Toprak altındaki 7 bin tarihi eser günyüzüne çıkarıldı

Turkiye'de geçen yıl yurutulen 518 arkeolojik kazı ve arastırmada yaklasık 7 bin tarihi eser gunyuzune cıkarıldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2015 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Toprak altındaki 7 bin tarihi eser günyüzüne çıkarıldı

SULTAN ÇOĞALAN

Turkiye'de geçen yıl yurutulen 518 arkeolojik kazı ve arastırmada yaklasık 7 bin tarihi eser gunyuzune cıkarıldı.

AA muhabirinin, Kultur ve Turizm Bakanlıgı Kultur Varlıkları ve Muzeler Genel Mudurlugunden aldığı bilgiye gore, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu toprakları halen önemli bir tarihi zenginliği barındırıyor.

Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı akademisyenin başkanlığında, bakanlığın izniyle gerçekleştirilen kazılarda, binlerce eser ortaya çıkarılıyor. Geçen yıl da 518 arkeolojik kazı ve arastırmada yaklasık 7 bin tarihi eser gunyuzune cıkarıldı.

Bu yılki kazılarda ortaya cıkarılan eserlerden en onemlilerinden biri olarak gösterilen Mersin'in Silifke ilcesindeki Olba antik kentindeki 16 levha halindeki mozaik Silifke Muze Mudurlugunde koruma altına alındı.

Mozaikler uzerinde geometrik bezemeler arasında birer kadın ve ortada bir erkek olmak uzere toplam uc portre, kanatlı ve pelerinli melek tasviri bulunuyor. Ilk belirlemelere gore MS. 24'nci yuzyıl sonları ile 3'üncü yuzyılın ilk yarısı arasındaki doneme tarihlenen mozaige yonelik restorasyon ve konservasyon calısmalarına devam ediyor.

Antalya'nın Serik ilcesindeki Aspendos antik kentinde ise Roma bazilikasında Apollon'a ait oldugu tahmin edilen, 123 x 68 santimetre olculerinde mermer bir heykel ortaya cıkarıldı.

Yunan mitolojisinde muzigin, guzel sanatların, gunesin, atesin ve siirin tanrısı, kehanet yapan, bilici tanrı Apollon'a ait olan ve buyuk olasılıkla MS 2'nci ve 3'üncü yuzyıllara tarihlenen heykelin, bilimsel calısmaların tamamlanmasının ardından Antalya Muzesi Mudurlugunde sergilenmesi ongoruluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber