Çatıda düşüp şehit olan astsubay 'kusurlu' bulundu

Astsubay Kıdemli Çavuş Gökhan Yıldırım, geçtiğimiz yıl görev yaptığı askeri üste yüksekten düşme sonucu şehit oldu. Olay sonrası askeri savcılık soruşturma açtı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 22 Ocak 2016 10:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çatıda düşüp şehit olan astsubay 'kusurlu' bulundu

Üç askerin hazırladığı raporda "Üs komutanlığında görev yapan rütbeli personelden kimsenin sorumluluğu yok" denildi. Rapora tepki gösteren Yıldırım ailesinin avukatı "Evrak üzerinde hazırlanan raporda şehit asker sorumlu tutulmuş" diyerek rapora itiraz etti.

Olay geçtiğimiz 7 Mart günü İzmir'in Çiğli İlçesi'ndeki 2'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda yaşandı. Uçak hangarları için kurulan kamere sistemi için Hava Muharebe Astsubay Yıldırım (25), çatıya çıktı. Yıldırım, aşağıda bekleyen bir başka askere kabloyu uzatmak istediği anda, çatıda oluşan kırık sonucu 4 metre yüksekten yere düştü. Kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Yıldırım'ın cenazesi memleketi Manisa Soma'ya gönderildi. Yıldırım, Soma'da 301 kişinin yaşamını yitirdiği maden faciasında ölen Mustafa Korkmaz'ın mezarının yanına defnedildi.

KARDEŞİ DE MADENCİ

Ailesi çiftçilik yapan Yıldırım'ın bir kardeşi Ramazan ise Soma'da madencilik yapıyor. Yıldırım ailesi, çocuklarının yaşamını yitirmesi sonrası hukuki süreç başlattı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Hava Eğitim Komutanlığı Askeri Savcılığı soruşturma dosyası açtı. Soruşturma kapsamında tanık ifadeleri alındı. Savcılık, konu ile ilgili bir bilirkişi raporu hazırlanmasını istedi. Üç askeri personel hazırladıkları raporu savcılığa sundu.

KOMUTANLAR SORUMLU DEĞİL

Raporun sonuç kısmında "2'inci Ana Jet Üs Komutanlığı görev yapan rütbeli personelden kimsenin herhangi bir kast, ihmal, kusur ya da sorumluluğunun olmadığı sonucuna varılmıştır" denildi.

RAPOR EVKAK ÜZERİNDE HAZIRLANDI

Raporda, itiraz Yıldırım ailesinin avukatı Mehmet Erkan Akkuş'tan geldi. Askeri savcılığa yapılan itiraz başvurusunda, bilirkişilerin raporu evrak üzerinde hazırladıkları, olay yerinde inceleme yapmadıkları savunuldu. Av. Akkuş, raporda Yıldırım'ın düştüğü yüksekliğin 2.90 metre olarak yer verildiğini hatırlatarak, "Ancak gerçekte Yıldırım 4 metre yükseklikten düşmüş. Bu bile, raporun evrak üzerinde hazırlandığının göstergesi. Bilirkişi heyetinin konunun uzmanı olmadığını savunan Av. Akkuş, dosyanın sivil bir bilirkişiye verilmesini istedi. Av. Akkuş, sivil bir heyetten rapor alınmasını isteyen askeri Hava Eğitim Komutanı Savcısı Hv. Hak. Albay Tayyar Güneri'nin de başka bir göreve atandığını kaydetti.

'GEREKLİ TEDBİRLER ALINMADI'

Av. Akkuş, 2. Ana Jet Üs Komutanı Tümgeneral K.S.nin olaydan sorumlu olduğunu, hizmet ile ilgili olmayan bir emir verdiğini öne sürdü. Av. Akkuş, S.'un hakkında da, gerekli tedbirleri almayarak taksirli olarak ölüme sebep olduğu iddiasıyla Genelkurmay Başkanlığı'na başvuruda bulundu.

'BİR İNSAN HAYATI BU KADAR UCUZ OLMAMALI'

Av. Akkuş soruşturma sürecinde yaşananlara ilişkin "Şehit Astsubay Gökhan Yıldırım bir bilgisayar teknisyeni olmasına rağmen, hangara kamera montajı

için görevlendirilmiş. Görevlendirme, üs komutanı tümgeneral tarafından yapılmış. Gerekli iş güvenliği tedbiri alınmamış. Bunun yanında iş güvenliği eğitimi de yapılmamış. Askeri savcılık İzmir Adalet komisyonundan bağımsız bir kusur raporu almak yerine, olayın failinin astlarından bilimsel değeri olmayan bir yanlı rapor aldı. Bu husus ailede, adalete güvenin ortadan kalkmasına neden olmuş durumda. Bir insan hayatı bu kadar ucuz olmamalı" dedi.

Dinçer GÖKÇE

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber