'Rusya ile gerginliği tırmandırmak istemiyoruz'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Rusya ile gerginliği tırmandırmak istemiyoruz. Diplomatik yollarla bu sorunu aşıp, yıllardır çok iyi düzeyde olan siyasi ilişkilerimizi ve diğer alanlardaki işbirliğimizi sürdürmek istiyoruz"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Aralık 2015 19:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Rusya ile gerginliği tırmandırmak istemiyoruz'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Rusya ile gerginliği tırmandırmak istemediğini kaydederek, "Rusya'nın aldığı bazı kararlar var. Özellikle ekonomik kararlar var. Bunlara karşılık vermedik ve sabırla bekliyoruz ki, bu duygusal tepkiler bitsin" dedi.

Çavuşoğlu, katıldığı NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından AK Parti Brüksel Temsilciliği'ni ziyaret etti.

Burada Türk toplumunun temsilcileri ve parti üyeleri ile bir araya gelen Çavuşoğlu, yaptığı konuşmada güncel meselelere değindi. Haftasonu yapılan AB-Türkiye Zirvesi'nin ardından ortak bir deklarasyon yayımlandığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Bu deklarasyonla beraber, Türkiye-AB ilişkilerine yeni bir ivme kazandırdık. Yıllardır esasen biz, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin çok daha iyi olması gerektiğini vurguladık. Üyelik önündeki siyasi engellerin kalkması gerektiğini hep anlattık. Geldiğimiz noktada her iki taraf da ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırmak gerektiği noktasına geldi" dedi.

- "Türkiye, çoğu sorunla tek başına mücadele etti"

AB ve Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı bazı zorluklar olduğuna dikkat çeken bakan Çavuşoğlu, "Bu sorunların büyük bir kısmında Türkiye bugüne kadar tek başına mücadele etmiştir. Gerek Suriye krizi, gerek Irak krizi, bunların insani yansımaları, göç meselesi, gerekse de Türkiye içindeki teröristler ve yine bu bölgeden Türkiye'ye karşı oluşturulan terör tehdidi ile mücadele eder hale geldik. Fakat son zamanlarda özellikle Avrupa'ya göç akışı olduktan sonra, AB ülkeleri ve kurum olarak da AB'nin kendisi daha fazla işbirliğine ihtiyaç duydu" diye konuştu.

Türkiye'nin üzerine düşeni yaptığını ve zor durumda kalanlara yardım ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Türkiye yaptığı insani yardımla ABD ve İngiltere'nin ardından üçüncü ülkedir. Ancak milli gelire kıyasladığımız zaman insani yardımda Türkiye birinci sıradadır" İfadesini kullandı.

- "Yeni fasıllar açmaya hazırız"

Türkiye-AB ilişkilerinde beş yıldır yeni bir fasıl açılmadığına dikkat çeken bakan Çavuşoğlu, AB Zirvesi'yle beraber alınan kararlar çerçevesinde gelecek ay "ekonomi ve parasal politika" başlıklı 17. faslın açılacağını, 2016 yılının içinde de başka fasılların açılması için çalışmalar yapılacağını kaydetti. Çavuşoğlu, Ankara'nın gelecek sene başta "yargı ve temel haklar" başlıklı 23. fasıl ile "adalet ve özgürlük" başlıklı 24. faslı açmaya hazır olduğunu ifade etti.

Gümrük Birliği'nin yeniden güncellenmesi gerektiğini de kaydeden Çavuşoğlu, zirvede alınan karar çerçevesinde bunun da mümkün olacağını söyledi.

- "İnşallah AB sözünde durur"

Bakan Çavuşoğlu vize serbestisi ile ilgili olarak ise, "Vatandaşlarımızın vizesiz seyahat edebilmesi için Geri Kabul Anlaşması ile beraber daha önce bir anlaşma imzalamıştık. Bu anlaşmanın 2016 yılının ekim ayında uygulanması konusunda AB ile anlaştık. İnşallah AB sözünde durur ve anlaştığımız bu konuları en kısa sürede uygularız" ifadesini kullandı.

- "NATO'dan Türkiye'ye güçlü bir destek çıktı"

Katılıdığı NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na da değinen Çavuşoğlu, çok önemli kararların alındığını belirterek, şöyle konuştu:

"İki gün süren bu toplantıda her şeyden önce Türkiye'ye güçlü bir destek çıktı. Türkiye'nin haklılığı, Rusya ile yaşadığımız uçak düşürme sorunu, sınırlarımızın ihlal edilmesi konusunda NATO, Türkiye'nin hem haklılığını teyit etti hem de Türkiye'ye sınır güvenliği ve savunması konusunda her türlü desteği vereceğini bir kez daha aldığı kararla açıklamış oldu. Elbette biz Rusya ile yaşadığımız bu sorunu diplomasi yoluyla aşmak istiyoruz. Böyle bir olayın da gerçekleşmesi istemezdik."

- "Rusya ile gerginliği tırmandırmak istemiyoruz"

Rusya'nın Türk hava sahasını 4 defa ihlal ettiğini, ihlallerin ardından da Moskova'nın özür dilediğini vurgulayan Çavuşoğlu, olayın yaşandığı gün de ihlali yapan uçakların uyarıldığını hatırlattı.

Türkiye'nin olayın detaylarına dair bilgileri, tüm dünyayla ve NATO ülkeleri ile paylaştığını kaydeden Çavuşoğlu, radar ve ses kayıtları gibi unsurların da Rusya'ya iletildiğini söyledi. Bakan Çavuşoğlu, düşen uçağın pilotunun cenazesinin Türkiye'ye getirilmesi ve Rusya'ya teslim edilmesi noktasında da Türkiye'nin elinden geleni yaptığını ve bunu yaparken de hem askeri hem de Ortodoks geleneklerine göre tören düzenlendiğini kaydetti.

Rusya ile bu gerginliği tırmandırmak istemediklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Diplomatik yollarla bu sorunu aşıp yıllardır çok iyi düzeyde olan siyasi ilişkilerimizi ve diğer alanlardaki işbirliğimizi sürdürmek istiyoruz. Umarım Rusya da bu anlayış içinde olur ve aynı olgunlukla hareket eder. Bugüne kadar Rusya'nın yaptığı açıklamalara ve haksız suçlamalarına cevabımızı verdik. Bu olaydan duyduğumuz üzüntüyü de dile getirdik. Ancak özür dilemediğimizi ve dileyemeceğimizi de bildirdik. Çünkü haklı olduğumuz bir durumda neden özür dileyelim" diye konuştu.

- "Rusya'nın aldığı kararlar karşısında sabırla bekliyoruz"

Türkiye'nin geçmişte başka ülkelerle yaşadığı buna benzer sorunlar olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Bu konuda dediğim gibi sabırlıyız. Rusya'nın aldığı bazı kararlar var ve özellikle ekonomik kararlar var. Bunlara da karşılık vermedik ve sabırla bekliyoruz ki, bu duygusal tepkiler bitsin. Ondan sonra daha sağlıklı ortamda tüm gerçekleri Rus dostlarımızla açıkça konuşalım ve bu konuda önümüze fırsatlar da gelecektir diye düşünüyoruz" dedi.

- "Yabancı teröristler konusunda üzerimize düşeni yaptık"

DAEŞ terör örgütü ile mücadeleye de değinen Bakan Çavuşoğlu, "DAEŞ'le mücadele konusunda müttefiklerimiz ve koalisyon içindeki önemli ülkelerin daha kararlı olduğunu görüyoruz. Bizim de en büyük şikayetimiz buydu bugüne kadar" değerlendirmesini yaptı.

DAEŞ'le etkili bir mücadele yapılması için kara operasyonunun şart olduğunu katıldığı tüm koalisyon toplantılarında dile getirdiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Rusya şimdi uçak düştükten sonra mesnetsiz bir şekilde Türkiye'yi suçlamaya kalkıyor. Ancak biz yabancı teröristler konusunda hem üzerimize düşeni yaptık hem de özellikle yabancı terörist savaşçıların geldiği ülkelerle işbirliğinin önemini vurguladık" diye konuştu.

- "Bu işin şakası yok"

Avrupa'da yapılan terör saldırılarına ilişkin de konuşan Çavuşoğlu, "Buralardaki terör saldırılarını kimin yaptığına baktığımız zaman bunların önemli bir kısmının Türkiye'nin zamanında yakalayıp o ülkeye iade ettiği kişiler. İade ederken de bilgileri veriyoruz, burada teslim aldıktan sonra soruşturmalar yapılıyor, sorgulandıktan sonra serbest bırakılıyor. Bu kişiler (saldırganlar) kontrol altında tutulmayan yabancı terörist savaşçılar maalesef. Yani bu işin şakası yok" dedi.

Türkiye'nin bugüne kadar 26 binden fazla kişiye Türkiye'ye giriş yasağı koyduğunu ve 2 bin 500 kişiyi de yakalayarak geldiği ülkeye teslim ettiğini vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, "Fakat iade ettiğimiz yabancı terörist savaşçılar belirli bir zamandan sonra bizim havaalanlarımıza, sınırlarımıza geri geldiler. Bunun da olmaması gerekiyor. O ülkelerin de gerektiği tedbirleri alması gerekiyor" şeklinde konuştu.

- "Avrupa'daki çifte standardın en çirkin örneği"

Son zamanlarda Avrupa'da din adamlarına yönelik kısıtlamaları "üzüntü verici" bulduğunun altını çizen Çavuşoğlu, din adamlarının yetiştirilmesinde Diyanet'le ile işbirliği yapılmasının önemine değinerek, şimdi AB ülkeleri bakanlarının da aynı noktaya geldiğini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu kendisini dinleyenler arasında yer alan Belçika ve Avrupa'nın ilk başörtülü milletvekili olarak tarihe geçen Mahinur Özdemir'in 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını tanımadığı için partisinden ihraç edildiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Özgürlükçü, demokratik geçinen ülkelerin kendi dayatmalarını kabul etmediği zaman Türk siyasetçileri partilerinden nasıl attıklarını, uzaklaştıklarını gördük. Bu utanç verici bir şeydir. İnsan hakları bakımından demokrasi bakımından utanç vericidir. 'Benim görüşümde değilsen seni yok ediyorum' anlamına geliyor. Bu Avrupa'daki çifte standardın en çirkin örneğidir."

1 Kasım seçimlerinde Türkiye'nin istikrarın bir kere daha perçinlendiğini belirten Çavuşoğlu, "Türkiye hedeflerine emin adımlarla ilerliyor. Hükümetimizin önceliklerinden bir tanesi de reformlardır. Ancak ekonomik kalkınma da olmazsa olmaz. Türkiye'yi baştan sona inşa ediyoruz. 14 yıl Türkiye'de çok şey yaptık. Kurucu liderimiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'yi çok değiştirdik. Şimdi hem sayın Cumhurbaşkanımızla hem sayın Başbakanımızla birlikte Türkiye'yi hedeflerine ulaştırmak için gece gündüz çalışıyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, AK Parti hükümetinin ülke dışındaki Tük vatandaşlarını da yalnız bırakmayacağını ve sürekli destekleyeceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber