Yargıtay'ın 9. Ceza Dairesi'ne inceleme!

Yargıtay Birinci Başkanlığı, Balyoz, Askeri Casusluk, Hrant Dink, Devrimci Karargah davalarına bakan mahkemelerin kararlarını onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi üyeleri hakkında "hukuka aykırı" kararlar verdikleri gerekçesiyle inceleme başlattı...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Kasım 2015 08:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Yargıtay'ın 9. Ceza Dairesi'ne inceleme!

Damla Güler - İstanbul

Bir döneme damga vuran özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından burada görev yapan hakim ve savcıların neredeyse tamamı Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından görevinden uzaklaştırıldı. "Askeri ve siyasi casusluk", "Türkiye Cumhuriyeti devletini ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "Kumpas" gibi suçlamalarla haklarında soruşturma başlatılan 54 hakim ve savcı hakkında geçtiğimiz günlerde de yurtdışına çıkış yasağı konuldu. "Hukuka aykırı" olduğu iddia edilen kararları veren hakimlerden sonra mahkemelerin verdiği bu kararları onaylayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi üyeleri hakkında da inceleme başlatıldı. Askeri Casusluk ve Şantaj davası kapsamında eski özel yetkili İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan ve hapis cezası alan Ekrem Saltuk Baysal ve Esin Tolga Uçar'ın avukatları Hüseyin Ersöz aracılığıyla Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'na suç duyurusunda bulundu.

Sistematik uygulama

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlali kararının ardından Baysal ve Uçar'ın yeniden yargılandığına dikkat çekilen dilekçede, "Kapatılan 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosyada gerçekleşen adil yargılanma hakkı ihlalleri kasten görmezden gelinerek yerel mahkemenin hükmünün onanmasına karar verilmiştir" denildi. Mahkeme tarafından verilen kararın kanuna aykırı olarak onandığı anlatılan dilekçede, "Şikayet edilen hakimlerin benzer yargılama süreçlerinde verdikleri hukuka aykırı kararların, objektif yargılama usullerine aykırılık taşıdığı ve bunu sistematik bir uygulama haline getirdikleri görülmektedir" denildi. Tarafsızlıklarını kaybedecek şekilde mahkemenin kararını onayladığı iddia edilen Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul ile üye hakimler Hamza Yaman, Ahmet Toker, Fikriye Şentürk ve Abdurrahman Kavun hakkında soruşturma açılması istendi.

Dairenin görev alanı değişmişti

Görev alanı geniş olan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, daha önce tüm Türkiye'deki Terörle Mücadele Kanunu'na giren tüm suçlara bakıyordu. Örgüt davaları, Anayasa İhlali, hükümete karşı işlenen suçlar, casusluk ve devletin güvenliğini ihlal gibi kamuoyunun siyasi olarak gördüğü davaların temyiz makamıydı. Ancak Gülen cemaatine ilişkin yürütülen soruşturmalar sırasında Yargıtay'da birçok değişiklik yapıldı. Bu değişiklik kapsamında Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin baktığı alanlar 16. Ceza Dairesi'ne kaydırıldı. 9. Ceza Dairesi'nin bakacağı alanlar ise, bozulmuş ilaç ticareti, uyuşturucu, bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma ve usulsüz ölü gömülmesi suçları olarak belirlendi.

Ersöz: Hukuk sisteminin normalleşmesi

Verilen dilekçenin ardından Yargıtay'daki hakim ve savcılarla ilgili yapılan şikayetlere bakan Yargıtay Birinci Başkanlığı, Askeri Casusluk davasının yeniden görüldüğü Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazı yazarak konuya ilişkin belgelerden birer kopya istedi.

Avukat Hüseyin Ersöz, konuyu Milliyet'e şöyle değerlendirdi:

"Yargıtay 9. Ceza Dairesi üyelerinin yargılama sırasındaki adil yargılanma hakkı ihlallerini görmezden gelerek verdikleri onama kararı sebebiyle birçok sanığın özgürlüğü hukuksuzca kısıtlandı. Anayasa Mahkemesi'nin ihlal ve Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yeniden yargılama kararları, şikayet edilen Yargıtay üyeleri tarafından yapılan temyiz incelemesinin evrensel ilkelerden uzak olduğunu ortaya koydu. Yargıtay 1. Başkanlar Kurulu tarafından başlatılan inceleme, bugün kumpas olarak nitelenen yargılama süreçlerinde Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından verilen kararların karanlık yanlarını gözler önüne serecektir. Bu sebepten söz konusu inceleme ilk olması yanında hukuk sisteminin normalleşmesi için önemli bir aşama oluşturuyor. İlk derece mahkemesinde mahkumiyet kararı veren hakimler hakkındaki soruşturma süreci ise HSYK'da devam ediyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber