Yaş meyve ve sebze fiyatları düşecek

Batı Akdeniz Ekonomisi Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Rusya gümrüğünden geri dönen ve yeni pazar bulunamaması halinde iç piyasaya sürülecek yaş meyve ve sebze ürünlerinin bolluğundan dolayı gelecek günlerde fiyatların düşebileceğini bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ocak 2016 12:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Yaş meyve ve sebze fiyatları düşecek

Çandır, yaptığı yazılı açıklamada, bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Merkez Bankasının tüketici fiyatlarında (TÜFE) 2015 yılı başında yüzde 5 olan yıl sonu manşet enflasyon hedefinin, ekonomik gelişmelerle birlikte geçen yılın ikinci çeyreği sonunda yüzde 8,53 tahmini ile revize ettiğini hatırlatan Çandır, yıl sonu gerçekleşmesi yüzde 8,81 olan enflasyon oranının hedefin üzerinde olduğunu kaydetti.

Merkez Bankasının 2016 yıl sonu enflasyon hedefinin yine yüzde 5 olduğunu belirten Çandır, asgari ücret artışının da etkisiyle bu hedefin gerçekleşmesinin güç olduğunu ifade etti.

Çandır, Türkiye genelinde aralık ayındaki fiyat artışlarında, ürün bazında yüzde 34,31 artışla sivri biberin, harcama grubu bazında ise yüzde 1,24 artışla gıda ve alkolsüz içecekler grubunun ilk sıralarda yer aldığını ifade ederek, "Ürün fiyat artışı sıralamasında sonraki sıralarda ise yine tarım ürünlerinden olan patlıcan, domates ve yeşil soğan gelirken, harcama grubunda bu sıralama ev eşyası ile çeşitli mal ve hizmetler grupları şeklinde gerçekleşmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

- Ambargo bolluğuna soğuk hava etkisi

Rusya ambargosu nedeniyle yaş meyve sebze ürünlerinde yaşanabilecek bolluğun, havaların etkisiyle daralabileceğini belirten Çandır, şunları kaydetti:

"Rusya gümrüğünden geri dönen ve 1 Ocak'tan itibaren yeni pazar bulunamaması halinde iç piyasaya sürülecek ürünler önümüzdeki günlerde arz artışıyla birlikte tüketicinin yüzünü güldürebilir. Zira iç piyasadaki bolluk beraberinde fiyatları aşağı yönlü etkileyecektir. Ancak aralık ayının son günlerinde yurdumuzda etkisini gösteren soğuk havanın özellikle örtü altı üretimi olumsuz etkilediğini ve üreticilerin hatırı sayılır kayıpla karşı karşıya olduğunu belirtmemiz gerek. Bu durum ise Rusya'dan kaynaklanacak bolluğun etkisini ortadan kaldırabilir ve tezgahlara mevsimsel etkiler yansıyabilir."

Leyla Ataman Koyuncuoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber