Şahin: Sendikalar kendi çalışanlarını açlığa mahkum ediyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 29 Eylül 2006 16:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Devlet Bakani Mehmet Ali Sahin, toplu görüsmelere katilan memur sendikalarinin çalisanlarina asgari ücretten maas verdigini bildirdi.

-Sahin, 'Demek ki kamu olarak bu sendika ve konfederasyonlardan çalisanlarimiza daha çok sahip çikiyoruz' dedi.

-Sahin ayrica CHP ve DYP'nin çalisanlarina ne kadar maas verdigini de arastirdigini ve devlet memurlarinin daha iyi kazandigini söyledi.

Devlet Bakani Mehmet Ali Sahin, toplu görüsmelere katilan memur sendikalarinin çalisanlarinin aldigi ücretler hakkinda bir arastirma yaptigini belirterek, bu sendikalarin asgari ücretten maas verdigini saptadigini kaydetti. Sahin, 'Demek ki kamu olarak bu sendika ve konfederasyonlardan çalisanlarimiza daha çok sahip çikiyoruz' dedi. Sahin, memurlarin CHP ve DYP çalisanlarindan da daha iyi maas aldigini söyledi.

Devlet Bakani Mehmet Ali Sahin, NTV'de sorulari yanitladi. Sahin, AKP hükümeti göreve geldiginde yüzde 19 olan personel giderlerinin bütçeden aldigi payin 2007 yilinda yüzde 30'a çikacagini savundu.

IMF KOMUTLARINI REDDERIM

Dört yildir toplu görüsmelerden sorumlu oldugunu hatirlatan Sahin, bugüne kadar 'Bana ne ekonomiden sorumlu ne de maliyeden sorumlu bakan arkadasim veya bir baskasi 'IMF su kadar vermeni istiyor' diye herhangi bir öneride bulunmadi. Kaldi ki bana böyle bir öneri getirse reddederim' dedi.

'IMF nedir. Hesabinizi kitabinizi dogru yapin arkadas demek' diyen Sahin, zaten bunun böyle olmasi gerektigini ve baskasinin söylemesine ihtiyaç olmadigini kaydetti.

MEMUR 4 YIL ÖNCESINE GÖRE 50 EKMEK FAZLA ALABILIYOR

Sahin, enflasyon düstügü için alim gücünün de arttigini ileri sürdü. Sahin, 2002 yilinda 2 bin 500 ekmek alinabilen en düsük memur maasiyla simdi 2550 ekmek alinabildigini söyledi. Sahin, ayni dönemde maasiyla 128 kilo beyaz peynir alan memurun simdi ise 161 kilo alabildigini belirtti.

Sahin, memurun son 4 yillik dönemde enflasyon karsisinda ezilmedigini ileri sürdü. Sahin, 4 yil önce en düsük memur maasinin 394 YTL oldugunu belirterek, simdi ise 765 YTL, temmuz da 847 olacagini kaydetti. Sahin, 'Yani, yüzde 95.2 en düsük memur maasinda artis olmus enflasyon yüzde 46.2'dir. Yani enflasyonun üzerinde zam vermisiz' dedi.

SENDIKA VE SIYASI PARTILER ÇALISANLARINA NE KADAR MAAS VERIYOR

Sahin, hükümeti (memurun açliga mahkum ettiniz, açlikla karsi karsiya biraktiniz) diye elestirenleri 'acaba kendi çalisanlarina ne veriyor' diye SSK'da arastirma yaptigini belirtti. Sahin, sunlari söyledi:

'Benimle pazarliga oturan ve genel merkezin önüne çelenk koyan, (bu kadar maasla geçinilir mi) diyen arkadaslarimizla ilgili arastirma yaptim. Bunlar sendikalarinda, konfederasyonlarinda çalisanlara ne kadar ücret veriyor diye merak ettim. Çok ilginçtir. Çok konusan, isim vermeyecegim. Gerekirse açiklarim. Çalisanlarina asgari ücretten maas veriyor. Yani çalisanlar 380 YTL aliyor. Simdi (memurlari açliga mahkum ediyorsunuz) diyorlar. En çok üyeye sahip konfederasyon, çalisanlarinin eline 395 YTL veriyor.' Sahin, KESK'i kastederek 'O masadan çekilen konfederasyona bagli bir sendika 507-617-741-765 YTL veriyor' dedi. Sahin, 'Bunlar (1050 YTL'nin altinda biz bir sey kabul etmeyiz) dediler. Ama kendi çalisanlarina bunu layik görüyorlar. Demek ki kamu olarak bu sendika ve konfederasyonlardan çalisanlarimiza daha çok sahip çikiyoruz' dedi.

Sahin ayrica CHP ve DYP'nin çalisanlarina ne kadar maas verdigini de arastirdigini söyledi. Sahin, 'Devlet olarak biz bu siyasi partilerden daha iyi veriyoruz' dedi. Sahin, AKP'nin ise bu siyasi partilere göre daha iyi ücret ödedigini kaydetti.

'EN DÜSÜK MAAS 2008'DE SENDIKALARIN ISTEDIGI DÜZEYE ÇIKAR'

Mehmet Ali Sahin, ortalama memur maasinin 900 YTL oldugunu, ancak gelecek yil 1110 YTL olacagini belirterek, 'Sendikalar ?en düsük memur maasi 1000 YTL olsun' dediler. 2008'de en düsük memur maasi oraya gelebilir. Bu zaman içinde iyileserek oluyor' diye konustu.

'YATIRIM ÖDENEKLERINDEN KESINTI YAPMAK GEREKIR'

En düsük memur maasinin konfederasyonlarin istedigi seviyeye simdi yükseltilebilecegini, ancak bunun için yatirim ödeneklerinden kesinti yapilmasi gerektigini savunan Sahin, 'Bu sefer de eksik yatirim yapariz. Yolun çatlagini patlagini kim yapacak? Eksik okullarimiz, hastanelerimiz var. bunlari nasil tamamlayacagiz? Kamu çalisanlari için bütçeden 10 katrilyon liralik ilaç parasi ayirmamiz lazim. Buralardan kesmek zorunda kaliyoruz. Bu para benim, hükümetin parasi degil milletin parasi. Milletin parasini millet için en iyi sekilde kullanmak durumundayiz' diye konustu.

'KURUMLAR ARASINDAKI ADALETSIZLIGI GIDERIYORUZ'

Bakan Sahin, kurumlar arasindaki maas adaletsizliginin giderilmesine iliskin olarak göreve geldiklerinden bu yana yeni bir maas sistemi üzerinde çalistiklarini söyledi. Sahin, hazirladiklari ve toplu görüsmeler sirasinda da dagittiklari tasariyla yeni bir maas sistemi getirdiklerini kaydetti. Tasariya iliskin olarak konfederasyon ve sendikalardan henüz bir görüs gelmedigini ifade eden Sahin, görüslerin toplanmasinin ardindan gerekli çalismalari yaparak, Tasariyi en kisa sürede Bakanlar Kurulu'na oradan da Meclis'e götürmeyi arzu ettiklerini söyledi.

YAKLASIK 100 BIN PERSONEL ALINACAK

Kamu kuruluslarinin bu yil bosalan kadrolarin yüzde 80'i kadar personel alinacagini, ayrica 21 bin kisilik de açiktan atama izni verildigini böylelikle yaklasik 75 bin civarinda personel alinacagini belirten Sahin, sözlesmeli ve 4C kapsaminda çalisacak personelle birlikte kamu kesimindeki toplam istihdamin 100 bine ulasmasini beklediklerini kaydetti. Sahin, geçen yil bu rakamin 48 bin düzeyinde oldugunu animsatti. (ANKA)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber