Kartta ödeme limiti arttı, borç dönmedi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 04 Ekim 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kredi kartında asgari ödeme limiti yüzde 10'un üzerine çıkınca borcunu zamanında ödeyemeyen sayısı 166 binle rekor kırdı

Ocak ayında çıkan Kredi Kartı Yasası'yla bankalara ?Kredi kartında asgari ödeme tutarı borcun yüzde 10'un üzerinde denince kart sahipleri borcu döndüremedi. Sadece Ağustos'ta kart borcunu ödemeyenlerin sayısı bir önceki aya göre yüzde 80 artarken, yılın sekiz aylık döneminde kara listedeki kişi toplamı 166 bin 259'a yükseldi. Böylece yılın tamamlanmasına daha dört ay kala kara listedeki kişi sayısında rekor kırıldı.

Kriz yılı olan 2001'de kart borcu nedeniyle 18 bin 143 kişi kara listeye girerken, bu rakam geçen yılın tamamında 162 bin kişi düzeyindeydi. Son rakamların ardından kara listedeki toplam tüketici sayısı ise 461 bine çıktı. Bu sayıya bankalardan çektiği tüketici kredisini ödemeyen müşteriler de eklendiğinde kara listedeki toplam kişi sayısı 523 bini geçiyor.

DALGALANMANIN ETKİSİ

Borç problemi yaşayan sayısında Ağustos'ta görlen hızlı artışın nedenleri konusunda farklı değerlendirmeler var. Bankacılar sorunlu müşteri sayısındaki artışı başlıca iki nedene bağlıyor. Bunlardan ilki Mayıs ayında piyasalarda başlayan dalgalanma. Bir tüketicinin kredi kartından dolayı kara listeye girmesi için en az 3 ay üst üste borç ödemeyi aksatması gerekiyor. Bu nedenle Mayıs'ta ödemeyi kesen müşteriler ancak Ağustos verilerinde listeye giriyor. Diğer bir neden de Kredi Kartı Yasası'yla birlikte gündeme gelen 'asgari ödeme tutarındaki artış' uygulaması olarak açıklanıyor. Yasaya göre kartta daha önce yüzde 7-10 aralığında uygulanan asgari ödeme tutarının Eylül başında yüzde 20'ye yükseltilmesi konusunda karar alındı. Ancak bankalar asgari ödeme tutarını bir anda ikiye katlamak yerine her ay kademeli olarak artırdı.

Mayıs ve Haziran aylarında ise sektörde asgari ödeme ortalaması yüzde 15 civarına yükseldi. Bankacılar birçok müşterinin daha önce yüzde 10 olan asgari ödeme tutarını zor denkleştirdiğini, Mayıs ayında gelen yüzde 50'lik asgari ödeme zammı nedeniyle zorluk yaşadıklarını belirtiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber