Cansızlar'dan Erdoğan'a 'soruşturma' davası

Haber Giriş : 25 Eylül 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SPK Başkanı Cansızlar, Özel Kalem Müdiresi Öztürk'ün ?kurum parasıyla yüksek lisans yaptığı ve birikmiş harcırahlarını tek seferde aldığı' iddiaları hakkında Başbakan Erdoğan'ın soruşturma açılmasına olur veren kararının kaldırılması için Danıştay'da dava açtı

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, Özel Kalem Müdiresi Sevinç Öztürk'ün SPK'nın parasıyla yüksek lisans yaptığı ve birikmiş harcırahlarını tek seferde aldığı iddiaları hakkında Başbakan Tayyip Erdoğan'ın soruşturma açılmasına olur veren kararının kaldırılması için Danıştay'da dava açtı. Müfettişlerin iki konuda da soruşturmaya gerek olmadığı sonucu almasına karşın, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Mutalip İnal'ın takdire bıraktığını ve Erdoğan'ın oluruyla soruşturma kararı alındığını belirten Cansızlar, kararın usul ve yasaya aykırı olduğunu savunuyor. Kasım ayında başkanlık görev süresi dolacak olan Cansızlar'ın Danıştay 1'inci Dairesi'nde açtığı davanın dilekçesinde de, Öztürk'ün 2001-2005 dönemine ait 3 bin 859 YTL tutarındaki birikmiş yurtiçi seyahat harcırahlarını bir seferde almasının suç olmadığı, ödemenin kazanılmış hak doğrultusunda yapıldığını belirtti. Cansızlar'ın dilekçesinde şu ifadeler yer aldı:

MEVZUATA AYKIRI DEĞİL

?Personelin hizmet gereği olarak yapılan görevlendirmelerin, üniversitede devam zorunluluğu olmayan yüksek lisans eğitimi ile ilişkilendirilmesi dayanaktan yoksun olup, görevlendirmelerde mevzuata aykırı bir husus bulunmamaktadır.? Soruşturma açılmasına ilişkin kararın kaldırılmasını isteyen Cansızlar, ayrıca raporun yalnızca sonuç kısmının kendisine gönderildiğini belirterek; Teftiş Kurulu raporunun, müfettişlerce yapılan yazışmaların, Başbakan'ın soruşturma izni verilmesine ilişkin karar asıllarının yer aldığı işlem dosyasının Başbakanlık'tan celp edilmesini de talep etti.

Başbakan yanlış bilgilendirilmiş

Danıştay'da açtığı davayla ilgili BUGÜN'e açıklamada bulunan Doğan Cansızlar, yapılanın normal kanuni prosedür olduğunu söyledi. Bir müfettişin inceleme yaptığını, inceleme heyetinin, iki hususla ilgili ?soruşturmaya gerek yoktur' kanaatine vardığını belirten Cansızlar, ?Teftiş Kurulu Başkanı da, müfettişlerin ?gerek yoktur' görüşlerini aktaran onay belgesini hazırlayıp ?Başbakanlık Makamının takdirine' diye bırakmış. Normalde, soruşturmaya gerek yok denildiğinde olay kapanır gider? dedi. Başbakan'ın yanlış yönlendirilmiş ya da yanlış bilgilendirilmiş olabileceğini kaydeden Cansızlar şöyle devam etti: ?Başbakan herhalde yanlış yönlendirildi ya da bilgilendirildi. Prosedür olarak benim yaptığım gibi olay Danıştay'a gider. Danıştay nihai kararı verir. Ya iptaline karar verir, ya da eğer ?soruşturulmasına gerek vardır' kararı çıkarsa olay savcılığa intikal ettirilir. Açılan dava, Başbakan'ın şahsıyla ilgili değil. Olayı şahsileştirmemek gerekir. Tabii ki soruşturma talebi Başbakan'ın takdiridir. Eksik bilgilendirilmiş olabilir. Sayın Başbakan o kadar fazla sayfalı bir raporun tamamını okumaz. Zamanı yoktur.?

Ritz Carlton'da kaldı' iddiası

Başbakanlık Teftiş Kurulu Cansızlar'ın Özel Kalem Müdiresi Sevinç Öztürk'ün, İstanbul'da yaptığı yüksek lisans için uçak, konaklama ve diğer masraflarını SPK'ya ödettiği iddiaları üzerine ön inceleme başlatılması kararı almıştı. Başbakanlık Başmüfettişi Mehmet Gürbüz ile Başbakanlık Müfettişi Engin Kücet'in SPK'da yaptığı teftiş sırasında Öztürk ile ilgili iddialar gündeme geldi. Müfettişlere gelen bilgiye göre, Sevinç Öztürk, İstanbul İniversitesi İktisat Fakültesi ?İktisat Teorisi' dalında yüksek lisans yapmaya başladı. Yüksek lisans için çeşitli defalar Ankara'dan İstanbul'a giden Öztürk, görevli gösterildi, masrafları karşılandı. Ritz Carlton gibi lüks bir otelde kaldığı da iddia edilen Öztürk, görevli gösterildiği için harcırah da aldı. Bu iddialar üzerine, Başbakan Erdoğan'ın da olurunu alan 14 Haziran 2006 tarihli raporda, Öztürk'ün devlet olanağıyla master yapmasının Başkan Cansızlar'ın bilgisi dışında gerçekleştirilemeyeceği düşüncesinden hareketle, Cansızlar ve sorumluluğu tespit edilecek diğer görevliler hakkında ön inceleme yapılması kararı alınmıştı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber