Operasyon sonrası için planlar hazır

PKK'ya yönelik operasyonların ardından Silopi ve Cizre başta olmak üzere kritik bölgelerde kalekollar yapılacak. Belediyelerin imar planları ve iş makinaları denetime tabi tutulacak. Çözüm süreci halk tabanlı yürüyecek. Kanaat önderleri, aşiret liderleri, STK'lar ve kentlerin önemli ticaret erbabı ile görüşülecek. Çocuğunu örgüte kaptırmış annelerle temas kurulacak.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 24 Ocak 2016 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Operasyon sonrası için planlar hazır

Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanmasına yönelik operasyonlar devam ederken, devlet kurumları eş zamanlı operasyon bölgelerine yönelik operasyonlar sonrası için fizibilite çalışmalarına hız verdi. Operasyonların hemen ardından Eğitim, Ekonomi, İmar, Güvenlik, Kültürel faaliyetler başta olmak üzere birçok alanda hem açılımlar hem de çalışmalar yapılacak. Devlet Mart ayından itibaren Halk tabanlı çalışmalarına hız verecek. Bölgedeki mülkü amirler hızla halkla ilişkiler çalışmalarına başlayacak.

HALKLA YAKIN TEMAS

İlk aşamada Diyarbakır, Şırnak, Hakkari ve Van illerinde Kanaat önderleri, Aşiret liderleri, STK'lar ve kentlerin önemli ticaret erbapları ile görüşmelere hız verilecek. Bu görüşme trafiği diğer illerde de yaygınlaştırılacak ve gelenekselleştirilecek. Bu noktada Ankara'nın en fazla önem verdiği nokta Kadınlarla yapılacak görüşmeler olacak. Zira bölgede terör mağduru ve çocuğunu örgüte kaptırmış ve hala çocuğunun acısını yaşayan annelerle de doğrudan görüşülerek acıları dindirilmeye çalışılacak. Diğer bir ifade ile çözüm süreci artık halk tabanlı yürüyecek.

BELEDİYELERE SIKI DENETİM

Silopi'deki operasyonlarda neredeyse sona yaklaşılırken, Cizre'de yüzde 79, Sur'da ise yüzde 81 seviyesinde kontrolün sağlandığı belirtiliyor. Özellikle terör örgütü PKK'nın şehir yapılanmasının mahalle aralarını yeniden hendekler kazmaması ve büyük kaya taşları ile doldurmaması için belediyelerin bölgedeki çalışma faaliyetlerini yakından takip edebilecek bir yasal çalışma üzerinde çalışıyor. Yani artık belediye araçları kendi kafalarına göre kazı yapamayacak, iş makinaları şehir dışından kayaları getirip mahalle aralarına dökemeyecek.

İMAR PLANLARINA SIKI KONTROL

Örgütün şehir yapılanması YDG-H'nin talebi üzerine il ve ilçe merkezlerini göstebek yuvasına çeviren, her mahalleye hendek açan belediyeler hakkında yasal süreçler hızlı işletilecek. En dikkat çekici nokta ise, 1999'dan buyana imar planlarının devletin ilgili kurumları ile paylaşılmadığı ve özellikle askeri güvenlik noktalarında çarpık kentleşmeye kasten izin verildiği şeklinde. Bu nedenle imar planları yoğun denetim altına alınacak.

SINIR TİCARETİNE HIZ VERİLECEK

İlk aşamada hasar tespiti ve borçların ertelenmesine yönelik çalışmalara hız verilecek. Ardından yeni istihdam alanları oluşturulacak. Bağdat yönetimi ile yaşanan krizler nedeniyle açılamayan sınır kapıları için Kürt yönetimi ile görüşülerek sınır ticaretine destek amacı ile bir çözüm aranacak.

Kadın ve gençlere özel önem

Özellikle bölge kadınının ekonomiye katkısını arttırmak amacı ile çalışmalara hız verilecek. Halk eğitim merkezlerinde halı dokuma, dikiş nakış kursları ve kadınların açacağı işletmelere doğruda yardım hibe ve bazı devlet alacaklarında kolaylıkların sağlanması planlanıyor. Eğitim alanı ise Ankara'nın en fazla dikkati çeken süreç olacak. Bölgedeki okullar hızla onarılacak. Bölgedeki okullar ile batıdaki okullar arasındaki dayanışma ve iletişim koşullarını geliştirmek üzere kardeş okullar projesi geliştirilecek. Halk eğitim merkezleri ve gençlik spor müdürlükleri ise bölgedeki fizibilite çalışmalarını sürdürüyor. Ankara özellikle çocukların okul dışındaki zamanlarını faal olarak değerlendirebilecekleri çalışmaların yapılmasını arzu ediyor. Özellikle kış sporları alanında bölgenin koşullarının da buna uygun olmasından dolayı çalışmaların hızlandırılması istenecek.

Kalekollar yapılacak

Güvenliğin kalıcı olarak tesis edilebilmesi için Silopi ve Cizre başta olmak üzere operasyonların yapıldığı ve yapılacağı bölgelerde mahalle kalekolları yapılacak. Kamu düzeni ve halkın güvenliğinin sağlanması için Silopi'de 28 Cizre'de 48 kalekol inşa edilecek. Bu kalekollar sadece normalleşme süresi gerçekleşinceye kadar kalacak. Normalleşme sağlandıktan hemen sonra kalekollar kaldırılacak.

2. AŞAMADA PARK OLACAK

Ankara'da yapılan tahminlere göre en erken 1 yıl en geç 3 yıl içinde operasyon merkezlerinde normalleşmenin sağlanması bekleniyor. Kalekollar için kamulaştırılacak merkezler belirlendi. Özellikle bulundukları bölgelerde kolay hedef olmayacak ve bölge güvenliğini sağlayacak alanların seçildiği kaydedildi. Kalekollar Normalleşme süreci ile birlikte kalkacak ve kamulaştırılan alanlar valilikler tarafından mahalle halkının kullanabileceği parklara dönüştürülecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber