Terör olayları bölge halkını vurdu inadına kepenkler açık

Güneydoğu'da beş şehri gezdik, ekonominin nabzını tuttuk. 7 Haziran sonrası işlerin bıçak gibi kesilmesi nedeniyle bölge halkı ve esnaf artık 'Kürt kimliği' ile terör estirilmesine tepkili. Ne kepenk kapatıyor ne de dükkanının önündeki yasadışı gösterilere prim veriyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Ekim 2015 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Terör olayları bölge halkını vurdu inadına kepenkler açık

Kemal Gümüş

Çözüm süreci ile yatırımların arttığı, turistlerin akın akın gittiği, esnafın ve halkın gelirlerinin arttığı bölgede, 7 Haziran seçimleri sonrası işler bıçak gibi kesildi. Terör olaylarının iş ve aşlarını kestiğini gören bölge esnafı ve halkı, geçmişte en küçük olayda kapattıkları kepenkleri şimdilerde inadına açık tutuyorlar. Star, 1 Kasım Genel Seçimleri öncesinde Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Adıyaman, Şanlıurfa kent merkezi ve ilçelerini yerinde gezerek, esnafın ve halkın nabzını tuttu. İlk olarak tanık olduğumuz olay, ekonomik yaşamın olaylar nedeniyle neredeyse durma noktasına gelmesi. Bu yüzden bölgede artık 'kepenk kapatma' gibi siyasi bir eylemin tarihe karıştığına tanık olduk.

Halk, terörün ekonomilerini nasıl kararttığını ve barışın nasıl refah getirdiğini görmüş. Terör örgütü, 80'li 90'lı yıllar boyunca esnafa kepenk kapattırmayı siyasi bir araç olarak kullanıyordu. Şimdi ise esnafa kepenk kapattırılamıyor çünkü esnaf artık Kürt kimliği kullanılarak ekonomisinin bozulmasını istemiyor.

TABAN BULAMIYOR

Terörün yarattığı korku ve oluşturulmaya çalışılan algı ortamı nedeniyle bölgede yatırımlar askıya alınırken, bırakın yabancıyı yerli turist bile gelmez olmuş. İnşaatlar temel atma seviyesinde bırakılmış. Bu yüzden 7 Haziran seçimleri sonrasında başlayan terör, halkta artık taban bulamıyor. Bölgede konuştuğumuz halk ve esnafın anlatıklarına göre bunda iki etken faktör var. Birincisi, bölge halkı artık eğitim ve kültürel haklarını aldıklarını düşünüyor ve bunun için silahlı mücadele yapılmasını istemiyor. İkincisi çözüm süreciyle görüldü ki barış ortamında bölgede ekonomi canlanıyor, işsizlik düşüyor, özel sektör yatırımı ve turizmde patlama yaşanıyor, halkın refah seviyesi yükseliyor. Esnaf ve işadamlarının ekonomik hayatı canlı tutma çalışmaları ve teröre nasıl tepki gösterdiğini MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Muhammed Nurettin Kasap, şöyle anlatıyor: "PKK, buradaki ekonomiyi önemsemiyor. Bölge halkının işsiz kalması gibi bir derdi yok. Tam tersine, buradaki halkın yoksul kalmasını istiyor. Olaylarla birlikte inşaat sektörü durdu, gıda pazarlama ve lojistikte çekler karşılıksız çıkıyor, turizm bitti. Terör ve hendekler, bölge halkının hayatını, ekonomisini karartıyor. Bölge halkı, silahların susması ve sivil siyaset için HDP'ye oy verdi ama 7 Haziran'dan sonra yaşananlar, halkın beklentisini karşılamadı."

Terör olayları bölgede ekonomik hayatı durdurma noktasına getirmiş. Dükkanlar günü siftah yapmadan kapatıyor. Pazarlar boş. Resepsiyonlardaki oda anahtarları otellerin bomboş olduğunu gösteriyor.

TURİSTİK YERLER BOŞ

Bölgede lokomotif sektörlerin başında gelen turizm, 7 Haziran sonrasında başlayan terör olaylarıyla adeta durmuş. Adıyaman Nemrut, Mardin eski kent, Urfa Balıklıgöl gibi yurtiçi ve yurtdışından yoğun turist akınına uğrayan mekanlar bomboş. Şanlıurfa'dan Mardin'e gitmeden önce, açıkta kalmamak için telefonla rezervasyon yapmak istiyoruz. Ama otel resepsiyon görevlisi ismimizi sorup akredite etmeye bile gerek duymuyor, "Zaten tüm odalar boş" diyor. Gidiyoruz, bakıyoruz ki beş yıldızlı otelde bizden başka kalan yok. UNESCO Kültür Mirası listesine girmiş olan Mardin'deki tarihi evlerin arasında dolaşıyoruz. Esnafın kepenkleri açık ama müşteri yok. Saat dokuzda, seyir manzarasıyla ünlü bir restorana gidiyoruz. Yemek olmadığını söyleyince şaşırıyoruz, nedenini soruyoruz. "Terör nedeniyle turizm burada bitti. Kimse gelmedi diye mutfağı açmadık" yanıtı alıyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber