Bozkır: 2016 AB yılı olacak

Bozkır, Türkiye-AB ilişkilerinde yakalanan müthiş ivmeyi anlattı: Müzakerelerin yapıldığı, fasılların açıldığı, vizelerin kalktığı hiç görmediğimiz yeni bir tablo var karşımızda.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 31 Aralık 2015 10:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bozkır: 2016 AB yılı olacak

AB Bakanı Volkan Bozkır, Star'ı ziyaretinde Türkiye ve AB ilişkileri konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Son 10 yıldır Türkiye-AB ilişkilerinin siyasi nedenlerle arzu dilen hızla yürümediğini belirten Bozkır, AB'de ekonomik kriz, mülteci ve terör sorununun tüm paradigmaları Türkiye lehine değiştirdiğini söyledi.

Bu üç sorunun da bir gün kapılarına dayanacağı konusunda AB'yi uyardıklarını belirten Bozkır, şunları söyledi: "AB'ye bazı ülkeler batabilir dedik. AB ülkeleri geneli aşağı doğru bir iniş içindeyken Türkiye ekonomisi aynı dönemde yukarı ivme kazandı. AB'nin bu sorunlardan çıkışı ancak Türkiye sayesinde olabilir. İkinci kriz ise mülteci sorunu. Bugüne kadar hiçbir göç dalgası önlenemedi. 'Bir gün kapınıza dayanır' dedik, o gün geldi. Göç sorununu da Türkiyesiz çözemeyeceklerini anladılar. Üçüncüsü ise terör sorunu. AB; DHKP-C, PKK, DAEŞ gibi terör örgütleri arasında ayrım yaptı. DAEŞ'a terör örgütü derken, PKK'yı barındırdı. Bu terör size de gelecek dedik. Şimdi Brüksel sokaklarında askerler dolaşıyor. Bugün terör konusunu çözeceklerse Türkiye ile iş birliği yapmak zorundalar. Türkiyesiz bu sorunları çözme imkanına sahip değiller."

Merkel'in bu tabloyu fark etmesiyle birlikte ilişkilerin yeniden hızlandığını kaydeden Bozkır "Özellikle mülteciler için ilk etapta 1 milyar Euro verelim, bu göçü önleyelim dediler. Biz gidin bu parayı Afganistan'a verin dedik. Burası Türkiye, sizden para istemiyoruz. Biz üyelik için uğraşan ve müzakere yürüten bir ülkeyiz. Bize ailenin içinde hissettirecek bir şeyler yapılmasını istedik. Müzakereleri hızlandıralım, Gümrük Birliği'ni güncelleyelim, vizeyi kaldırın, ekonomik platformu daha ileri götürelim, enerji konusundaki diyaloğu geliştirelim, siyasi karar mekanizmalarında biz de olalım istedik. 3 milyar Euro'yu da Suriyeliler için harcayalım dedik. Bunları kabul ettirdik" dedi.

KIBRIS SORUNU ÇÖZÜLÜR

AB'nin bu noktaya gelmesi için önemli istişareler yapması gerektiğinin altını çizen Bozkır "Almanya Başbakanı Merkel bunu en çabuk anlayan kişi oldu. Komisyon ve Konsey temsilcileriyle anlaştığımızda bir de Merkel gelsin, bir de onun ağzından duyalım istedik. Merkel'in gelişi ondan" dedi. Beş faslı Güney Kıbrıs Rum yönetiminin bloke ettiğini söyleyen Bozkır "Onun için açamıyoruz ama açma kararı alındı. Kıbrıs sorunu mart-nisan çözüme kavuşursa otomatik olarak bu blokeler kalkacak.Bugün 15 fasıl açtık, 1 fasıl kapattık ama filen 28 faslı açtık, 13-14 fasılı kapattık. Kıbrıs sorunu çözüldüğünde 8 fasıl açılır hale geliyor. Bu durumda 13 fasıl açılabilir hale geliyor" dedi.

HAVADAN GELEN MÜLTECİYE VİZE ŞARTI

Bakan Bozkır, 8 Ocak'tan itibaren hava ve deniz sınırlarından Türkiye'ye gelmek isteyen Suriyelilere vize uygulanacağını duyurdu. "Ancak kara sınırlarımızda, insani nedenlerle açık kapı politikasına devam edeceğiz" diyen Bozkır, uygulamanın, aslında yasa dışı göçle mücadelede, üçüncü ülkelerden geçişlere ilişkin bir düzenlemeden kaynaklandığını ifade etti.

2013'te Geri Kabul Anlaşmasını imzalarken öncesinde 7 yıl müzakere ettiklerini hatırlatan Bozkır, mültecilerin Türkiye'ye geri gönderilmesi ile ilgili süreci şöyle anlattı: "İllegal yollarla giden Türk vatandaşlarını zaten geri alıyoruz. Fakat pasaportlu üçüncü ülke vatandaşları ile pasaportsuz vatandaşlar var. Biz dedik ki, önce kaynak ülkelerle Geri Kabul Anlaşmasını imzalayalım, sen bana geri gönderdiğinde ben de o ülkelere gönderebileyim. Bunun için komisyon kurduk. AB mültecileri otobüse doldurup yollayamayacak. Kişi başına başvuracak. İllegal yollarla Türkiye'den geldiğine dair kanıtlarla komisyona başvuracak. Komisyon karar verirse yollayacaklar. Kanıtlayacaklar ve bizim de o kanıtı kabul etme şartımız var."

MİNİ DAVOS YAPILACAK

AB'den 6 komiserin Türkiye'ye geleceğini söyleyen Bozkır "AB'de yılda iki kez yapılacak olan zirve için hazırlanıyoruz. AB'den ekonomi ile ilgili hamleler beklemiyorduk, çok önemli adım attılar. 6 komiser mart ayında gelecek. Ekonomi ve Gümrük Birliği'nden sorumlu komiser, ticaretten sorumlu komiser, bilim ve teknolojiden sorumlu komiser ve rekabetten sorumlu komiser gelecek. Burada adeta mini bir Davos gibi AB ve Türk iş dünyasının katılacağı büyük bir toplantı yapılacak" diye ekledi.

KARAR MEKANİZMASINDA 29 OYLA ETKİN OLACAĞIZ

AB'nin, 60'lı yıllarda Türkiye büyük ve fakir bir ülke olduğu için endişe duyduğunu kaydeden Bakan Volkan Bozkır "Şimdi ise çok büyük bir ülke ve çok zengin bir ülke diye endişe duyuyorlar. Mekanizmaları zorlayacak bir ülke Türkiye. Müzakerelerin yavaş yürümesinin nedeni budur. Bir de karar mekanizmaları var. AB kurulurken kendine göre korunma sistemi kurmuş, yeni gelenlerden etkilemesin diye. Nitelikli oy diye bir şey var. Örneğin Almanya'nın 29 oyu, Kıbrıs'ın 4 oyu var . 91 oyla herhangi bir kararı bloke edebiliyorsunuz. Türkiye ise her şeyi ile güçlü bir şekilde geliyor, üye olursa 29 oyu olacak, yanına iki ülkeyi alırsa herhangi bir kararı bloke edebilecek. Parlamentoda 100 parlamenteri olacak. Türkiye'yi hazmetme konusunda sıkıntıları var" diye konuştu.

EN GÜÇLÜ İKİ ÜLKE

Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini Almanya'nın bloke ettiğini söyleyen Bozkır "2030 perspektifine bakıldığında Avrupa'da iki güçlü ülke olacak. Biri Almanya diğeri ise Türkiye. Ayrıca çok büyük ve zengin bir ülkeyiz. AB Türkiye'yi zor hazmeder, bunu Türkiye'ye söyleyemiyorlar. Merkel akıllı bir insan olduğu için bu yeni tabloyu gördü, birlikte iş birliğine gitti. Şayet Türkiye AB'ye üye olsaydı ekonomik kriz, terör ve mülteci sorunu ile karşılaşmazlardı. Merkel'in tavır değişikliğinin nedeni bu yeni tablonun ortaya çıkardığı yeni değerlendirmelerdir" dedi.

PASAPORTLAR DEĞİŞECEK

Avrupa'ya vizesiz girişin Şengen Bölgesi için geçerli olduğunu kaydeden Bozkır "Şengen vizesi almayacağız. Avrupa'yı vizesiz 3 ay ziyaret edebileceğiz. Pasaportların yenilenmesi gerekiyor. Mevcut pasaportlarda parmak izi yok. AB'ye gidecek vatandaşların pasaportlarını yenilemesi gerekecek. Yeni pasaportlarda parmak izi olacak. Vatandaşların yeniden harç ödemelerine gerek yok. Sadece ilk kez pasaport alacak olanlar harç ve diğer ücretleri ödeyecekler" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber