Vücut direncinizi 'propolis' ile artırın

Bal arılarının ürettiği propolisin hastalıklar üzerindeki etkisi araştırılıyor. Bilim adamları özellikle propolisin kanserli hücreler üzerindeki etkisini inceliyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Kasım 2015 23:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Vücut direncinizi 'propolis' ile artırın

Vücut direncini arttırdığı belirten propolisin, insan sağlığına olan yararları bilim insanları tarafından mercek altına alındı. Uşak Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuray Şahinler, bal arılarının içgüdüsel olarak kovanlarda hijyeni sağlamak için ürettiği propolisin güçlü antibakteriyel, antifugal, antioksidan özelliklerinin yanında önemli hastalıklarda onarıcı, tedaviyi destekleyici etkilerinin olduğunu söyledi.

Propolisin yararları araştırılıyor

Arıların bal yapma sürecinde kovanlarda koruyuculuğu sağlamaya yönelik bitki tomurcuklarından elde ettiği özlerle propolisi ürettiğini dile getiren Prof. Dr. Şahinler, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Kovandaki yarık ve çatlakların onarımı, kovan içinde ölen ancak kovan dışına taşınamayan arı veya diğer canlıların bala zarar vermemesi için mumyalanmasında ve petek gözlerinin cilalanmasında kullanılan propolis, kovandaki hijyenin sağlanmasında en önemli faktördür. Propolisin bu özellikleri bilim dünyasının da dikkatini çekiyor. Ürün üzerine uluslararası alanda uzun süredir incelemeler yapılıyor."

Doku yenileme hızını artırıyor

"Uşak Üniversitesi bünyesinde de bu konu üzerine çalışmalar sürdürülüyor. Propolisin güçlü antibakteriyel, antifugal, antioksidan özelliklerinin olduğu tespit edildi. Propolisin insan sağlığı üzerinde çok olumlu etkileri gözlemlendi. Yüzlerce kimyasal bileşiği barındırdığı anlaşılan propolisin bağışıklık sistemini destekleyen önemli bir ürün olduğunu belirtiliyor. Bilim dünyası son dönemde propolisin hastalıklar üzerine etkilerini araştırıyor. Buna göre, vücut direncini artırıcı özelliği var. Doku yenileme hızını artırıyor, yaralar üzerinde iyileştirici etkiye sahip. 39 mantar türünden 20'sinin üremesini engelleyici etkisi var. Özellikle de tümörlü hücrelere etkisi konusunda önemli araştırmalar yürütülüyor."

Fareler üzerindeki deneyler devam ediyor

"Bilimsel yayınlardaki makalelerde, akciğer tümörlü fareler üzerine 3 grupta deneyler gerçekleştirildiği, 0,1, 0,2 ve 0,4 miligram oranlarında propolis tedavisini içeren bu deneylerde tümörün yayılımının yüzde 80 ile 57 oranları arasında engellendiği bilgisi yer aldı. Bu gelişmenin ardından hastalarını modern tıbbın geleneksel yöntemlerinin yanında propolisle takviye eden onkologlar var."

Uzmanlar tarafından tavsiye edilen propolisi tüketin

"Ürünün olumlu etkilerinin ortaya çıkması sonrasında ehil olmayan kişiler tarafından da üretimi yapılmaya başlandı. Propolisin doğru yöntemlerle toplanıp laboratuvar ortamında işlendikten sonra, uzmanlar tarafından önerildiği şekilde kullanılması gerekiyor. Aksi durumlarda istenmeyen ve tehlikeli sonuçlar oluşabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber