TBMM Başkanı Kahraman: Başkanlık elzem

TBMM Başkanı Türkiye'de sistemin, "parlamenter", "başkanlık" veya "yarı başkanlık" olup olmayacağı konusunun konsensüse bağlı olduğunu dile getirerek, "Şahsi görüşüm, başkanlık elzem" dedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Aralık 2015 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TBMM Başkanı Kahraman: Başkanlık elzem

ÖNDER YILMAZ

Başbakan Ahmet Davutoğlu yeni Anayasa çağrısında bulunurken, TBMM Başkanı İsmail Kahraman önümüzdeki süreçte bu konuda iktidar ve muhalefet partilerinin kapısını çalmaya hazırlanıyor. Kahraman, "Kendimize uygun bir anayasa noktasında gayretli olmalıyız. Bu noktada elbette ki teşebbüste bulunmak Meclis Başkanı olarak bana düşen bir görevdir. Şahsi görüşüm başkanlık elzem" dedi.

Kahraman, TBMM'deki her yeni dönemin yeni bir şevk ve hazzın yolunu açtığını belirtirken, "Her yeni dönem statik bakmayı, fosilleşmeyi önler. 26. dönem de aynı duygularla başlamış bulunuyor" değerlendirmesinde bulundu. 26. dönemde yeni anayasa çalışmalarına öncelik vermek istediklerini ve TBMM Başkanı olarak üzerine düşen ne sorumluluk varsa yerine getireceğini belirten Kahraman, partiler arasında yeni anayasa konusunda bir konsensus bulunduğunu ifade etti. Kahraman şunları söyledi:

"Anayasalar, toplumun gelişmesine paralel olarak değişirler, değişme ihtiyacı gösterirler. Teferruata inmeyen, ana kaideleri ortaya koyan anayasaya Türkiye'nin ihtiyacı var. Önümüzdeki günlerde liderler nezdinde girişimde bulunacağım. Kendimize uygun bir anayasa noktasında gayretli olmalıyız. Her toplum kendine uygun hukukla, kanunlarla yönetilir. Bu noktada elbette ki teşebbüste bulunmak Meclis Başkanı olarak bana düşen bir görevdir."

'Konsensüse bağlıdır'

Başkanlık sistemi tartışmalarına da değinen Kahraman, Türkiye için başkanlık sisteminin gerekli olduğunu kaydetti. Kahraman, "Sistem olarak parlamenter sistem mi yarı parlamenter sistem mi başkanlık sistemi mi yarı başkanlık sistemi mi ne olacağı konsensusa bağlıdır. Benim kendi şahsi kanaatim başkanlık sisteminin hem istikrar yönünden, hem demokrasinin ana unsuru olan kuvvetler ayrılığının sağlanması yönünden elzem olduğudur. Bana göre bu böyledir. Ama partilerimiz görüşlerini sergilerler, ortaya bir konsensus çıkar, ve ona göre bir esas üzerinden yürünür. Bunun ne olacağını ileride göreceğiz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber