Ofis kiraları çıktı, stoklar arttı

2015 yılının üçüncü çeyreğinde ofis stoklarında artış gözlenirken, en yüksek kira metrekare birim bazında 45 Dolar olarak belirlendi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ekim 2015 18:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Ofis kiraları çıktı, stoklar arttı

Kübra GENÇ

İstanbul Ofis Pazarı'nın 2015 yılı üçüncü çeyrek dönem verileri açıklandı. İstanbul Ofis Pazarı'nın verilerine göre 2015'in 3. çeyreği oldukça durağan geçti. Bu durağanlıkta en büyük sebep seçimler ve hükümetin kurulmaması oldu. Bir taraftan siyasi belirsizlik sürerken bu durum ekonomik belirsizliklere de sebep oldu.

Ekonomik belirsizliklerin sonucu da ofis pazarında büyük alanlı ofis kiralamalarının yapılmamasıyla gözlemlendi. Ofis pazarı 2016 yılından itibaren pazarın hareketleneceğini öngörüyor.

EN YÜKSEK KİRA LEVENT ZİNCİRLİKUYU AKSINDA

Merkezi İş Alanı kiraları ise ortalama olarak A sınıfı ofis binalarında aylık metrekare birim ücreti 30,8 Dolar olarak belirlendi. B sınıfı ofislerde ise metrekare birim fitarı 15,9 Dolar olarak belirlendi.

2015 yılının üçüncü çeyreğinde en yüksek kiranın talep edildiği bölgeler İstanbul'da Avrupa Yakası'nda iş merkezleriyle ünlü olan Esentepe, Gayrettepe ve Zincirlikuyu oldu. Bu bölgelerde talep edilen en yüksek kira ise metrekare birim şeklinde hesaplandığında ortalama 45 Dolar olarak belirlendi.

Levent'te A sınıfı ofislerde kira ortalaması metrekare birim olarak 37 Dolar'a, Etiler'de 31,7 Dolar'a, Altuniza'de 21,9 Dolar'a geriledi. Taksim-Nişantaşı'nda 37 Dolar ve Kozyatağı-Ümraniye'de 31 Dolar olarak gözlendi.

BOŞLUK ORANI YÜZDE 26,1

2014 yılının dördüncü çeyreğinden beri düşme eğilimindeki A sınıfı ofis binalarındaki boş alanlar 2015'in 3. çeyreğinde hızla yükseldi. Bu yükselişte Maslak ve Levent'teki ofis stok artışı da etkili oldu.

2015'in 3. çeyreğinde Merkezi İş Alanı'nda A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı yüzde 26,1 olarak belirlenirken B sınıfı ofis binalarında boşluk oranı ise yüzde 11,1 seviyesinde oldu.

Özellikle Levent'te ofis stokunda artış bazı firmaların mal sahibi oldukları binalardan taşınması ve bu alanları da kiraya açmasıyla arttı. Öte yandan Anadolu Yakası'nda inceleyebileceğimiz Kozyatağı'nda da yeni ofis alanlarının stoklara eklenmesiyle boşluk oranı yüzde 26,1'e yükselirken kira oranlarında da artış yaşandı.

Maslak'a bakacak olursak inşaat biterek stoka eklenen ofis binalarından dolayı 2015'in 3. çeyreğinde boşluk oranı yükseldi. Beşiktaş-Balmumcu'da stok artışına ek olarak bölgeden taşınan firmalar dolayısıyla boşluk arttı ve yüzde 24,1 oldu. Havaalanı bölgesinde boşluk oranı yüzde 18,2 ve Kavacık'ta ise yüzde 9,3'e yükseldi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber