmen, hala aynı iftiraları tekrarlamaktan geri durmuyorlar. Türkiye olarak biz, tıpkı Balkanlardaki, Orta Asya'daki, Kuzey Afrika'daki, Afrika ve Asya'nın diğer bölgelerindeki kardeşlerimiz gibi Suriye ve Irak'taki kardeşlerimize de gönlümüzü ve kapılarımızı daima açık tuttuk, tutmaya devam edeceğiz. Bizim için asıl olan bu kardeşlerimizle olan tarihi geçmişimiz, kültürel yakınlığımız, medeniyet ortaklığımız ve paylaştığımız insani değerlerdir. Bugün Suriye ve Irak dediğimiz yerler, daha bir asır önce bizim için Mardin'den, Diyarbakır'dan, Gaziantep'ten, Hatay'dan farkı olmayan coğrafyalardı. Suriye ve Irak'ta yaşayanları kendi vatandaşlarımızdan ayrı görmek, bizi tarih nezdinde, ecdadımız ve bilhassa şehitlerimiz nazarında mahcup eder. Bizim bu topraklara ve oralarda yaşayan kardeşlerimize bakışımız, asla batı ülkeleri başta olmak üzere diğer devletlerle aynı olamaz. Kobani'de veya bölgedeki bir başka şehirde yaşayan kardeşlerimizin sıkıntıya düşmesi, en az onlar kadar bizi de ilgilendirir, bizi de harekete geçirir."

"Avrupa ülkeleri paniğe kapılırken, Türkiye yıllardır misafir ediyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu anlayışla, Suriye'den ve Irak'tan Türkiye'ye gelenlere kapıları açtıklarını ve açmaya devam ettiklerini belirtti.

Hala bu ülkelerin topraklarında yaşayanlara ellerinden gelen her türlü yardımı yapmayı sürdürdüklerini ifade eden Erdoğan, "Bizim kimi Avrupa ülkelerinin yaptığı gibi, bu kardeşlerimizi Akdeniz'de ölüme terk etme, sınır boylarında, tren istasyonlarında zulme maruz bırakma hakkımız asla yoktur. 'Kardeş' sözü bizim ağzımızdan bir alışkanlık olarak değil; kalbimizden, yüreğimizden kopup gelen, bin yıllık arka planı olan bir duygunun ifadesi olarak çıkıyor. İmkanlarımız sınırlı olabilir, ama hamdolsun gönlümüz zengin. Gönül zenginliğimizin bereketini de 5 yıldır görüyoruz, inşallah bundan sonra da görmeye devam edeceğiz" dedi.

Erdoğan, Türkiye'den imkan olarak katbekat güçlü Avrupa ülkeleri birkaç yüz bin mültecinin sınırlarına dayanması karşısında paniğe kapılırken, Türkiye'nin milyonlarca kardeşini yıllardır misafir ettiğini dile getirdi.

"Elbette sıkıntılar vardır, olacaktır. 2 milyon insan dünyanın neresine giderse gitsin, mutlaka birtakım sıkıntılara yol açar. Ama şunu da kabul etmeliyiz ki, ülkemize gelen milyonlara gösterdiğimiz misafirperverliğin dünyada bir başka örneği yoktur" diyen Erdoğan, gerek kamplarda kalan, gerek şehirlerde kendi imkanlarıyla ve yardımlarla barınan misafirlerin durumunun diğer ülkelerle kıyaslandığında çok iyi düzeyde olduğunu vurguladı.

Erdoğan, bölgedeki sorunlara çözüm bulunması için mücadele ederken, Avrupa Birliği'ne tam üyelik konusundaki kararlılığın da sürdüğünü bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan TBMM'den ayrıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni yasama yılı açılışının ardından, Meclis'ten ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Meclis'ten ayrılışı sırasında TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ve Başbakan Ahmet Davutoğlu eşlik etti.

Erdoğan'ı, TBMM Başkanvekili Naci Bostancı askeri törenle uğurladı.


Yeni yasama yılı başlıyor

25. Dönem 2. Yasama Yılı dolayısıyla Meclisteki Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi.

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, törende saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından anıta çelenk koydu.

Törene, TBMM Başkanvekilleri Şafak Pavey ve Yurdusev Özsökmenler, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Adalet Bakanı Kenan İpek, İçişleri Bakanı Selami Altınok, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, AK Parti Grup başkanvekilleri Doğan Kubat, Ahmet Aydın ve İlknur İnceöz, CHP Grup başkanvekilleri Levent Gök ve Engin Altay, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM İdare Amiri Salim Uslu ile milletvekilleri ve TBMM bürokratları katıldı.

HDP, Meclis'i terk etti Yılmaz: Milletimizin bekasını her şeyin üstünde tutmalıyız

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber