Savcıdan ezberbozan 'maşallah' kararı

İnsan Hakları Derneği'nin verilerine göre her dört saatte bir kadının fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığı bir ülkede yaşıyoruz ne yazık ki. Üstelik saldırıya uğrayanların %89'u şikayette bulunmuyor. 23 yaşındaki Ezgi U. maruz kaldığını iddia ettiği cinsel tacize karşı susmayıp, şikayetçi olup, hakkını arayan kadınlardan. İşte bir "maşallah"ın 2 yıl hapis istemine uzanan hikayesi...

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 11 Kasım 2015 17:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Savcıdan ezberbozan 'maşallah' kararı

Ezgi U. 14 Mayıs 2015'te saat 15:50 sıralarında, dershaneden çıkıp arkadaşının yanına gitmek için Ankara Kızılay metrosundan içeri girer.

Turnikelere varmak üzereyken 31 yaşında, evli ve iki çocuk babası olan şüpheli Ü. Ç. Ezgi'ye rahatsız edici şekilde bakmaya başlar. Sonrasında Ezgi'ye yaklaşır ve "Maşallah" der. Ezgi önce afallar sonra ise "Ne diyorsun sen! Yolda rahat rahat yürüyemeyecek miyiz" diyerek bağırmaya başlar.

Ezgi'nin bağırışını duyan metronun özel güvenliği, Ezgi'ye Ü.Ç.'den şikayetçi olup olmadığını sorar. Ezgi şikayetçi olduğunu söyler ve bunun üzerine Ü.Ç. kaçmak üzereyken yakalanır. Kızılay metrosunun altındaki polis merkezine giderler.

"TACİZ ETMEK İÇİN SÖYLEMEDİM, İÇİMDEN GELDİ"

Ezgi'nin sözlerine göre şikayetçi olduğu Ü.Ç. o kadar rahattır ki "İki laf ettik diye burada beklemek zorunda mıyım?" diye çıkışır. İfadeleri alınmak üzere Çankaya polis amirliğine giderler. Ü.Ç. ifadesinde daha önce tanımadığı Ezgi'ye "maşallah" dediğini fakat bu sözü onu taciz etmek için değil o anda "içinden geldiği" için söylediğini vurgular. Dosyaya bakan Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, Ü.Ç.'nin Ezgi'ye rahatsız edici şekilde bakması ve cinsel amaçla "maşallah" demesinin cinsel taciz suçu oluşturduğu kanaatine varır.

Şüpheli Ü.Ç. Türk ceza kanununun 105. maddesine göre 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya para cezası istemiyle yargılanacak.

TCK'NIN 105. MADDESİ NE DİYOR?

TCK 105. maddesinde cinsel taciz suçu tanımlanmıştır. Cinsel taciz, kişinin vücut dokunulmazlığının ihlali niteliği taşımayan cinsel davranışlarla gerçekleştirilebilir. Kısacası, cinsel taciz; cinsel yönden, ahlak temizliğine aykırı olarak mağdurun rahatsız edilmesinden ibarettir. 105. Maddenin ikinci fıkrasında cinsel taciz suçunun nitelikli halleri belirlenmiştir. Buna göre, hiyerarşi veya hizmet ilişkisinden kaynaklanan nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle ya da aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan yararlanılarak kişiye karşı cinsel tacizde bulunulması, suçun temel şekline göre daha ağır ceza ile cezalandırılmayı gerektirmektedir. Cinsel taciz suçunun soruşturulması ve kovuşturulması, mağdurun şikayetine bağlı tutulmuştur. Suçun faili Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanacaktır.

105/1 "Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikayeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adli para cezasına, fiilin çocuğa karşı işlenmesi halinde altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber