'Türk vatandaşlarına Schengen uygulamasının başlaması lazım'

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Ekim 2015 15:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Türk vatandaşlarına Schengen uygulamasının başlaması lazım'

İşte açıklamadan satır başları:

DAVUTOĞLU:

Almanya'nın şanşölyesi Merkel'i ülkemizde ağırlamaktan büyük memnuniyet duydum. Türkiye ve Almanya tarihi dostluğa sahip iki ülkedir ve şimdiden her soruna bu perspektiften bakmaktadır. İki ülke arasında hem siyasi hem de ticari ilişki vardır. Bu toplantının gelecek Ocak ayında Berlin'de yapılmasını bildirmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Bu toplantı için savunma, içişleri ve ekonomik bakanlıklarıyla stratejik çalışmalarla bir çerçeve oluşturmak önemli olacaktır.

Küresel ve bölgesel sorunları da kapsamlı şekilde görüştük. Suriye sorununa değindik. Suriye'de son beş yıldaki gelişmelerle ilgili her ikimiz de üzüntümüzü dile getirdik.

Suriye'deki son gelişmeleri kapsamlı şekilde ele aldık. Bütün ülkeleri duyarlı davranma konusunda çağrı yapmayı konuştu.

Yasa dışı göç bugün hiçbir ülkenin tek başına çözebileceği bir konu değildir. Bu küresel bir sorundur ve bütün ülkelerin işbirliği yapması şarttır.

Bugün 2 milyondan fazla Suriyeliye Türkiye ev sahipliği yapıyor, 7,5 milyar dolardan fazla maliyetin altına girdi.

Sayın Angela Merkel bu konuda gözü açık davrandı ve son derece insani bir tavır sergiledi. Şunu memnuniyetle ifade edeyim, Türkiye Almanya arasında ortak bir çalışma grubu 15 Ekim'de toplandı. Bir sonraki Berlin'de gerçekleşecek. Önemli olan iki çözüm bulmaktır.

KÖLN BELEDİYE BAŞKANINA GEÇMİŞ OLSUN

100 arkadaşımızı Ankara'da kaybettik, son iki gün içinde de PKK saldırıları nedeniyle 6 şehidimiz oldu.

Dün bıçaklanarak yaralanan Köln belediye başkanına geçmiş olsun dileklerimi ilettim.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında göçmenler konusunda büyük görüşmeler yapıldı. Sayın Merkel ile de birlikte bir eylem planı konusunda attığımız adımları takdir ediyorum.

Biz Türkiye olarak insan kaçakçılığına karşı birlikte çalışmaya hazırız.

GERİ KABUL ANLAŞMASI GÖÇÜ ÇÖZER

Bu çerçevede Türkiye olarak 4 konuya önem veriyorduk.

Göçün külfet paylaşımı konusunda adil bir yaklaşımın olması. Külfet ikinci dereceden önemli. Türkiye bu konuda yalnız bırakılmıştır. Sayın Merkel ile yaptığımız ikili görüşmelerde girilen yeni dönemden memnunuz.

On yıllardır süren vize konusundaki görüşmelerin nihayete ermesidir. Geri kabul anlaşması göçü yasal olarak çözer.

SCHENGEN VİZESİ İÇİN 2016 VURGUSU

2017 için planlanan Schengen konusunu 2016 içinde tamamlayabilmek için ciddi bir çaba sarf ediyoruz. Umut ediyoruz 2016 Temmuz ile birlikte hem geri kabul anlaşması hem de Schengen anlaşması devreye girer.

3. boyutu ise bu krizden biz Türkiye -AB ilişkilerine yeni bir vizyon üretilebilir miyiz? Beklentimiz ahde vefa ilişkisi doğrultusunda AB sürecine yeni bir soluk gelmesidir.

Bir hususu daha vurgulamak isterim. Son AİHM kararı göz önüne alınarak, 1905 olaylarında her türlü tarih komisyonuna destek verme konusunda her zaman atılması gereken bir adım olarak değerlendirilmiştir.

Merkel'e hoş geldiniz diyorum ve uzun ziyaret için beklendiğimiz dile getirmek istiyorum

MERKEL:

Ankara'daki patlama sonrasında hayatını kaybedenler için baş sağlığı dilemek istiyorum, geride kalanlara da baş sağlığı diliyorum. Bu konuda Türkiye'nin yanında olduğumuzu söyledik.

Milyonlarca mültecinin günü geldiğinde evlerine dönmesini isterim. Elbette hiç kimse savaş neticesiyle evden kaçmayı istemez.

İlkesel olarak doğru yolda olduğumuzu söyleyebilirim. Sayın başbakanın da dediği gibi 4 konuda Almanya'nın da destek vereceğini söylemek isterim. Vize konusu da dahil. Tabi ki bu süreci her şeyden önce ilerletmek istiyoruz. Vize konusunda bazı talepler var. Bunun için karşılıklı olarak çalışma gerekir.

Elbette bizim taleplerimiz var.

İkinci husus olarak külfetin paylaşılması var. Şu ana kadar Türkiye'nin çok fazla yardım almadığını biliyoruz. Türkiye bu konuda belirli bir sorumluluğu üstlenmiştir ve mülteciler konusunda baskı görmüştür.

Yasa dışı konusunda yapılacak bazı hususlar var. Yasal göçü nasıl hızlandırabiliriz, AB'ye yasal göçü nasıl yapacağız bu konuda çalışmalar var.

AB ile Türkiye arasındaki ilişkiler tabi ki sürdürülecek.

"KONTROLSÜZ BİR KRİZ SÖZ KONUSU"

AB üyeliği konusunda ucu açık bir husus. Almanya olarak 17 no'lu faslı açmak isteriz. Türkiye eskiden katılıyordu toplantılara. Ama artık aile fotoğrafında değil. Aday ülkelerin yeniden çalışmalara nasıl dahil edebileceğini yeniden düşünmemiz gerekiyor.

Şu anda çok kontrolsüz bir kriz söz konusu, çok fazla insan akını var.

Bunun dışında New York'ta da konuştuğumuz gibi iki ülke arasında stratejik işbirliği de olacaktır. Bakanlıkların dahil olduğu bir çalışma heyeti olacaktır.

"KÜRTLERLE YENİDEN BARIŞMA KONUSUNUN GÜNDEME GELMESİNİ İSTİYORUZ"

Ortak çıkarlarımız var. Almanya her şeyden önce istikrarlı bir Türkiye'nin oluşmasını istiyor. İstikrarsızlık istemiyoruz. Seçimlerden sonra Kürtlerle yeniden barışma konusunun gündeme gelmesini istiyoruz. Ermenistan konusuna değindiğiniz sayın başbakan bu konuda da çalışmalarımızı devam ettireceğiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber