Sezaryene devlet müdahalesi

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 29 Eylül 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, son yıllarda büyük artış gösteren sezaryenle doğuma karşı önlem alıyor. Hazırlanan "Sezaryen Endikasyonları ile ilgili Taslak Protokol? ile sezaryenle doğuma düzenlemeler getiriliyor

Sezaryenle doğum oranı Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen rakamların üzerine çıkan Türkiye'de bu tür doğumlara kısıtlama getiriliyor. Sağlık Bakanlığı, son üç yılda iki kat artan sezaryenle doğumu azaltmak için protokol hazırladı. Sezaryen doğumları hakkında ülke genelindeki devlet hastanelerinde, üniversitelerde ve anlaşmalı özel sağlık kuruluşlarında izleme çalışmalarını başlatan Sağlık Bakanlığı, "Sezaryen Endikasyonları ile ilgili Taslak Protokol? ile sezaryen doğuma müdahale etmeye hazırlanıyor. Anne ve bebeklerin sağlığını korumak amacını taşıyan protokol ile ayrıca Dünya Sağlık Örgütü tarafından konulmuş hedeflere ulaşılması hedefleniyor. Önümüzdeki günlerde devreye sokulacak protokol taslağına göre, bundan sonra doktorlar sadece annenin talebini sezaryen doğum için yeterli saymayacak. Normal doğuma göre sezaryenin kadına ve gebeliğe özgü yararları ile riskler göz önüne alınacak. Erken doğum sırasında yapılan sezaryen ile doğan bebeklerde solunum problemi riskinin arttığı, ancak 39. haftadan sonra bu riskin önemli ölçüde düştüğüne dikkat çekilen taslakta bu nedenle planlanmış sezaryenlerin 39 haftadan önce yapılmaması da isteniyor.

KURALLARA UYUN Taslakta, modern doğum hekimliği ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen endikasyonlara uyulması, istatistiklerin düzgün tutulması ve hasta dosyalarına kayıtların detaylı ve doğru olarak yazılması, etik kurallara uyulmasının hedefe ulaşmayı sağlayacak en önemli önlemler olduğu belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber