Savcılık hapis istedi bakanlık müdür yaptı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Ekim 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür ve Turizm Bakanlığı, ihaleye fesat karıştırdığı iddiasıyla hapsi istenen Edip Bayar'ı İzmir'e müdür olarak tayin etti

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ihaleye fesat karıştırmak suçundan hakkında 12 yıla kadar hapis cezası istediği Döner Sermayeler Merkez Müdürlüğü (DÖSİM) İstanbul eski İşletme Müdürü Edip Bayar'ı, Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir DÖSİM'e müdür olarak atadı.

Bayar hakkında dava açılmasına neden olan konuyu Milliyet 24 Ocak 2006 tarihinde gündeme getirmişti. DÖSİM İstanbul İşletme Müdürlüğü'nde yaşanan ihale skandalında, Sümerbank'tan devralınan Sirkeci'deki tarihi binanın restorasyonunda usulsüzlük iddiaları vardı.

Milliyet'in haberi ihbar kabul edildi

Milliyet'in haberini ihbar kabul eden Kamu İhale Kurumu, ihaleyi inceleme altına alarak, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Aynı zamanda bakanlık müfettişleri de konuyu inceleyerek Müdür Bayar'a "kınama", yardımcısı Duygu Dil'e de "uyarı" cezası verdi.

Başsavcılığın hazırladığı iddianamede, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Sümerbank'tan devralınan Bahçekapı Şubesi'nin tarihi nitelikli binasının kitap satış mağazası ve hizmet binası olarak düzenlenmesi için restorasyon yaptırılmasına karar verildiği, teknik elemanlarca bu işin yapımı için açılacak ihale bedelinin 1 milyon 71 bin 323 YTL olarak belirlendiği, 7 Aralık 2005 tarihinde yapılan ihaleyi, en ekonomik teklifi veren Atelye Mim Tasarım ve Yapım Limited Şirketi'nin kazandığı, ancak sonradan ihalenin iptal edildiği ifade edildi.

İlk kazanan firma çağrılmadı

İddianamede 20 Aralık 2005'te ikinci kez açılan ihaleye Vaka İnşaat firmasının kazandığı kaydedildi. İlk ihaleyi kazanan firmanın ikinci ihaleye çağrılmadığı, yasaya göre davet edilmesi gerektiği belirtilen iddianamede, Ravza İnşaat ve Vaka İnşaat firmalarının "anahtar teknik personel" konusundaki eksiklikleri nedeniyle değerlendirilme dışı bırakılmaları gerekirken ihaleye katıldıklarına da yer verildi.

Edip Şeref Bayar ve yardımcısı Duygu Dil'le birlikte 5 personelin "ihaleye fesat karıştırmak" suçundan 5 ile 12 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber