Büyükanıt'ın eleştirdiği akademisyenler: Dışarıdan görülen aksaklıkları yazdık

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Ekim 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nca (TESEV) hazırlanan Almanak'ta yer alan yazıları nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt tarafından eleştirilen Polis Akademisi öğretim üyeleri yazılı savunma verdi.

Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Cerrah, Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Bedri Eryılmaz, Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Zühtü Aslan, Güvenlik Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Önder Aytaç ile Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertan Beşe'nin 'Almanak Türkiye-2005 Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim' adlı kitapta makaleleleri yayınlanmıştı. Polis Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Remzi Fındıklı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında savunmaları istenen akademisyerler, "Makalelerde Silahlı Kuvvetler ile Polis Akademisi'ni karşı karşıya getirmek istememiz mevzu bahis değildir. TSK ile polis herkesin gözbebeğidir. TSK'nın da, polisi, Silahlı Kuvvetler'in içinde bir birim gibi görmesi söz konusudur. Hudutta ordu bekler, dahilde biz bekleriz. Biz rejimin timsali polisleriz. Polisle ilgili değerlendirme yapılırken polis değil, Cumhuriyet'in polisi denilir. TSK'yı hedef aldığımız yönündeki iddialar asılsız. Amacımız Türk Silahlı Kuvvetleri'ni eleştirmek değil, bahçenin dışından bakıldığında aksaklık gibi görünen konuları gündeme getirdik. AB yolunda da ilerleyen Türkiye'de; hesap verebilirlik, hukukun üstünlüğü, şeffaflık ve demokratik gözetim, olmazsa olmaz unsurlardır. Bu konuda da üzerimize düşeni yapmamız gerekir. Bu rapor, alanında ilk olduğu için tepkiye yol açtı." görüşlerine yer verdi.

Almanak'ta yer alan makaleler için Polis Akademisi Başkanlığı'ndan da izin almadıklarını söyleyen öğretim üyeleri, kanun gereği öğretim üyelerinin hepsinin kitap yazmak, seminerlerde bildiri ve tebliğ sunmalarının zorunlu olduğunu söyledi. Öğretim üyeleri bu görevleri yerine getirmedikleri takdirde soruşturma konusu olacaklarını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber