Üniversiteli yarı ve tam zamanlı bakıcılar

Son zamanlarda birçok aile internette 'oyun ablası' veya 'oyun abisi' arıyor. Yüzlerce üniversiteli bu şekilde iş imkanına sahip oldu.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 05 Aralık 2015 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üniversiteli yarı ve tam zamanlı bakıcılar

Ömür KURT

Bazıları yarı zamanlı bazıları ise tam zamanlı çalışarak bir yandan okul harçlığını çıkarıyor, diğer yandan da kimseden yardım almadan yaşayabiliyor.

İnternet yolu ile bakıcı veya aile bulan bir site olan bakiciburada.com'un aktardığı bilgiye göre, bakıcı üniversiteli talebinde bir patlama var. Sadece Şubat ayından bu yana 75 bin kişiden 'oyun ablası' ilanı almışlar. Bir üniversite öğrencisinin bu işlerden ortalama olarak 500-1000 TL para kazanabildiğini belirtiyorlar. Yabancı dil bilen oyun ablası veya abileri, 4 bin TL'ye kadar para kazanabiliyorlar.

Aileler, üniversiteli oyun abi ve ablalarından ne bekliyor?

* Çocuğu okula ya da spor salonuna götürüp getirme

* Okuldan geldikten sonra hazır olan yemeğin verilmesi

* Ev ödevlerine-okul derslerine yardımcı olma

* Kitap okuma, boyama gibi faaliyetler yapma

* Yabancı dil öğretimi, birlikte İngilizce, Fransızca konuşarak yabancı dil geliştirme

* Çocukla birlikte sinema, tiyatro vb. etkinliklere katılma

* Çocuğu parka götürme

* Çocuk havuza girdiğinde eşlik etme

* Basketbol, tenis gibi faaliyetlerde bulunma

* Anne, baba dışarı çıktığında çocuğa saatlik bakıcılık yapma

* Çocukla ilgilenmesi için oyun ablasını tatile götürme

* Otistik çocuklar için gölge öğretmenlik yapma

Üniversiteliler neden tercih ediliyor?

* Ev geçindirmek gibi bir derdi olmadığı için uygun ücretle çalışır

* Çocuğun yaşına daha yakın olduğundan çocukla arkadaşlık ilişkisi kurabilir

* Çocuk gelişimi, psikoloji, sınıf öğretmenliği gibi özel eğitim gerektiren ya da pedagojik formasyona sahip üniversitelerin ilgili bölümlerinde eğitim gördüklerinden çocukla oyun ve iletişim konusunda oldukça beceriklidirler

* Enerjiktir, çocuğa ayak uydurabilir, peşinden koşturabilir

* Aileler, üniversite öğrencisine burs mahiyetinde faydalı olmak niyetiyle de oyun ablasına iş imkanı tanımaktadır. Ayrıca evini üniversite öğrencisine açıp, yurtta kalmasın, hem çocuğumun derslerine yardımcı olsun, hem de bizde kalsın diyebilmektedir

* Oyun ablalığı genellikle yarı zamanlı istenilen bir taleptir. Üniversite öğrencileri de yarı zamanlı iş için biçilmiş kaftandır.

* Üniversite öğrencileriyle iletişim kurmak daha kolaydır ve belli bir kültür seviyesine ulaşmıştır

* Aileler üniversite öğrencilerini yol gösterici, örnek alabilecekleri bir kişi de olarak da görmektedirler.

Oyun abisi Berkay Sezer - Üniversite öğrencisi - 21 yaşında

"Bu işi üniversiteye başladıktan sonra internetten buldum. Ailelerin memnun kalıp diğer ailelere önermesiyle de iş ağım genişledi. İşimden çok memnunum. Çocuklara Almanca dersi veriyorum ve çocuklarla vakit geçiriyorum. Bu işi herkesin yapabileceğini inanmıyorum. Çocuk dilini yakalayabilmek şart. Ayrıca her çocuk farklı bir birey. Bu nedenle ortak dili yakalayabilmek gerek. Ben bu işten, bana yetecek kadar ücret alıyorum ve memnunum. İhtiyaçlarımı karşılamama yetiyor. Bu işi yapabilecek herkese öneririm. Ancak, bu iş çocukların yaratıcılığını ve duruluğunu engellemeyecek biçimde yapılmalı. Bu işi yapanlar ve buna gereksinim duyan aileler, bunlara mutlaka dikkat etmeli."

Oyun ablası Cansu Bora - Üniversite öğrencisi - 22 yaşında

"Bu işi yaklaşık 1 yıldır yapıyorum ve çok memnunum. Ailenin çocuklarıyla birlikte evlerinde vakit geçiriyoruz. Aile bana oldukça güzel imkanlar sunuyor. Yabancı dilimi geliştiriyorum ve genç bir üniversite öğrencisi olarak küçük çocuklar hakkında oldukça yararlı bilgiler ediniyorum. Üstelik aile ile birlikte ABD'de tatil yaptık, Kapadokya'ya gittik. Bunun gibi birçok gezimiz oldu."

Peki, aileler ne diyor?

Yasemin Yeşilyurt - Anne

"Oyun ablası veya abisi olarak üniversitelileri tercih etmemin sebebi, eğitimli pırıl pırıl gençler olmaları ve paraya ihtiyaç duymaları. Aldıkları eğitim doğrultusunda çocuğumla ilgilenebiliyorlar. Oyun ablası ile çalışıyorum ve çocuğumun derslerindeki başarı oranı yükseldi. Çocuğun anne babaya nazı geçiyor ama ablayı rol model aldığı için sürecimiz daha olumlu ilerledi. Kesinlikle herkese tavsiye ediyorum. Daha küçük çocuğum olsa bile belli saatlerde bırakarak kendim içinde zaman ayırabilirim. Sadece çalışan anneler için değil, evde olan ailelerimiz içinde tavsiye ediyoruz."

Başak Gökçe Aktaş - Anne

"Üniversiteleri tercih etmemin sebebi genç, enerjik, gelişime açık, iletişimi açık gençler olmaları... Yaz dönemi için kesinlikle oyun ablası önemli bir tercih. Ben çok faydasını gördüm. Akademik olarak derslerine yardımcı oldu. Yaratıcı şeyler öğretti. Faaliyet ve oyun tarzı şeyler ile verimli ve kaliteli vakit geçiriyorlar. Güncel müfredata hakimler. Pratik şeyler öğretebiliyorlar. Çocuklarımızın gelişimi için eğitimli kişiler tercih edilmeli. Kesinlikle herkese tavsiye ediyorum. Yaz okulundan bir adım daha önce tercih edilmeli bence. Bire bir çocuk ile ilgileniyor, çocuğumuzun her adımını takip ediyor üniversiteli oyun ablalarımız ve abilerimiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber