Kalkınma Ajansları Yasası'na iptal davası

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 04 Ekim 2006 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Kalkınma ajanslarında kamu yeterince söz sahibi değil" diyen Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Kalkınma Ajansları Yasası'nın iptali için Danıştay'a başvurdu. Açılan davada Kalkınma Ajansları Yasası'nın, anayasaya aykırı olduğu iddia edilerek ?Yerel kaynakların özel sektöre devredilmesi" anlamına geldiği belirtildi. Daha önce de yürütmenin durdurulması için dava açtıklarını söyleyen TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, "Son açılan dava Kalkınma Ajansları Yasası'nın tamamen iptalini sağlayacak bir özelliğe sahip" dedi.

Bölgesel Kalkınma Ajansları Yasası 2005 yılında devreye girdi. Avrupa Birliği (AB) uyum çerçevesi içinde yaklaşık 2 yıl süren çalışmalar sonucunda İzmir ve Çukurova'da eylül ayında pilot uygulama olarak hayata geçirildi. Kalkınma ajansları valilerin başkanlığında ve il genel meclisi, belediye, il özel idaresi ve ticaret odası gibi kurum temsilcilerinin yönetim kurulu üyeliğinde yönetiliyor. Ancak TMMOB bu yapılanmayı kamu ağırlıklı olmamasını gerekçe göstererek Kalkınma Ajansları Yasası'nın iptali için Danıştay'a başvuruda bulundu. "Proje ulusal sınırların yok edilmesi anlamına geliyor" diyen TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, şöyle devam etti:

"Kalkınma ajansları kamu yönetimi ve denetiminin daraltılması, toplumsal refleksin yok edilmesi, doğal zenginliklerimizle ilgili yetkilerin yerel yönetimlere devredilmesi anlamına geliyor. Ayrıca bu yolla devletin planlama, yönlendirme ve denetleme işlevlerinden ve sosyal devletten uzaklaştırılması hedefleniyor. Bize göre Kalkınma Ajansları Yasası'nın içinde birçok sömürgeleştirme yasaları da mevcut. Ajanslar mühendislik ve mimarlık uygulamalarını ve üyelerimizin çıkarlarını doğrudan ve olumsuz etkileyecek. Ulusal düzeyde planlı kalkınma yöntemini benimseme yerine, ülkesel/bölgesel/yerel yatırım kararlarını verme ve öncelikleri belirleme hakkının sermayeye devredilmesine karşı çıkıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber