2007'de faizler düşse de konut fiyatları yükselecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Ekim 2006 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konut almak isteyenlerin büyük bir bölümü merakla banka kredi faizlerinin düşmesini bekliyor. İnşaat sektörünün önde gelen firmalarının temsilcileri ise vatandaşların faizler konusunda büyük beklentilere girmemesini istiyor.

Soyak İnşaat, İzmir'in Karşıyaka ilçesine bağlı Mavişehir'de başlattığı 1.500 konutluk proje için 300 milyon dolarlık yatırım yapacak. Soyak İnşaat Genel Müdürü Emre Çamlıbel, istikrarın devam etmesi halinde faizlerin 2007'de 1,30'lara düşebileceğini, ancak artan maliyetlerin konut fiyatlarına yansıyacağını belirtiyor. Çamlıbel, 2007 yılında sektörde ciddi elenmelerin yaşanacağı görüşünde.

Büyük bankaların kredi faiz oranlarının aylık 1,80-1,90 gibi yüksek olduğu bir dönemde Soyak İnşaat İzmir'de Mavişehir Panorama adlı projeyi açıklayarak önemli bir atak yaptı. Satışlarda ciddi durgunluklar yaşanırken 1.500 konutluk projeye start veren firmanın Genel Müdürü Emre Çamlıbel, sektörün geleceğini Zaman'a değerlendirdi. 2003'te ekonomik ve politik istikrarın kredi faiz oranları ve enflasyonu düşürdüğünü ve insanların krizde erteledikleri konut ihtiyaçlarını yeniden gidermeye başladığını belirten Çamlıbel, konut alım furyasının 2005'in sonuna kadar devam ettiğini söylüyor. Çamlıbel'in verdiği bilgiye göre, faizlerdeki hızlı yükselme ve konut maliyetlerinde meydana gelen yüzde 60-70 artışlar inşaat firmalarını sıkıntıya soktu. Büyük çaplı bazı firmaların satışlarında ciddi düşüşler yaşandı. Sektörde durgunluk devam ediyor. 45 yıldır konut üreten Soyak'ın geçen şubat ayında İzmir Mavişehir'de satışa çıkardığı projedeki 800 dairenin 1 hafta içinde satıldığını ifade eden Genel Müdür Çamlıbel, "Faizlerin yükselmesi bizi de etkiledi. Ancak talep daraldığında müşteri seçici davranmaya başlıyor. Bunun için kurumsal şirketleri tercih ediyor. Bu ortamda ben proje tanıtmaktan tedirgin değilim. Mavişehir Panorama'nın da 50 binlik müşteri kitlesi tarafından tercih edileceğini düşünüyorum." diyor.

Çamlıbel'e göre Hazine bonosu faizleri yıllık yüzde 20 iken konut kredisi faiz oranlarının aylık yüzde 1'lerde olması mantıklı değil. "Kredi faiz oranlarının olması gereken yer 1,60'lar seviyesi." diyen Soyak Genel Müdürü, ekonomik ve siyasi stabilizenin devam etmesi durumunda 2007 sonunda faizlerin 1,30'lara düşebileceğini tahmin ediyor. Faizlerin düşmesine karşılık yüksek maliyetlerin konut fiyatlarını artıracağına dikkat çeken Çamlıbel, tüketicilerin önümüzdeki yıl faiz fiyat denklemini iyi analiz etmeleri gerektiğini ifade ediyor.

Çamlıbel'e göre özellikle kurumsal olmayan inşaat firmalarını gelecek yıl zor günler bekliyor. Maliyetlerdeki artışı fiyatlara yansıtmayan inşaatçılar zarar ederken, yansıtanlar ise daha az satacak. Soyak Genel Müdürü, "Birtakım firmalar sıkıntı yaşayacak, bu kesin. Satış ve pazarlaması kuvvetli olanlar sıkıntı yaşamaz. Üç, dört senelik firmalar seçim yapmak zorunda kalacak." ifadelerini kullanıyor.

Çamlıbel, 2007 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin inşaat sektörünü etkilemeyeceği görüşünde. Ekonomik anlamda iniş çıkışların her zaman yaşanabileceğini belirten Çamlıbel, yakalanan siyasi ve ekonomik istikrarın korunması gerektiğini dile getiriyor. Çamlıbel, ipotekli konut finansmanı (mortgage) yasasının devreye girmesiyle kurumsallaşmayan firmaların piyasadan silineceğini sözlerine ekliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Yorumlar

Bu haber yoruma kapatılmıştır!

Sonraki Haber