Antibiyotik, astım ve anti depresan gibi bazı ilaçları sadece uzman doktorlar yazabilecek

Haber Giriş : 16 Mart 2004 00:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antibiyotik, astım ve anti depresan gibi bazı ilaçları sadece uzman doktorlar yazabilecek

Maliye Bakanlığı'nın ilaçtaki israfı önlemek amacıyla reçetelere ?uzman hekim? şartı getirmesi, pratisyen doktorları kızdırdı.

Hırsızlıkla suçlandıklarını savunan 36 bin doktor, bakanlık aleyhine dava açmaya hazırlanıyor. Türkiye Pratisyen Hekimlik Derneği Genel Sekreteri Dr. Erkan Kapaklı, Maliye Bakanlığı'nın kararı üzerine birçok ilaç firmasının pratisyen hekimlere yönelik eğitim çalışmasına son verdiğini bildirdi. İlaç araştırmalarına da artık pratisyenler alınmıyor.

Maliye Bakanlığı, geçtiğimiz hafta Bütçe Uygulama Talimatı'nda ilaçla ilgili yeni düzenlemeler getirdi. Bundan böyle, antibiyotik, astım ve anti depresan gibi bazı ilaçları sadece uzman doktorlar yazabilecek. Bu ilaçları pratisyen hekimler reçetelendirirse resmi kurumları bedelini ödemeyecek. Söz konusu karar, hekimleri rahatsız etti. Türkiye'deki 90 bin doktorun yarısı pratisyen ve asistan hekim satatüsünde. Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra uzmanlık alamayan pratisyen hekimlerin çoğunluğu sağlık ocaklarında görev yapıyor.

Zaman'ın sorularını cevaplayan Türkiye Pratisyen Hekimlik Derneği Genel Sekreteri Erkan Kapaklı, işsizlikle karşı karşıya bırakıldıklarını iddia ediyor. Maliye Bakanlığı'nın doktorluk mesleğine müdahale ettiğini ifade eden Kapaklı, Sağlık Bakanlığı'nın konuya el atmasını istiyor. Haklarını mahkemede arayacaklarını anlatan Kapaklı, şu görüşleri dile getiriyor: ?Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) için pratisyenler ilaç yazamayacak. Yine, depresyon ilaçlarını bizler yazamayacağız. Oysa, Türkiye'de yüz bin kişiye bir psikiyatrist düşüyor. 1993'ten bu yana Dünya Sağlık Örgütü'nün finansmanıyla Türkiye'de pratisyenlere yönelik depresyon tanı ve tedavisi üzerine eğitimler veriliyor. Hastanelerde görevli anatomi, biyokimya, anestezi uzmanları var. Bu arkadaşlarımız, hastalarla muhatap olmuyor. Yani hiç hasta muayene etmiyorlar. Fakat, bu uzmanlara imza yetkisi veriliyor, günde yüzlerce hastaya bakan pratisyen hekimlere ise (ilaç yazamaz) deniliyor. Köydeki sağlık ocağında görevli doktorun imza yetkisi elinden alındığı için vatandaş 80-100 kilometre uzaktaki ile veya ilçeye giderek uzman doktora ilaç yazdıracak. Böyle şey olur mu??

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber