Tarsus'a 10 milyar liralık doğalgaz deposu geliyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, enerji güvenliğini garanti altına almak için Tarsus'ta 10 milyar TL'lik doğalgaz depolama yatırımının stratejik teşvik kapsamına alındığını açıkladı

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 15 Ekim 2015 08:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tarsus'a 10 milyar liralık doğalgaz deposu geliyor

KONUTDER tarafından düzenlenen 'Türk Gayrimenkul Sektörünün Körfez Yatırımcıları ile Buluşması' sonrası konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, enerji güvenliğini garanti altına almak için Tarsus civarında 10 milyar TL'lik doğalgaz depolama yatırımının stratejik teşvik kapsamına alındığını açıkladı. Zeybekci, doğrudan Türkiye'ye yatırım yapmak üzere gelen sermaye girişinin 2014 yılına göre yüzde 35.5 arttığını ve 11.8 milyar dolara ulaştığını söyledi. Yıl sonu itibarıyla de bunun daha da gelişeceğini, son rakamların bundan daha iyi olacağının hep beraber görüleceğini vurgulayan Bakan Zeybekci, "Diğer güzel bir bilgiyi de sizlerle paylaşayım. Ekonomi Bakanlığı olarak bir kalemde düzenlemiş olduğumuz tek bir belgede 10 milyar TL'lik bir yatırım belgesi düzenledik. Yatırım, enerji güvenliğini garanti altına alacak bir yatırım. Türkiye'nin, doğalgaz depolayamadığı için doğalgazla ilgili dalgalanmalardan gerek fiyat olarak, gerekse sürdürebilir enerji güvenliği anlamında kendini güvenlik altına alamadığı bir zayıflığı söz konusuydu. Bu Türkiye'nin fiyat hareketliliğine karşı yastık görevi görecek" dedi.

TÜRKİYE'DEKİ ORTAK BİROL ENSARİ

Zeybekci, bir muhabirin 10 milyar TL'lik yeni yatırımın cari açığa nasıl katkısının olacağı sorusuna, bu konuya cari açık olarak bakılmaması gerektiğini, eğer elinizde hiçbir stok yoksa, devamlı bir şeyi musluktan alıyorsanız, orada bütün kuralları karşıdakilerin belirlediğini ama elinizde 1 aylık stokunuz varsa su gelmediği zaman o fiyat oynamalarından gerek Türkiye cari açığı, gerekse Türkiye ekonomisi, sanayisi ve Türkiye'nin genel dengeleri anlamında büyük bir faydası olacağını söyledi. Zeybekci, projenin Türk-yabancı ortaklı olduğunun altını çizdi. Ortaklığın Türkiye tarafında Gaz Depo AŞ ve Toren AŞ'nin başkanı Birol Ensari bulunuyor.

4 MİLYAR METREKÜP KAPASİTELİ

Depolama yatırımıyla ilgili yabancı ortak arayışının devam ettiği toplam 4 milyar metreküp kapasiteli depo planlandığı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber