'Gelişen' ülkeler pek gelişemiyor!

Yabancı yatırımcılar 2015 yılında gelişen ülkelerden kaçarken, paralarını alıp yok oldular. Bu kaçışın arkasında, yatırımcıların gelişen ülkelerde borç artışından ve de azalan büyüme temposundan korkmaları yatmakta. Gelişen ülkelerden çıkan fonların toplamının 735 milyar dolar kadar olduğu çarşamba günü açıklandı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 22 Ocak 2016 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Gelişen' ülkeler pek gelişemiyor!

Gelişen ülkelerden çıkan fonların toplamının 735 milyar dolar kadar olduğu çarşamba günü açıklandı. Bu sayı IIF adlı kurum tarafından daha evvel yayınlanan tahminden çok daha fazla. 2016 yılında ise kaçışın daha da fazla olmasından da korkuluyor.

IIF Global çapta 500 kadar en büyük bankayı, sigorta şirketini, hedge fonu ve diğer tür finansal kurumu temsil eden bir kuruluş. IIF'e göre çıkan sermayenin çoğunluğu Çin'den çıkan fonlar. 2016 yılında ise Asya'dan daha da fazla çıkış bekleniyor. Yatırımcılar Çin'in ekonomiyi kredi ile desteklenen bir ihracat yaklaşımından, iç tüketime dönük bir yaklaşıma kolayca döndürülebileceğini pek düşünmüyorlar. Çin'in, dev borçluluk durumu, aşırı yüksek dozda çalışmayan imalat sanayi üretim kapasitesi ve pek güvenilmeyen ekonomik veriler ve de son dönemde yapılan ekonomi yönetimi hataları nedeni ile çok sorunlu olacağını düşünmekteler. Özetle Dünyanın ikinci büyük ekonomisinin burun üstüne çakılmasını bile bekleyenler var.

Çin dış ticaretin azalmasında, emtia fiyatlarının düşüşünde ve yavaşlayan büyümede ön planda gözükse de, daha birçok gelişen ülke yabancı sermayenin bono ve tahvilden, hisse senedinden ve dövizden çıkışı sorunu karşı karşıya. Temel sorun tabii ki yıllarca büyüme için ucuz paraya yaslanmış olmak. Şimdi ise ihracatın azalması, borç maliyetinin yükselmesi ve de emtia fiyatlarının düşüşü bela oldu.

Brezilya ve Güney Afrika gibi ülkeler en sorunlu ülkeler. Çünkü dış ticaret açığı, yüksek dozda dolara endeksli borcu olmak ve zayıflıkları olan bir ekonomi olmak gibi sorunları bugünlerde aşmak zor.

Latin Amerika'da Brezilya tek sorunlu ülke değil. Şili büyük bir bakır üreticisi ve Glencore denen madencilik şirketi geçen yıl borç düzeyini azaltmak isterken bu ülkede binlerce çalışanını işten çıkartmak zorunda kalmıştı. Geçen hafta Şili'nin otomotiv perakendecisi "Automotores Gildemeister" şirketi emtia fiyatları düşüşü ve Çin kökenli sorunları aşırı derece yaşamak zorunda da kalmıştı. Peso'nun tam da satışlar düşerken değer kaybına uğraması şirketleri borçlarını ödeyemez hale gelmişti. Birçok firma da devlet tarafından verilen garantileri kullandığından büyük borçlar ortaya çıkmıştı. Bazı, sadece kısmen devlet tarafından sahip olunan firmalar bile, 2009 yılından bu yana yüzde 229 artan borçlar karşısında çaresiz kalmışlardı.

En zorlanan ülkelerden biri de Venezuela. Bu ülkenin petrol şirketi Petroleos de Venezüella adlı şirketin borçları da ülkenin borç sayısını hızla arttırırken, ülkenin bütçe açığını da petrol şirketinin sorunları nedeni ile yüzde 2014 yılındaki yüzde 15 oranında 2015 yılında yüzde 25 düzeyine çıkarmak zorunda kalındı.

IMF bu ülkelerin durumundan çok çekinmekte! Yüksek risklilik ve de piyasada görülen aşırı doz volatilite kamu kuruluşları için çok zor sorunlar demek!

Deniz Gökçe

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber