1 genel, 5 bin yerel Türk usulü Başkanlık

PODEM Başkanı Can Paker, "Türkiye'nin parlamentolar açısından kendine has bir tarihi var. Türk usulü başkanlık 1 başkan ile 5 bin yerel başkanın yer aldığı bir sistem olacak. Seçilen başkan tüm işleri yapmayacak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Ocak 2016 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
1 genel, 5 bin yerel Türk usulü Başkanlık

Erdinç Akkoyunlu

Kamusal Politika ve Demokrasi Çalışmaları Merkezi (PODEM) Başkanı Can Paker, Türk usulü başkanlık sistemiyle ilgili Star'a çarpıcı açıklamalarda bulundu. Başkanlık modelinin ABD ve Fransız modelleri yadsınarak yapılmayacağını söyleyen Paker, "Türk usulü başkanlık, aşağından yukarıya doğru olacak. Muhtarlık kendi içinde bir başkanlıktır. Türk usulü başkanlık 1 başkan ile 5 bin kişinin yerel başkanın olduğu bir sistem olacak" dedi.

MİLLET 'EVET' DER

Türkiye'nin başkanlık sistemine yabancı olmadığını ifade eden Paker, şöyle devam etti: "Türk usulü başkanlığı iyi anlatmak lazım. 'Amerikan sistemi yanlış bize uymaz Fransız sistemi olmaz' denilmeyecek. Türk usulü başkanlık, aşağından yukarıya doğru olacak.

Yani Türkiye, dünyada başka bir örneği olmayan muhtarlık sistemiyle yönetiliyor. Muhtarlık kendi içinde bir başkanlıktır. Mahalle muhtarı, belde başkanı, ilçe başkanı, il başkanı, il genel meclisi diye gidiyor. Türkiye'nin parlamentolar açısından kendine has bir tarihi var. Türk usulü başkanlık bir devlet başkanıyla 5 bin kişinin yerel başkan olduğu bir sistem olacak. Yoksa bir kişi başkan seçilip, tüm bu işleri yapacak anlamında değil." Doğu Anadolu Akil İnsan Heyeti Başkanlığı da yapan Can Paker, "Başkanlık, Kürt meselesini çözer demek de yanlış çözmez demek de. Halk başkanlık sistemini bilmiyor ama bugün gitsen 'evet' der başkanlık sistemine. O, Tayyip Bey'in karizmasından dolayı bir evet olur" ifadesini kullandı. HDP'ye oy veren seçmenin de tercihini bilmeden yaptığını anlatan Paker, "Beyaz Türkler neye oy verdiğini bilerek mi veriyor? Görüyorum oy verip cayanları. 'Ay ben ne yaptım?' diyen de var, 'Ya öyle miymiş' diyen de var. Türkiye'nin en okumuş zümresinin Kürt siyasi hareketinin en ufak haberi olmaksızın, Tayyip Erdoğan düşmanlığından dolayı HDP'ye oy verdi. Bundan daha büyük deyimsel alçaklık olur mu? Bugün ise şaşkınlar... Oy verdiklerini saklayan da var" dedi.

HALK TAYİN EDER

Kürtlerin ayrı bir devlet kurmak yerine Türkiye'deki şartlarının iyileştirilmesinden taraf olduğunu anlatan Can Paker, "Şunu biliyorum; çözüm mutlaka toplumun talebiyle olacaktır. Siyasi aktörlerin rolü vardır. Onlar tabii ki aldıkları kararlarla tayin ederler. Asıl tayin edici olan bölgedeki toplumun nasıl düşündüğüdür. Onu izlersek doğru cevap alırız. Suriye'de barış olunca PKK'nın Batı açısından önemi olmayacak. PKK, 'Bugün ne kadar güç kazanırsam ileride o kadar elim kuvvetli olur' diyor. Bugün, onu yapıyor" diye konuştu.

YENİ ANAYASA ŞART

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle büroları gezerek basın mensuplarını tebrik etti. Gazetecilerle sohbet eden Kahraman, güzel bir anayasaya ihtiyaç olduğunu belirterek, "Partilerin ittifak ettiği konu bu. İnşallah güzel anayasa olur" dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise "AK Parti başkanlığı isterken, Uzlaşma Komisyonunda bunun altını doldurmak, ikna edici tarzda bunu dile getirmekle mükelleftir. Muhalefet de tezleri konusunda halkı ikna edici, fikirlerini temellendirici yaklaşım sergilemelidir" ifadesini kullandı.

MİLLET KARAR VERECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de bir süre önce yapılan muhtarlar toplantısında, "Başkanlık sistemi bu milletin tarihinde bulunan, fiili uygulaması bulunan bir yönetim tarzıdır. Türkiye'nin kendi yönetim sistemini kendi ihtiyaçlarına göre belirlemeye ihtiyacı var. Başkanlık sisteminin altının nasıl doldurulacağına milletçe hep beraber karar vereceğiz" açıklamasını yapmıştı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber