250 milyon dolarlık ranta kıskaç

Paralel Yapı'nın yuvası haline gelen Hacettepe Üniversitesi Teknokent'te, 'kaçak yurt' skandalının ardından 250 milyon dolarlık rant ortaya çıktı. ABD'ye hortumlanacak paralar soruşturmayla durduruldu.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Ocak 2016 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
250 milyon dolarlık ranta kıskaç

'Yurt skandalı' ve Paralel Yapı'ya mensup yöneticilerin yurt dışına kaçtığı iddialarıyla gündeme gelen Hacettepe Üniversitesi Teknokent'le ilgili soruşturma sürerken, ortaya çıkan son raporlar rantla elde edilecek 250 milyon doların ABD'ye transfer edilmesinin planlandığını gün yüzüne çıkardı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Hacettepe Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş'ne dair soruşturma derinleştikçe, yasa dışı rant paylaşımının boyutları da ortaya çıkıyor.

Teknokent'teki skandal, buradaki şirketlerin ziyaretçileri için 'konuk evi' olarak düşünülen binanın, daha inşaat tamamlanmadan üniversite yönetimi tarafından alelacele öğrenci yurdu olarak açılması girişimiyle ortaya çıktı. Başsavcılık ve Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı'nın devreye girmesiyle yurda çevrilen bina mühürlendi ve üniversite yönetiminin girişimi başarısız oldu. Devam eden soruşturmada, Teknokent yönetimi ve bölgenin imar planlaması, inşaatlar ile şirketlerle ilişkiler incelemeye alındı.

GÜLEN'İN DOKTORU

Başsavcılık, Hacettepe Üniversitesi yönetiminin bu rant operasyonlarıyla paralel yapıya para aktardığı iddiasını araştırıyor. Bu şüphenin en önemli gerekçesi, 12 Aralık 2015'te yapılan FETÖ operasyonunda hakkında yakalama kararı çıkarılan ancak yurt dışına çıktığı belirlenen "Fethullah Gülen'in doktoru" Tuncay Delibaşı'nın Hacettepe Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı olması. Delibaşı aynı zamanda Hacettepe'nin elektrikli otomobil ve insansız hava aracı projelerini yürüten Targem'in de genel müdürü ve Rektör Murat Tuncer'in danışmanı. Delibaş, ABD'de yaşayan Gülen'i muayene ettiğini kabul etmişti.

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), 'yurt skandalı'na neden olan binanın yapım işini incelediğinde, Teknokent arazisi üzerinde başka yurt ve ticari binaların yapımı için şüpheli işlemler yapıldığını belirledi.

3 GÜNDE 13 MİLYON KAR!

Buna göre; öğrenci yurdu, ticari ve sosyal tesisler yapmak üzere 500 bin TL sermaye ile Hacettepe Teknokent Eğitim ve Klinik Araştırma Merkezi Sağlık Ar-Ge Danışmanlık Proje ve Ticaret A.Ş (Klinik A.Ş) kuruldu. Şirketin yüzde 50 ortağı Renkyol İnşaat görünüyor. Renkyol, 12 Mayıs 2014'te Klinik A.Ş'den 3 milyon 538 bin TL'ye yüzde 20 hisse daha satın alarak payını yüzde 70'e çıkardı. Şirket, 3 gün sonra 15 Mayıs 2014'te hisselerin yüzde 45'ini 29 milyon TL'ye Akfen'e sattı. Akfen, bu satın almayı aynı tarihte İstanbul Borsası Kamu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirdi. KAP'taki açıklamaya göre, satış sonrası şirketin ortaklık yapısı Klinik A.Ş (yüzde 30), Akfen (yüzde 45) ve Renkyol (Yüzde 25) şeklinde oldu.

Masak uzmanları, Hacettepe Teknokent'in hisse değerlendirmesi yapmadan Renkyol'a hisse devri yaptığını ve iki günde sadece bu yüzde 20'lik pay üzerinden 13 milyon TL kazandığını belirledi. Ayrıca yapılan yeni sözleşme ile yüklenici firmaya üst hakkı ve kira garantisi verilerek avantaj sağlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber