Ege'de Türk teknesine ateş edildi

Rus savaş gemisi 'Smetlivıy'in, Ege Denizi'nde Türk balıkçı teknesiyle çarpışmayı önlemek için havaya ateş açtığı iddiası, Türkiye-Rusya gerilimini tırmandırdı.

Haber Giriş : 13 Aralık 2015 18:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ege'de Türk teknesine ateş edildi

Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdür Vekili, Uluslararası İlişkiler Uzmanı ve Emekli Kurmay Albay, Öğretim Üyesi Dr. Murad Hatip, bunun uygun ve dostane bir davranış olmadığını söyledi.

Rus savaş gemileriyle benzer bir tartışmanın, Caesar Kunikov adlı geminin üst güvertesinde bir roketatarlı denizcinin bulundurması sırasında da yaşandığını hatırlatan Dr. Murad Hatip, bunun siyasi nezaket kurallarına sığmayacağını söyledi. Hatip, "Bu olaydan 10 gün sonra Limni açıklarında uluslararası karasularında hiçbir tehlike arz etmeyen bir balıkçı teknesine ateş açılması da uygun bir davranış, dostane bir davranış değildir. Rus bakanlığının yaptığı açıklamada, çatışmayı önlemek maksadıyla, ikaz maksadıyla ateşin yapıldığı söylenmektedir. Ancak uluslararası denizde çatışmayı önlemek kurallarına göre, denizde çatışmayı önlemede herhangi bir şekilde böyle bir usul yoktur. Bu şekilde davranışların Rusya ile Türkiye arasındaki son günlerde oluşan siyasi krizi daha da tırmandıracağını değerlendiriyorum. Türkiye bir noktada, kendi açısında itidalli davranırken, Rusya tarafından bu itidalin karşısında krizi daha da yukarıya çekme çabasında olduğunu görmekteyim. Denizcilik kuralları gereğince denizde çatışmayı önlemek için bütün gemilerin, teknelerin uygulayacağı denizde çatışmayı önleme tüzüğü vardır. Bütün dünya devletlerindeki gemiler, gerek harp gemileri, gerek sivil gemiler, gerek balıkçı gemileri hepsi uygulamak zorundadır ve de uygularlar. Bu çatışmayı önleme kurallarında ateş açma gibi herhangi bir hususun olmadığını belirtmek istiyorum" dedi.

Her iki tarafın da daha itidalli davranması gerektiğini söyleyen Hatip, "Türkiye için boğazların önemi yadsınılmaz. Ancak Rusya için de Türk boğazları bir nefes borusu, bir yemek borusu kadar önemlidir. Onun için Türk boğazlarında, Türk karasularında ve Türk karasularından uluslararası sulara geçişlerde çok hassas davranması Rusya'nın milli menfaatleri açısında çok daha önemlidir" diye konuştu.

BAKAN MEVLÜD ÇAVUŞOĞLU, OLAYLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ege Denizi'nde Rus savaş gemisinden Türk balıkçı teknesine ateş açılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu ve gerilimden yana olmadıklarını ifade etti.

Roma'da katıldığı Uluslararası Libya Konferansı sonrası Türk gazetecilere açıklamalar yapan Bakan Çavuşoğlu, "Rus tarafından açıklamayı gördük. Şimdi o balıkçı teknesi tespit edildi ve balıkçıyla da görüştükten sonra biz de nasıl olduğuna dair bilgi aldıktan sonra biz de gerekli açıklamalarımızı yaparız" dedi.

"Ama biz hep şunu söylüyoruz: gerilimden yana değiliz, gerilimleri diyalog yoluyla aşmadan yanayız" diyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"24 Kasım'da yaşanan bu üzücü olaydan sonra da hep attığımız adımlar bu yönde olmuştur. Bu konuda Türkiye'nin hakkını tüm dünya da teslim ediyor. Türkiye'nin olgun yaklaşımı, sabırlı yaklaşımı, diyalogtan yana olması ve gerilimi tırmandırmak istememesi herkes tarafından takdirle de karşılanmaktadır. Dolayısıyla balıkçıdan gerçek bilgileri, olayın nasıl gerçekleştiğini dinledikten sonra gerekli açıklamaları da zaten yaparız."

"RUSYA KONSEY BAŞKANINA, LAVROV'LA İŞİMİZİN KOLAYLAŞTIRILMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİM

Dün Aşkabat'ta, Rusya Federasyon Konsey Başkanı Valentina Matvienko ile görüştüğü ve bu teklifin kendisinden geldiği yönündeki haberlere ilişkin ise şunları kaydetti:

"Rusya Senato Başkanı Matvienko'yu uzun zamandır tanırım. Kendisini hem severim hem de çok saygı duyarım, eskiden beri kendisi ile çok yakın dostluğumuz olmuştur. Hatta senatodan şeref madalyası alan ilk yabancı. Kendisiyle dün Türkmenistan'da karşılaştık. Toplantılardan sonra, yine orada başka bir etkinliğe, konser salonuna giderken birden yan yana geldik. İkimiz de birbirimize baktık, gülümsedik. Ondan sonra birbirimize doğru adım attık ve tokalaştık, sohbet ettik. Tabii ki mevcut durumu aşmamız için temennilerimizi dile getirdik. Kendisine Lavrov ile olan temaslarımdan bahsettim. Kendisi pozitif sinyallerin verilmesi gerektiğini söyledi. Ben de 'Evet, her iki taraftan da pozitif sinyaller gelmeli ve Lavrov'la benim işimin de kolaylaştırılması gerekir' dedim. Yani Rusya'dan da pozitif sinyal gelmesi lazım. Kendisine şunu da söyledim: 'Merak etmeyin biz de çalışıyoruz. Bugünleri de aşarız. İlişkilerimiz eski günlerine döner' dedik. Böyle kısa bir sohbet etme imkanımız oldu. Ondan sonra birbirimizi selamlayarak yolumuza devam ettik. Dolayısıyla yolda yürürken karşılaştık. İyi de oldu. Birbirimize sevgimiz, saygımız var. Bu çerçevede de kendisini görmekten de ayrıca mutluluk duyduğumu vurgulamak isterim."

İHA-DHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber